Οι χωρικοί

Οι χωρικοί - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Μια νεαρή επαρχιώτισσα αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πολύ μεγαλύτερό της πλούσιο κτηνοτρόφο, παρά τον έρωτά της για τον γιο του.

Σύντομα, θα γίνει αντικείμενο ζήλιας και έχθρας από τους υπόλοιπους χωρικούς και θα χρειαστεί να παλέψει για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της. Με φόντο την Πολωνία των αρχών του 20ου αιώνα, οι ιστορίες των χωρικών ξεδιπλώνονται καθώς οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη.

Άποψη: Το Loving Vincent (2017) ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα animation των τελευταίων χρόνων και μια από τις καλύτερες ταινίες για τον Van Gogh που έχουμε δει στο σινεμά.

Η ίδια ομάδα δημιουργών, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των DK Welchman και Hugh Welchman, που είναι σύζυγοι, με πάνω από εκατό ζωγράφους από τέσσερις διαφορετικές χώρες, ζωγράφισαν στο χέρι τα πλάνα της ταινίας τα οποία προηγουμένως είχαν γυριστεί με ηθοποιούς και με την τεχνική του rotoscoping πέρασαν σε animation, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική με την προηγούμενή τους ταινία.

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα Wladyslaw Reymont, αναπλάθουν την λαϊκή, επαρχιακή Πολωνία των αρχών του 20ού αιώνα με έναν μοναδικό τρόπο.

Μέσα από την φόρμα ενός λαϊκού ρομάντζου, βγαλμένο από παραμύθια του 19ου αιώνα και με μια οπτική που παραπέμπει σε πίνακες πολωνών ρεαλιστών ζωγράφων του τέλους του 19ου και αρχών 20ού αιώνα (Jozef Chelmonski, Ferdynand Ruszczyk) αλλά και πρώιμα έργα της ολλανδικής περιόδου του Van Gogh, μας συστήνεται μια γενικότερη κουλτούρα και αντίληψη για τον οικογενειακό θεσμό, τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία της εποχής και φυσικά τους ταξικούς παράγοντες που διέπουν μια κοινωνία χωρικών.

Ξεκινώντας από την βασική ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που ερωτεύεται έναν νεαρό, όμορφο άντρα αλλά λόγω των συνθηκών και των οικονομικών παραγόντων, δεν επιλέγει η ίδια τον σύζυγό της, δημιουργώντας ένα παράνομο ερωτικό τρίγωνο, κάτι γνώριμο στο σινεμά και στην λογοτεχνία, αναδεικνύεται ο ρόλος της Γιάγκνα και ο δυναμισμός της, η θέλησή της για το δικαίωμα στην επιλογή και φυσικά στον έρωτα.

Αρκετά μελοδραματικό στα σημεία, όμως με έντονες κοινωνικές ευαισθησίες και με διάθεση να μιλήσει με ειλικρίνεια για την εποχή, χωρίς απαραίτητα να κατατάσσει ανθρώπους στην ομάδα των καλών ή των κακών. Τονίζει έντονα το folklore στοιχείο της εποχής και της πολωνικής επαρχίας αλλά και τις ιστορικές πολεμικές συγκρούσεις με τους Ρώσους.

Μια καλλιτεχνική ταινία με λαϊκή ψυχή που ξεφεύγει από τις εύκολες κατηγοριοποιήσεις και παρόλα τα προφανή κλισέ και συμβάσεις του είδους, διακατέχεται από μια υψηλή αισθητική αρτιότητα και μια ζωγραφική απεικόνιση του κόσμου που εντυπωσιάζει και καθηλώνει τον θεατή

Πρώτη δημοσίευση: 4 Ιαν. 2024, 02:18
Ενημέρωση: 11 Ιαν. 2024, 02:44
Τίτλος:
Οι χωρικοί (Chlopi)
Έτος: 
Διάρκεια: 
114
Εταιρία διανομής: 
Release: 
4 Ιανουαρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos