Tα μαθήματα της Μπλάγκα

Tα μαθήματα της Μπλάγκα - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η εβδομηντάχρονη Μπλάγκα, συνταξιούχος καθηγήτρια, έχει βυθιστεί στο πένθος λόγω της πρόσφατης απώλειας του συζύγου της.

Όλη της η ύπαρξη έχει πλέον επικεντρωθεί στο να προσφέρει στον νεκρό ένα περίτεχνο μνήμα, ώσπου μια τηλεφωνική απάτη θα της κλέψει τις αποταμιεύσεις.

Απεγνωσμένη, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της, θα περάσει στην απέναντι όχθη: μεθοδικά, γίνεται και η ίδια απατεώνας.

Άποψη: Ακολουθώντας τα Directions (2017) και Rounds (2019), ο Βούλγαρος σκηνοθέτης Stephan Komandarev κλείνει την τριλογία του πάνω στην ηθική κρίση της σύγχρονης βουλγάρικης κοινωνίας με τα Μαθήματα της Μπλάγκα, την βραβευμένη στο Κάρλοβι Βάρι πραγματεία του πάνω στην αρχέγονη πάλη καλού και κακού σε μια φτωχοποιημένη κοινωνία.

Η Μπλάγκα είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, είναι ο οποιοσδήποτε, είναι εμείς, που περνάει την ζωή της με τα όσα χρήματα έχει και προσπαθεί να διαχειριστεί μια απώλεια, έναν θάνατο.

Η τηλεφωνική εξαπάτηση που θα την κάνει να δώσει από μόνη της όλα τα λεφτά της σε κάτι που δεν ισχύει είναι δυστυχώς σύνηθες όχι μόνο στην Βουλγαρία αλλά και στην χώρα μας παρατηρούνται παρόμοια περιστατικά που άλλοι αντιλαμβάνονται την απάτη και άλλοι-συνήθως ευάλωτοι ηλικιωμένοι άνθρωποι-πέφτουν θύμα της ίδιας τους της ευπιστίας που πηγάζει ακριβώς από την πίστη σε μια εγγενή καλοσύνη και ειλικρίνεια του ανθρώπου.

Αυτό εξετάζει και ο σκηνοθέτης μέσα από τα μάτια και το βίωμα μιας ηρωίδας συγγενικής με τις καλοσυνάτες γυναίκες στην τριλογία της Χρυσόκαρδης του Τρίερ (Breaking the Waves, Idiots και Dancer in the Dark).

Χωρίς βέβαια να έχει την ίδια οξυδέρκεια και εμβριθή διάθεση να μπει σε πολύ δύσκολα μονοπάτια και αρκούμενος στα πιο γενικά χαρακτηριστικά αυτής της λογικής, ο Komandarev εξετάζει την ίδια ηθική κρίση, την ίδια απουσία ανθρωπιάς, την ίδια αμοραλιστική διάθεση και ροπή στην εκμετάλλευση και την εξαπάτηση.

Θύμα δεν είναι η Μπλάγκα αλλά ολόκληρη η κοινωνία που έχει αφεθεί σε αυτή την κατρακύλα, όπως καθίσταται ορατό μέσα από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες που συνομιλούν με την πρωταγωνίστρια (μια εξαιρετική Eli Skorcheva) και δεν λέει να ορθώσει ανάστημα.

Αν της λείπει κάτι, είναι σίγουρα αυτή η έντονη ματιά ενός Τρίερ που θα πάρει το θέμα του και ακόμα και αν στα χαρτιά φαντάζει βαρύ ή βαρετό, γίνεται κάτι έντονο που σε ξυπνά ή και σε τσαντίζει.

Εδώ οι ρυθμοί είναι πιο υποτονικοί και καλείται ο θεατής να έχει αρκετή υπομονή και όρεξη να ακούσει την ιστορία της: μια ιστορία καθημερινής τρέλας και κακίας.

Μπορεί ο Τζέισον Στέιθαμ να πήρε το όπλο του για να εκδικηθεί όσους άρπαξαν τα λεφτά μιας τίμιας και εξαπατημένης γειτόνισσάς του στον πρόσφατο Μελισσοκόμο, αλλά στα Μαθήματα της Μπλάγκα η ιστορία έρχεται από την πλευρά του τι μας διδάσκει όλο αυτό και όχι πώς θα το τιμωρήσουμε.

Πρώτη δημοσίευση: 11 Απριλίου 2024, 15:42
Ενημέρωση: 18 Απριλίου 2024, 01:47
Τίτλος:
Tα μαθήματα της Μπλάγκα (Urotcite na Blaga)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
114
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Απριλίου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos