Ο 14χρονος γάλλος Μπαστιάν κι η οικογένειά του περνούν το καλοκαίρι στη Λίμνη Φάλκον, στο Κεμπέκ, στο σπίτι μιας στενής τους φίλης. Η 16χρονη κόρη της, Κλοέ, εξωστρεφής και τολμηρή, γοητεύει τον Μπαστιάν, όμως μοιάζει να ενδιαφέρεται για μεγαλύτερα αγόρια προκαλώντας τη ζήλεια του. Σιγά-σιγά, ωστόσο, αρχίζει να του ανοίγεται και να τον μυεί στον κόσμο της: τον κόσμο της λίμνης που, όπως ισχυρίζεται, κρύβει μέσα της ένα φάντασμα. Για να κερδίσει την εύνοιά της ο Μπαστιάν δέχεται να περάσει από διάφορες δοκιμασίες-προκλήσεις…

Η Κλοέ επιδιώκει να εντυπωσιάσει το αγόρι, όχι μόνο με την ομορφιά και με την αυθάδειά της, αλλά και με την εκκεντρικότητα και τη μοναδικότητά της της. Νοιώθει πως δεν ανήκει πουθενά και την συνεπαίρνουν οι τραγικές ιστορίες με φαντάσματα. Όλα αυτά την απομονώνουν εντείνοντας την ανομολόγητη μοναξιά της. Από την άλλη ο Μπαστάν, βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης. Σε αυτήν την μεταιχμιακή φάση, τα δύο παιδιά θα συναντηθούν και θα έρθουν κοντά. 

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Charlotte Le Bon είναι μια coming-of-age ιστορία για τον πρώτο έρωτα και την συναισθηματική ταραχή που επιφέρει, τοποθετημένη στην καταλληλότερη εποχή: τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο δεκατριάχρονος Μπαστιάν (Joseph Engel) επισκέπτεται με τους γονείς και τον μικρότερο αδερφό του μια οικογενειακή φίλη, που διαμένει με την κόρη της σε μια αγροικία δίπλα από μια λίμνη του καναδικού Κεμπέκ. Η δεκαεξάχρονη Κλοέ (Sara Montpetit) ψάχνει συνεχώς λόγους για να φεύγει απ’ το σπίτι, πίνει, καπνίζει και απολαμβάνει να υποδύεται το φάντασμα της λίμνης, την φημολογούμενη ιστορία για ένα παιδί που πέθανε στα νερά της. Αν και η διαφορά ηλικίας τους στην αρχή μοιάζει σημαντική, σταδιακά οι δύο έφηβοι έρχονται κοντά, σε μια συνάντηση καθοριστική για τις ζωές τους.

Το πλησίασμα και ο νεανικός έρωτας, αν και χιλιοειπωμένο θέμα, βρίσκει εδώ μια πολύ ικανοποιητική προσέγγιση, για δύο βασικούς λόγους. Αρχικά την φυσικότητα, που ενσωματώνεται τόσο μέσω των ερμηνειών των δύο πρωταγωνιστών όσο και της σεναριακής πένας, βασισμένης ελεύθερα στο εικονογραφημένο μυθιστόρημα της Bastien Vivès ‘Une Soeur’ (A Sister). Ο Μπαστιάν είναι ευγενικός και εσωστρεφής, ατόφια ανασφαλής και άβολος όπως κάθε συνομήλικός του αλλά ίσως πιο ώριμος απ’ ότι δείχνει. Η Κλοέ είναι ταραχώδης και μελαγχολική, φανερά πιο ώριμη και σκεπτική, αλλά περισσότερο παιδί απ’ όσο νομίζει.

Η Le Bon φαίνεται να κατανοεί όλες τις λεπτομέρειες της εφηβείας και εστιάζει στην αλληλεπίδρασή των δυό τους, με τους ενήλικες να μένουν κατά βάση εκτός.

Έπειτα, την ατμοσφαιρικότητα, που χαρίζει χαρακτήρα και βάθος στην γλυκύτητα της προσπάθειας. Υπάρχει μια μυστηριώδης, μελαγχολική αύρα στην διάρκεια της αφήγησης, την οποία η σκηνοθέτιδα διαχειρίζεται με μέτρο μέχρι το πολύ ενδιαφέρον φινάλε, ενώ η κινηματογράφηση του Kristof Brandl, που καταγράφει καρτποσταλικά την ποιητικότητα του φυσικού τοπίου, ενισχύει ακριβώς αυτή την επίδραση.

Όμορφο και γλυκό, μα καθόλου γλυκερό ντεμπούτο.

Πρώτη δημοσίευση: 4 Ιαν. 2024, 02:45
Ενημέρωση: 11 Ιαν. 2024, 03:00
Τίτλος:
Falcon lake
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
4 Ιανουαρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos