Late night with the devil

ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ. Σίγουρα το θρίλερ της χρονιάς μέχρι τώρα. 

Late night with the devil - κριτική ταινίας

31 Οκτωβρίου 1977.

Ο τηλεοπτικό ςαντίπαλος του Τζόνι Κάρσον, Τζακ Ντελρόι, φιλοξενεί το talk show «Night Owls» που εδώ και καιρό είναι ένας έμπιστος σύντροφος όσων ξενυχτούν σε όλη τη χώρα.

Ένα χρόνο μετά τον τραγικό θάνατο της συζύγου του Τζακ, τα ποσοστά τηλεθέασης έχουν πέσει κατακόρυφα. Απελπισμένος και αποφασισμένος να ανατρέψει την τύχη του, ο Τζακ σχεδιάζει μία ξεχωριστή εκπομπή για το Halloween, χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται να εξαπολύσει το κακό στα σαλόνια της Αμερικής.

Το δίδυμο σεναριογράφων-σκηνοθετών, Colin Cairnes και Cameron Cairnes, δημιουργεί μια αφήγηση που εκτυλίσσεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, καθώς η μαγνητοσκόπηση των «Night Owls» μετατρέπεται απροσδόκητα από διασκεδαστική σε παράξενη, σε υπέροχα τρομακτική. Μια ιστορία για τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ της φήμης, της σύγχρονης τεχνολογίας, του cult και του υπερφυσικού, με πολλές ύπουλες συγκινήσεις αλλά και jump-scares στην πορεία.

Έξυπνη ιδέα από τους Αυστραλούς αδερφούς Κερνς με ένα υβρίδιο μεταξύ found footage, mockumentary και δαιμονοεξορκισμού που διηγούνται υποτίθεται την ιστορία μιας τηλεοπτικής εκπομπής που σόκαρε το αμερικανικό κοινό την βραδιά του Haloween το 1977. 

Ο παρουσιαστής (ένας καταπληκτικός Ντέιβιντ Νταστμάλτσιαν) που προσπαθεί να βρει τρόπους για κρατήσει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης και δοκιμάζει κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά: αρχικά έχει σαν καλεσμένο ένα psychic που δεν καταφέρνει να χειριστεί το σατανικό πνεύμα που βρίσκεται στην εκπομπή και έπειτα μια έφηβη και την πνευματική της που θα δώσουν μια παράσταση ψευδο (?)-εξορκισμού, αλλά και αρκετά άλλα. 

Παλαιομοδίτικη οπτική με το τηλεοπτικό καδράρισμα, εικόνα βιντεοκασέτας και κυρίως μια εξαιρετική ανασύσταση της εποχής, σε βάζουν σε ένα τριπάκι όχι ακριβώς τόσο τρομακτικό αν αναλύσεις ένα ένα όλα όσα συμβαίνουν, αλλά την ίδια ώρα εθιστικά ανησυχητικό, με την κατασκευή του τηλεοπτικού σόου να δείχνει απόλυτα πιστευτή.

Προσοχή, έχει την δομή, αλλά δεν έχει την εννοιολογία του found footage, δεν πρέπει ντε και καλά να πιστέψεις στο ακέραιο όλα όσα συμβαίνουν, γίνεσαι όμως πολύ εύκολα συμμέτοχος των δρώμενων και παρακολουθείς με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε αυτό το σχεδόν τέλεια μετρημένο (αν εξαιρέσει κανείς το απλά οκ τέλος με τις αρκετές φαντασιακές υπερβολές) θρίλερ τρόμου που περνά με χαρακτηριστική άνεση τα αλληγορικά του μηνύματα με την μαζική ύπνωση και άρα την εξαπάτηση και την χειραγώγηση της μάζας μέσα από το θέαμα, αλλά και την υποκρισίας της βιομηχανίας θεάματος. . 

Αλληγορίες στις οποίες εστιάζει περισσότερο από όσο θα έπρεπε η ταινία με ορισμένες σεναριακές επαναλήψεις, ενώ αμελεί κάπως το shock/horror value, αν και είναι πολύ compact όλο αυτό που έχει στηθεί και σε θεωρητικά real time που σε κρατά μαγκωμένο στη θέση σου και καταφέρνει να σε κάνει να την ακούσεις σε κάποιες στιγμές που ίσως και να μην το περιμένεις. Πολύ καλή και δουλεμένη προσπάθεια, μάλλον το καλύτερο θρίλερ τρόμο της χρονιάς μέχρι τώρα. 

Πρώτη δημοσίευση: 11 Απριλίου 2024, 13:16
Ενημέρωση: 18 Απριλίου 2024, 04:28
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Late night with the devil (Στενές επαφές με τον διάβολο)
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Απριλίου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos