Σύνοψη: Δεκαετία του 1910. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεσπάσει. Η Δρ. Λίλι Χάουτον ταξιδεύει με τον αδερφό της, ΜακΓκρέγοκρ, από το Λονδίνο στη ζούγκλα του Αμαζονίου με στόχο ν΄ ανακαλύψει ένα αρχαίο δέντρο με απαράμιλλες  θεραπευτικές δυνάμεις που μπορεί ν’ αλλάξει το μέλλον της ιατρικής, ενώ ως οδηγό της επιλέγει τον Φρανκ Γουλφ με την ετοιμόρροπη βάρκα του.

Οι τρεις τους θα έρθουν αντιμέτωποι με αμέτρητους κινδύνους και υπερφυσικές δυνάμεις, όλα κρυμμένα στην παραπλανητική ομορφιά του τροπικού δάσους. Καθώς όμως τα μυστικά του χαμένου δέντρου ξεδιπλώνονται, η ζωή τους παίζεται κορώνα γράμματα και το ανθρώπινο είδος κρέμεται από μία κλωστή.

Άποψη: Μετά τους Πειρατές της Καραϊβικής και την ανέλπιστα μεγάλη επιτυχία τους η Disney εμπνέεται από μία ακόμη διάσημη ατραξιόν των θεματικών της πάρκων  και προσφέρει στο κοινό το άκρως διασκεδαστικό και περιπετειώδες Jungle Cruise.

Με σαφείς αναφορές στην εμβληματική «Βασίλισσα της Αφρικής» του Τζον Χιούστον η live action ταινία της Disney δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μία κλασική περιπέτεια φαντασίας που εξασφαλίζει την απαιτούμενη για το είδος ισορροπία ανάμεσα στην αγωνία και ένα ευχάριστο αλλά όχι ιδιαίτερα πρωτότυπο χιούμορ.

Και μπορεί το τέλος να μοιάζει προβλέψιμο ήδη από την αρχή της ταινίας, δε λείπουν όμως οι ενδιάμεσες ανατροπές που εκπλήσσουν ευχάριστα τους θεατές.

Εκείνο όμως το στοιχείο που αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη της ταινίας είναι η απρόσμενα δυνατή χημεία μεταξύ της Έμιλι Μπλαντ και του Ντουέιν Τζόνσον που αποδεικνύονται ως το απόλυτο κινηματογραφικό δίδυμο, το οποίο έρχεται να πλαισιώσει ιδανικά ο Τζακ Γουάιτχολ.

Και ενώ η ταινία ακολουθεί τη Λίλι, τον Φρανκ και τον ΜακΓκρέγκορ που αναζητούν με κάθε κόστος το Δέντρο της Ζωής,  δε διστάζει σ’ ένα παράλληλο επίπεδο να τονίσει την κοινωνική ευαισθησία της Disney.  Μεταξύ λοιπόν του θρύλου για ένα αρχαίο δέντρο με ιαματικές δυνάμεις και των κινδύνων που κρύβει το δάσος του Αμαζονίου για τους τρεις ήρωες ξεπροβάλλουν αναφορές σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.

Αποφεύγοντας τον εύκολο δρόμο του διδακτισμού η ταινία καταφέρνει να χωρέσει στην τοποθετημένη στο μακρινό παρελθόν αφήγησή της τα δικά της μηνύματα για την ομοφυλοφιλία και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία μέσα από την παρουσία ενός ανοιχτά gay χαρακτήρα και τον αταίριαστο για τη δεκαετία του 1910 δυναμισμό της Λίλι.

Το Jungle Cruise σίγουρα δεν αγγίζει το επίπεδο των Πειρατών της Καραϊβικής και δεν επιδιώκει να συστήσει στο κοινό ένα χαρακτήρα εφάμιλλο του εκκεντρικού Τζακ Σπάροου. Πρόκειται όμως για μία ταινία ικανή να παρασύρει θεατές όλων των ηλικιών σ’ ένα απολαυστικό και γεμάτο μαγεία, φαντασία, θρύλους και καταραμένους κονκισταδόρες ταξίδι στη μέση του Αμαζονίου.            

Αναστασία Σταθά

Πρώτη δημοσίευση: 29 Ιουλίου 2021, 12:46
Ενημέρωση: 5 Aug 2021, 02:24
Τίτλος:
Jungle cruise (Περιπέτεια στη ζούγκλα)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
127
Εταιρία διανομής: 
Release: 
29 Ιουλίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos