10 ηθοποιοί που κέρδισαν οσκαρική υποψηφιότητα με την πρώτη φορά

Δημοσίευση: 14 Φεβ. 2023, 18:51
Συντάκτης:

Ο ηθοποιός που αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας ταινίας είναι κρίσιμος παράγοντας της επιτυχίας της, τόσο της εισπρακτικής όσο και της καλλιτεχνικής. Ειδικά σε περιπτώσεις που ο ρόλος πηγαίνει σε πρωτοεμφανιζόμενους ή όχι ευρέως γνωστούς ερμηνευτές, τότε είναι πολλές οι περιπτώσεις που το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή των υπευθύνων του κάστινγκ και εκτοξεύει την καριέρα του εκάστοτε σταρ.

<a href="/nea/ta-oskar-prepei-na-doyn-perissotero-tis-mi-agglofones-tainies/67939">Τα Όσκαρ πρέπει να "δουν" περισσότερο τις μη αγγλόφωνες ταινίες</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤα Όσκαρ πρέπει να "δουν" περισσότερο τις μη αγγλόφωνες ταινίες

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι ηθοποιοί που έχουν λάβει υποψηφιότητες για Όσκαρ Β’ Ανδρικού ή Γυναικείου Ρόλου για τα ντεμπούτα τους στη μεγάλη οθόνη. Τρανό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Λουπίτα Νιονγκ’ο, η οποία απέσπασε Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την αξέχαστη ερμηνεία της στο “12 Χρόνια Σκλάβος” ενώ δεν είχε καλά καλά τελειώσει τη δραματική σχολή που παρακολουθούσε.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που κατάφεραν να βρεθούν στη λίστα με τις υποψηφιότητες για Α’ Ανδρικό ή Γυναικείο Ρόλο με τις πρώτες πρωταγωνιστές εμφανίσεις τους. Φέτος, αυτός είναι ο Πολ Μέσκαλ, ο Ιρλανδός ηθοποιός που γνωρίσαμε μέσω του τηλεοπτικού “Normal People” και είδαμε σε μικρό ρόλο και στο “The Lost Daughter” της Μάγκι Τζίλενχαλ. Με την πρωταγωνιστική του ερμηνεία στο “Aftersun”, το ανεξάρτητο χιτ της Σάρλοτ Γουέλς, o Μεσκάλ είδε το όνομά του να φιγουράρει στη λίστα των υποψήφιων στα φετινά Όσκαρ, στην κατηγορία του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Κι επειδή δεν είναι ο μόνος που κατάφερε αυτή την άκρως εντυπωσιακή ανέλιξη, ας δούμε ποιοι άλλοι ηθοποιού έχουν προηγηθεί.

  • Καταλίνα Σαντίνο Μορένο / “Maria Full of Grace” (2004)

Η Κολομβιανή Καταλίνα Σαντίνο Μορένο βρέθηκε υποψήφια για το χρυσό αγαλματίδιο για την εξαιρετική ερμηνεία της στο “Maria Full of Grace” του Τζόσουα Μάρστον. Στην ταινία, υποδύθηκε μια έφηβη από την Κολομβία που αρχίζει να μεταφέρει ναρκωτικά, καταπίνοντας σακουλάκια γεμάτα από αυτά, ώστε να μαζέψει χρήματα για τη φτωχή οικογένειά της.

  • Γιαλίτσα Απαρίσιο / “Roma” (2018)

H Μεξικανή Γαλίτσα Απαρίσιο ράγισε καρδιές στο “Roma”, την εν μέρει αυτοβιογραφική ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν, η οποία απέσπασε τρία αγαλματίδια (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας). Η Απαρίσιο μπορεί να μην κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το οποίο ήταν δικαίως υποψήφια, αλλά η σπουδαία ερμηνεία της είναι ο συναισθηματικός πυρήνας ενός συνολικά υπέροχου φιλμ.

  • Κουβενζέιν Γουόλις / “Beasts of the Southern Wild” (2012)

H Κουβενζέιν Γουόλις ήταν μόλις έξι ετών όταν ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο “Beasts of the Southern Wild” του Μπεν Ζάιτλιν. Εκεί, υποδύθηκε ένα συνομήλικό της κορίτσι, το οποίο ζει κάπου στο Δέλτα του Μισισιπή και προσπαθεί να βρει τη χαμένη μητέρα της, καθώς η υγεία του πατέρα της πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Και μπορεί να μην σήκωσε το πολυπόθητο αγαλματίδιο, αλλά έγραψε ιστορία: πέραν του ότι είναι το νεότερο άτομο που έχει προταθεί ποτέ για τον Α’ Γυναικείο Ρόλο, είναι επίσης το πρώτο παιδί αφροαμερικανικής καταγωγής και το πρώτο άτομο που έχει γεννηθεί τον 21ο αιώνα που κατάφερε να αποσπάσει υποψηφιότητα!

  • Μπάρμπαρα Στρέιζαντ / “Funny Girl” (1969)

Ένα από τα highlight της πολύχρονης και υπερεπιτυχημένης καριέρας της Μπάρμπρα Στρέιζαντ δεν είναι άλλο από το “Funny Girl”. Η πολυτάλαντη σταρ μπορεί να ήταν ήδη γνωστή και βραβευμένη με δύο Emmy για το τηλεοπτικό “My Name Is Barbra”, αλλά η κινηματογραφική της καριέρα απογειώθηκε μετά την ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ, για την οποία απέσπασε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

  • Τζούλι Άντριους / “Mary Poppins” (1964)

Το ημερολόγιο έγραφε 1964 όταν ο πλανήτης ξετρελάθηκε με τη μαγική νταντά που ήταν πάντα έτοιμη για περιπέτειες. Βασισμένο στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του 1934, το εμβληματικό μιούζικαλ του Ρόμπερτ Στίβενσον σύστησε στο ευρύ κοινό την Τζούλι Άντριους, η οποία πήρε σπίτι και το χρυσό αγαλματίδιο για την αξιολάτρευτη ερμηνεία της. Και, φυσικά, αυτός δεν ήταν ο μόνος iconic πρωταγωνιστικός ρόλος για την Άντριους, καθώς μόλις ένα χρόνο μετά το κοινό την ερωτεύτηκε εκ νέου στη “Μελωδία της Ευτυχίας”. Ένα πραγματικό αστέρι είχε γεννηθεί!

  • Όρσον Γουέλς / “Citizen Kane” (1941)

Τα λόγια είναι περιττά για τον άνθρωπο που άλλαξε συθέμελα το πώς φτιάχνονται οι ταινίες με τον θρυλικό “Citizen Kane”. Ως πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης, χάρισε στο κοινό ένα αριστούργημα που δεν έχει γεράσει ούτε στο ελάχιστο, μια ανεπανάληπτη εμπειρία που ανακαλύπτουν γενιές και γενιές σινεφίλ. Και η Ακαδημία τον επιβράβευσε το 1942 με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ ήταν υποψήφιος και για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

  • Τιμοτέ Σαλαμέ / “Call Me By Your Name” (2017)

Τώρα τον ξέρουν όλοι, αλλά πίσω στο 2017 ο Τιμοτέ Σαλαμέ ήταν το 22χρονο αγόρι που έκανε κόσμο και κοσμάκη να αναστενάξει στο “Call Me By Your Name” του Λούκα Γκουαντανίνο. Η ταινία αγαπήθηκε όσο λίγες, ο Σαλαμέ βρέθηκε υποψήφιος για Α’ Ανδρικό Ρόλο κι από τότε δεν έχει σταματήσει να διαγράφει ανοδική τροχιά.

  • Μοντγκόμερι Κλιφτ / “The Search” (1948)

Ο Μοντγκόμερι Κλιφτ δεν έχει μείνει τυχαία στην ιστορία ως ένας από τους πιο γοητευτικούς ηθοποιούς που έχουν περάσει από τη μεγάλη οθόνη. Κι εκτός από γοητεία διέθετε και ταλέντο, πράγματα που αποδείχτηκε από την υποψηφιότητα του για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για το “The Search” του Φρεν Ζίνερμαν. Εκεί, ο Κλιφτ υποδύθηκε έναν Αμερικανό ντετέκτιβ που βοηθά έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος να επανενωθεί με τη μητέρα του στο μεταπολεμικό Βερολίνο. Η ταινία απέσπασε το Όσκαρ Σεναρίου και ο πρωταγωνιστής της μετατράπηκε έπειτα σταδιακά σε μια μυθική φιγούρα του Χόλιγουντ.

  • Νταϊάνα Ρος / “Lady Sings The Blues” (1972)

Η μεγάλη ντίβα της σόουλ μεταπήδησε από τη σκηνή στο πανί το 1972 για να ενσαρκώσει την αξέχαστη Μπίλι Χόλιντεϊ, στη βιογραφική ταινία του Σίντνεϊ Τζ. Φούρι. Η Ρος απέδειξε ότι το ταλέντο της είναι πολύπλευρο, απέσπασε μια υποψηφιότητα για Α’ Γυναικείο Ρόλο και συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες με επιτυχία.

Πρώτη δημοσίευση: 14 Φεβ. 2023, 18:51
Ενημέρωση: 14 Φεβ. 2023, 18:52
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos