Αφιέρωμα: Η Αθήνα μέσα από διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές

Δημοσίευση: 22 Aug 2020, 15:16
Συντάκτης:

Η Αθήνα είναι μια πόλη με πολλές ομορφιές και πολλούς λόγους για να την αγαπάς. Από το αρχαίο κλασικό παρελθόν μέχρι την πιο πρόσφατη, λαϊκή εκδοχή της αλλά και την αρχοντιά της, όλα είναι παρόντα σε διαφορετικές γειτονιές της. Όπως είναι λογικό, αρκετές ταινίες βρέθηκαν στην Ελλάδα και επέλεξαν την Αθήνα ή και την Αθήνα ανάμεσα σε άλλους προορισμούς για να κάνουν γυρίσματα αναδεικνύοντας πολύπλευρες πτυχές της. Ας θυμηθούμε μερικές από αυτές.

<a href="/afieromata/afieroma-skinothetes-poy-ekanan-remake-ston-eayto-toys/69666">Αφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑφιέρωμα: Σκηνοθέτες που έκαναν remake στον εαυτό τους

1. Love Is Just a Fairytale (1955)

Μια από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ στην Ελλάδα, το Liebe ist ja nur ein Marchen είναι ένα μιούζικαλ της Δυτικής τότε Γερμανίας του Ψυχρού Πολέμου σκηνοθετημένη από τον Arthur Maria Rabenalt. Πρωταγωνιστές ήταν οι Willy Fritsch και Georges Guetary. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Μια κοπέλα επιστρέφει στην Ελλάδα για να συναντήσει τον μπαμπά της, την νταντά της και άλλους ανθρώπους από το παρελθόν της.

2. Boy on a dolphin (1957)

Το παιδί και το δελφίνι είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική παραγωγή που γυρίζεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ύδρα με την Sophia Loren να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Υδραίας που ανακαλύπτει το αρχαίο σύμπλεγμα αγοριού με δελφίνι. Εκτός όμως από την Ύδρα, γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν και στην Αθήνα, με την διάσημη ιταλίδα ηθοποιό να ανεβαίνει στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

3. Interpol (1957)

To Interpol ή Pickup Alley, όπως είναι γνωστό στην Αμερική, είναι ένα βρετανικό φιλμ νουάρ του John Gilling, όπου μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούσε η Anita Ekberg, μούσα του Federico Fellini. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα αλλά και στην Μαδρίτη, την Ρώμη, το Λονδίνο, την Νέα Υόρκη και το Παρίσι το καλοκαίρι του 1956. Επίσης πρόκειται για μια από τις πρώτες ταινίες που γυρίζονται σε ελληνικό έδαφος. Στην φωτογραφία από σκηνή της ταινίας, φαίνεται πίσω η επιγραφή Ελευθερουδάκης.

4. Atlas (1961)

Μια επική ταινία δράσης του Roger Corman με πρωταγωνιστές τους Michael Forest και Frank Wolff. Πρόκειται για μια ταινία που ανήκει στο είδος των sword and sandal films, ταινίες δηλαδή επικές, κυρίως απο την ρωμαϊκή ιστορία, γυρισμένες στην Ιταλία με μονομάχους και αρχαία ενδύματα. Ο Atlas γυρίστηκε όμως στην Ελλάδα, αντί της συνηθέστερης επιλογής που ήταν η Ιταλία. Σκηνές υπάρχουν από την Αθήνα και τα αρχαία κλασικά μνημεία της.

5. It Happened in Athens (1962)

Το Συνέβη στην Αθήνα είναι ένα ρομαντικό δράμα του 1962 της 20th Century Fox με την ξανθιά σεξοβόμβα της εποχής, Jayne Mansfield αλλά και την Ξένια Καλογεροπούλου σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε σκηνοθεσία Andrew Marton, βοηθού σκηνοθέτη του Ben-Hur και της Cleopatra, η ταινία εκτυλίσσεται στα 1896 και στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Ο Trax Colton υποδύεται τον Σπύρο Λούη, ο οποίος γνωρίζει δύο γυναίκες, την διάσημη ελληνίδα ηθοποιό, Ελένη Κώστα (Mansfield) και την καμαριέρα της, την Χριστίνα (Καλογεροπούλου). Αρχικά την ταινία είχε αναλάβει η MGM αλλά τελικά την πήρε η 20th Century Fox με πρόεδρο τότε τον Σπύρο Σκούρα. Μάλιστα ο Σκούρας είχε ανακοινώσει ότι εκείνη την χρονιά θα γύριζε τρείς ταινίες στην Ελλάδα, το It Happened in Athens, το The King Must Die και το Thermpylae που μετά μετονομάστηκε σε The 300 Spartans.

6. The 300 Spartans (1962)

Την ίδια χρονιά λοιπόν κυκλοφόρησε και το ιστορικό έπος The 300 Spartans, προάγγελος του 300 (2006). Σε σκηνοθεσία του Rudolph Mate, η ταινία γυρίστηκε στο χωριό Περαχώρα της Πελοποννήσου, στο Λουτράκι αλλά και στην Αθήνα, όπως στην λίμνη Βουλιαγμένης. Η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε συνδράμει για την περάτωση των γυρισμάτων και μάλιστα είχε δώσει πέντε χιλιάδες στρατιώτες για να βοηθήσουν. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν ο Richard Egan ως Λεωνίδας, ο Sir Ralph Richardson ως Θεμιστοκλής και ο David Farrar ως ο βασιλιάς Ξέρξης.

7. Summer Holiday (1963)

Ένα βρετανικό technicolor μιούζικαλ του Peter Yates στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο με τον Cliff Richard στο πρωταγωνιστικό ρόλο γυρίστηκε το 1963 στην Ελλάδα με πολλές σκηνές να είναι γυρισμένες στην Αθήνα. Ο Don και οι φίλοι του θέλουν να φύγουν το καλοκαίρι από την Αγγλία και έτσι ξεκινούν ένα ταξίδι όπου περνούν μέσα από την Ευρώπη καταλήγοντας στην Αθήνα. Σκηνές διασκέδασης γεμάτες μουσική και νιάτα.

8. The Burglars (1971)

Και όμως ο Jean Paul Belmondo και ο Omar Sharif όχι απλώς συμπρωταγωνίστησαν αλλά ήρθαν στην Αθήνα για τα γυρίσματα της ταινίας δράσης The Burglars σε σκηνοθεσία του Henri Verneuil. Πρόκειται για remake της ομώνυμης ταινίας του 1957 με την Jayne Mansfield. Με πολλές σκηνές στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, η ταινία έμεινε στο μυαλό όσων την είδαν κυρίως για τις σκηνές καταδίωξης με τα αυτοκίνητα στους δρόμους. Η ταινία γυρίστηκε δύο φορές, μία στην γαλλική γλώσσα και μία στην αγγλική με το ίδιο καστ. Την μουσική της ταινίας συνέθεσε ο Ένιο Μορικόνε. Οι διάσημοι ηθοποιοί είχαν έρθει μάλιστα στην Αθήνα για να παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου. Όταν ο Omar Sharif ρωτήθηκε από δημοσιογράφο

"Κατά την διάρκεια της εδώ παραμονής όλων των ηθοποιών παρατηρείται μεγάλη νυχτερινή δραστηριότης. Που οφείλεται αυτό;", εκείνος απάντησε "Μας παρασύρουν οι Αθηναίοι… Εμείς είμαστε μάλλον αρχάριοι και μας παρασύρουν… ", όπως ανέφερε η εφημερίδα Μακεδονία που κατέγραψε τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη τύπου.

9. Une Femme A Sa Fenetre (1976)

Η Romy Schneider και ο Philippe Noiret πρωταγωνίστησαν στην γαλλική ταινία Une Femme A Sa Fenetre του Pierre Granier-Deferre που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Pierre Drieu La Rochelle, Hotel Acropolis (1929). Το 1936 μια όμορφη και πλούσια γυναίκα γλιτώνει από την αστυνομία έναν νεαρό κομμουνιστή, τον οποίο ερωτεύεται. Ο άνδρας της είναι διπλωμάτης. Για την ιστορία να πούμε ότι η ιστορία εκτυλίσσεται λίγο πριν το πραξικόπημα του Μεταξά, όταν οι φασίστες ήδη έχουν αρχίσει να κυνηγούν τους κομμουνιστές. Μια περιπέτεια διαβλέπεται που θα την συνεπάρει και θα την ταρακουνήσει από την ανιαρή ζωή της. Η Romy Schneider να θυμήσουμε ότι ακριβώς την προηγούμενη χρονιά είχε πρωταγωνιστήσει στην εξαιρετική ταινία του Ζουλάφσκι, Σημασία έχει ν Αγαπάς (1975). Γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, στους Δελφούς, στο Παρίσι και στην Ιταλία.

10. For the Love of Benji (1977)

To 1974 κυκλοφόρησε η ταινία Benji, μια οικογενειακή ιστορία του Joe Camp με πρωταγωνιστή έναν σκύλο. Συνολικά βγήκαν επτά κινηματογραφικές ταινίες με ήρωα το μικρό σκυλάκι, η τελευταία εκ των οποίων το 2018 στο Netflix. Το 1977 κυκλοφορεί το πρώτο σίκουελ, το For the Love of Benji, το οποίο γυρίζεται εν μέρει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Το μικρό σκυλί τριγυρνάει σε δρόμους της Αθήνας βιώνοντας και εκείνο τον δικό του "μεγάλο περίπατο" κυνηγημένο ωστόσο και με διάφορες περιπέτειες να εκτυλίσσονται στο background, όπως με την εξαφάνιση ενός επιστήμονα.

11. Death Steps in the Dark (1977)

Μέχρι και ένα ιταλικό giallo έχει γυριστεί στην Αθήνα. Giallo ονομάζεται το είδος των ιταλικών θρίλερ που συνήθως έχουν μπόλικο αίμα και βία. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Maurizio Pradeaux, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει μόνο ένα giallo μέχρι τότε, το 1973. Πρωταγωνιστές ήταν οι Leonard Mann και Robert Webber. Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας ιταλός δημοσιογράφος ταξιδεύει προς την Ελλάδα αλλά συντελείται ένας φόνος. Όταν το τρένο μπαίνει στο σκοτεινό τούνελ, δολοφονείται μια γυναίκα. Αφήνει μάλιστα ένα αποδεικτικό στοιχείο που παραπέμπει στον δημοσιογράφο, με αποτέλεσμα να τον υποπτεύονται. Μαζί του είναι και η κοπέλα του, την οποία υποδύεται η Βέρα Κρούσκα.

12. The Greek Tycoon (1978)

Όταν λέμε έλληνας μεγιστάνας, το μυαλό πηγαίνει σε έναν, τον Αριστοτέλη Ωνάση. Για τρίτη φορά βλέπουμε τον Antony Quinn να πρωταγωνιστεί σε ταινία γυρισμένη σε ελληνικό νησί, μιας και ο ηθοποιός υποδύθηκε τον έλληνα κροίσο. Σκηνοθέτης ήταν ο Thomposn που είχε σκηνοθετήσει και τα Κανόνια του Ναβαρόνε, Βασίστηκε σε μια ιστορία του Νίκου Μαστοράκη, του Morton Fine που έγραψε και το σενάριο και του Win Wells. Η ταινία εμπνέεται από την σχέση του Ωνάση με την Jackie Kennedy, ωστόσο δεν κατονομάζει κανέναν από τους δύο. Ο Quinn υποδύεται τον έλληνα μεγιστάνα Theo Tomasis, ένα alter ego του Ωνάση και η Jacqueline Bisset την Liz Cassidy, μια παραλλαγή της Kennedy-Onassis. Τα γυρίσματα έγιναν στην Μύκονο αλλά και στην Αθήνα, την Κέρκυρα, το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον και την Νέα Υόρκη.

13. Tempest (1982)

Το Tempest, δηλαδή Η Τρικυμία, βασίζεται ελαφρώς στο ομώνυμο θεατρικό έργο του William Shakespeare. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Paul Mazursky και πρωταγωνιστές ο σπουδαίος ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης John Cassavetes, η σύζυγός του και σπουδαία ηθοποιός Gena Rowlands και η Susan Sarandon. Ο Cassavetes υποδύεται έναν μεσήλικα νεοϋορκέζο αρχιτέκτονα που βιώνει μια κρίση μέσης ηλικίας. Όταν ανακαλύπτει την εξωσυζυγική σχέση της συζύγου του, εγκαταλείπει την Νέα Υόρκη και επισκέπτεται την Ελλάδα. Στην Αθήνα θα γνωρίσει μια τραγουδίστρια, την οποία θα ερωτευτεί. Η ταινία εκτός από την Νέα Υόρκη και το New Jersey της Αμερικής, γυρίστηκε και στην Αθήνα. Εκείνη την χρονιά είχε παρουσιαστεί η ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και του Τορόντο. Στην Μπιενάλε η Sarandon κέρδισε βραβείο ερμηνείας.

14. The Delta Force (1986)

Μέχρι και ο Chuck Norris έχει κάνει γυρίσματα για ταινία του στην Αθήνα. Η ταινία The Delta Force του 1986 του Menahem Golan γυρίστηκε στο Ισραήλ ως επί τω πλείστον ενώ υπάρχει μία μόνο σκηνή που γυρίστηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Σύμφωνα με την υπόθεση, η αμερικανική κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει μια σειρά τρομοκρατικές ομάδες και ζητάει την βοήθεια μιας ομάδας κομάντο με το όνομα Δέλτα.

15. Ruby Cairo (1992)

Το Ruby Cairo ή Deception ή το Κυνηγητό σε τρεις ηπείρους είναι πράγματι ένα κυνηγητό σε Νότια Αμερική, Ευρώπη και Αφρική με πρωταγωνιστές τους Andie MacDowell, Viggo Mortensen, Liam Neeson και σε σκηνοθεσία του Graeme Clifford. Από τον Παναμά και τις Μπαχάμες στο Βερολίνο, την Αθήνα και το Κάιρο, μια χήρα ενός επιχειρηματία που σκοτώθηκε σε ένα αεροπορικό δυστύχημα ξεκινά να ερευνά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες προκειμένου να ανακαλύψει τον λόγο που τον σκότωσαν. Σύντομα θα διαπιστώσει ότι καμία από τις δράσεις του δεν ήταν νόμιμες.

16. The Girl on the Bridge (1999)

La Fille sur le pont ή το κορίτσι στην γέφυρα, μια γαλλική ταινία του 1999 σε σκηνοθεσία Patrice Leconte με τους Vanessa Paradis και Daniel Auteuil. Γυρισμένη σε ασπρόμαυρη φωτογραφία, διηγείται την ιστορία ενος άνδρα που γνωρίζει μια κοπέλα η οποία προσπαθεί να αυτοκτονήσει πέφτοντας απο γέφυρα ξεκινώντας μια ιδιόμορφη σχέση. Προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, οπως και για το αντίστοιχο Bafta, ενώ κέρδισε ένα βραβείο Cesar καλύτερης ανδρικής ερμηνείας. Στην ταινία έπαιζε και ο Δημήτρης Γεωργαλάς. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα.

17. My Life in Ruins (2009)

Το Έρωτας αλά ελληνικά, όπως αποδόθηκε στα ελληνικά για να παραπέμπει στην επιτυχία της Nia Vardalos, Γάμος αλά Ελληνικά, είναι μια ρομαντική κωμωδία της Vardalos με πρωταγωνίστρια την ίδια και τον Αλέξη Γεωργούλη αλλά και τον Richard Dreyfuss. Η Vardalos υποδύεται μια καθηγήτρια που έρχεται στην Ελλάδα για να διδάξει για την αρχαία Ελλάδα. Ένας έρωτας αναπτύσσεται με φόντο τα αρχαία μνημεία. Η ταινία γυρίστηκε στην Αθήνα αλλά και στην Ισπανία. Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική ταινία που της επιτρέπει το ελληνικό κράτος να κάνει γυρίσματα πάνω στον βράχο της Ακρόπολης.

18. The Two Faces of January (2014)

Ένα θρίλερ μυστηρίου βασισμένου σε βιβλίο της εξπέρ του είδους Patricia Highsmith που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται ένα ζευγάρι που παρασέρνει ένα ξεναγό στην δολοφονία. Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Hossein Amini και με πρωταγωνιστές τους Kirsten Dunst, Viggo Mortensen και Oscar Isaac, το The Two Faces of January γυρίστηκε στην Αθήνα με σκηνές στην Ακρόπολη και στην Πλάκα αλλά και στην Κρήτη σε Ηράκλειο και Χανιά. Επίσης, γυρίσματα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και στο Λονδίνο.

19. Jason Bourne (2016)

Η πέμπτη ταινίας της σειράς Bourne με τον ομώνυμο πράκτορα της CIA και τον Matt Damon στον πρωταγωνιστικό ρόλο μπορεί να μην γυρίστηκε για γραφειοκρατικούς λόγους στην Αθήνα και έτσι να οδήγησε την παραγωγή στην Τενερίφη, ωστόσο έστω και έτσι την Αθήνα την είδαμε καθώς η Τενερίφη μεταμορφώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, σε Σύνταγμα με διαδηλωτές και πλακάτ γραμμένα στα ελληνικά. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Paul Greengrass και συμπρωταγωνιστές του Damon οι Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel και Julia Stiles. Είναι η δεύτερη φορά που ταινία της σειράς Bourne κάνει γυρίσματα ή έστω αναφέρεται σε μια ελληνική πόλη και ας είναι γυρισμένη αλλού, καθώς και ο πρώτος Bourne είχε κάνει γυρίσματα στην Μύκονο για το κλείσιμο της ταινίας.

20. The Little Drummer Girl (2018)

Το The Little Drummer Girl δεν είναι κινηματογραφική ταινία αλλά τηλεοπτική σειρά, την οποία όμως σκηνοθέτησε ο σπουδαίος νοτιοκορέατης σκηνοθέτης του κινηματογράφου Park Chan-wook και δεν γινόταν να μην την αναφέρουμε. Βασισμένο στο βιβλίο κατασκοπείας του μετρ του είδους, John Le Carre του 1983, η βρετανική σειρά του BBC γυρίστηκε στην Αθήνα με σκηνές να εκτυλίσσονται και πάνω στον βράχο της Ακρόπολης. Με ένα διεθνές και δημοφιλές καστ που περιελάμβανε τους Michael Shannon, Alexander Skarsgard, Florence Pugh, Charles Dance, η σειρά εντυπωσίασε ευχάριστα για την αισθητική της. Η σειρά έξι επεισοδίων εκτυλίσσεται στα 1979 αναφορικά με μια τρομοκρατική επίθεση παλαιστινίων που μαίνεται στην Ευρώπη. Σκηνές από την Αθήνα και τα περίχωρα αλλά και ελληνικά τραγούδια να ακούγονται στο backround από εκείνη την εποχή, δίνουν συχνά την αίσθηση παλιάς ταινίας.

21. Born to Be Murdered (2020)

Το Born to Be Murdered ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει στα σινεμά και ούτε ξέρουμε πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Τα γυρίσματα πάντως ολοκληρώθηκαν και μεταξύ άλλων περιελάμβαναν την Αθήνα και τα Τρίκαλα. Σε σκηνοθεσία του Ferdinando Cito Filomarino και με παραγωγό τον Luca Guadagnino, πρωταγωνιστούν οι John David Washington, η Alicia Vikander και η Vicky Krieps. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, ένα ζευγάρι ταξιδεύει στα Τρίκαλα και μπλέκεται σε μια διεθνή συνωμοσία. Πάντως τα γυρίσματα στο κέντρο της Αθήνας είχαν  μαγνητίσει το ενδιαφέρον των πολιτών, με το Σύνταγμα να γίνεται άλλη μια φορά κέντρο διαδηλώσεων και καταστροφών, αυτήν την φορά για κινηματογραφικούς λόγους.

Περισσότερα κινηματογραφικά θέματα θα βρείτε εδώ.

Πρώτη δημοσίευση: 22 Aug 2020, 15:16
Ενημέρωση: 22 Aug 2020, 15:16
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos