Στην ισότητα δε χωρούν διακρίσεις. Δείτε το "Who i am not" στο Cinedoc

Δημοσίευση: 13 Φεβ. 2024, 14:50
Συντάκτης:

Το ντοκιμαντέρ WHO I AM NOT (ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ) της Tünde Skovrán έρχεται τον Φεβρουάριο στο CINEDOC και προβάλλεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Ρέθυμνο με την υποστήριξη της Intersex Greece.

<a href="/nea/cinedoc-paroysiazei-ntokimanter-lesvia-tis-tzelis-hatzidimitrioy/69679">Tο Cinedoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου</a>ΣΧΕΤΙΚΑTο Cinedoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου

Το ντοκιμαντέρ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2023), όπου απέσπασε τρία βραβεία:

Αργυρό Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, για ένα «…έντονα συναισθηματικό και επιδραστικό κινηματογραφικό ταξίδι».

Βραβείο Mermaid για «…δύο δυνατούς χαρακτήρες που μας οδηγούν με ευγένεια και ειλικρίνεια σε ένα ταξίδι αναζήτησης της έκφρασης φύλου στην πιο γνήσια μορφή του».

Βραβείο WIFT GR για την τρυφερή σκηνοθετική ματιά της Tünde Skovrán, «…που φωτίζει με διακριτική κινηματογράφηση και εξαιρετικό μοντάζ ένα γενναίο ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης γεμάτο ενσυναίσθηση, χιούμορ και ανθρωπιά, υπενθυμίζοντας την κοινή μας υπόσταση».

Η αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Βασιλική Βουβάκη, Πρόεδρο ΔΣ της Intersex Greece και τη Νικολέττα Πικραμένου, Νομικό της Οργάνωσης, αλλά και κέρασμα από τις «Γεύσεις της Δαμασκού» με αυθεντική συριακή κουζίνα και γευσιγνωσία επιλεγμένων κρασιών σε συνεργασία με το δίκτυο παραγωγών Open Farm.

Who I Am Not – Τι Δεν Είμαι

Ντοκιμαντέρ | Σκηνοθεσία: Tünde Skovrán | 2023 | Ρουμανία, Καναδάς | 105’

Σύνοψη: Τι ορίζει αν είμαστε άνδρες ή γυναίκες; Τελικά, έχει σημασία αυτός ο διαχωρισμός; Η ταινία ακολουθεί την ιστορία δύο ίντερσεξ ατόμων στην Νότιο Αφρική με διαμετρικά αντίθετες ζωές, που ωστόσο έχουν ένα κοινό: δε νιώθουν ότι ανήκουν στο δίπολο αρσενικού-θηλυκού. Ένα συγκινητικό και ελπιδοφόρο πορτραίτο, που δίνει φωνή στο διαχρονικά παραμελημένο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας Tünde Skovrán

Το «Who I Am Not» είναι το πρώτο μου ντοκιμαντέρ. Η πρόθεσή μου με αυτή την ταινία ήταν να προσκαλέσω το κοινό να δει πώς είναι να ζεις μέσα στο σώμα ενός ίντερσεξ ατόμου. Όταν ρώτησα γιατί με εμπιστεύτηκαν, απάντησαν: «Η ίντερσεξ κοινότητα δεν περιορίζεται στη Νότιο Αφρική. Έχει πολλά χρώματα και εθνικότητες. Αυτό είναι πέρα από τον διαχωρισμό ανδρών-γυναικών, μαύρων-λευκών, πλούσιων-φτωχών. Η ταινία που κάνεις μας αφορά όλους, όλες και όλα μας και ελπίζω ότι θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να καταλάβουν ότι είμαστε ένα. Ελπίζουμε ότι η ταινία θα εμπνεύσει το κοινό να σκεφτεί εκ νέου το πώς να συνδέεται με άλλους ανθρώπους χωρίς προκαταλήψεις, αγκαλιάζοντας όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΑΘΗΝΑ

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, 20.00

Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Αθήνα)

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Βασιλική Βουβάκη, Πρόεδρο ΔΣ της Intersex Greece και τη Νικολέττα Πικραμένου, Νομικό της Οργάνωσης, αλλά και κέρασμα από τις «Γεύσεις της Δαμασκού» με αυθεντική συριακή κουζίνα και γευσιγνωσία επιλεγμένων κρασιών σε συνεργασία με το δίκτυο παραγωγών Open Farm. Προπώληση εδώ.

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, 16.00

Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ (Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι)

Προπώληση στο ταμείο του κινηματογράφου και εδώ.

ΒΟΛΟΣ

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, 19.30

Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου. Πληροφορίες εδώ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, 20.00

Χώρος Πολιτισμού «Σημείο» Πληροφορίες εδώ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, 19.00

Λιμάνι, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης Προπώληση εδώ

Σχετικά με την Intersex Greece 

Η Intersex Greece είναι μια πανελλαδική συλλογικότητα ίντερσεξ ενηλίκων, γονέων ίντερσεξ παιδιών και υποστηρικτικών ατόμων και επαγγελματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Intersex Greece έχει στο τιμόνι της μια συντονιστική ομάδα από ενήλικα ίντερσεξ άτομα και γονείς ίντερσεξ παιδιών και πλαισιώνεται από συμπεριληπτικούς/ές και πολύτιμους/ες συνεργάτες και συνεργάτιδες. μια συντονιστική ομάδα από ενήλικα ίντερσεξ άτομα και γονείς ίντερσεξ παιδιών και πλαισιώνεται από συμπεριληπτικούς/ές/ά και πολύτιμους/ες/α συνεργάτες, συνεργάτιδες και συνεργατά.

Σκοποί και στόχοι της συλλογικότητάς μας είναι να παρέχει εξειδικευμένη και peer-to-peer υποστήριξη στα ίντερσεξ άτομα και στις οικογένειές τους, να παρέχει υποστήριξη, επιμόρφωση και ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις φυσικές ποικιλομορφίες των χαρακτηριστικών φύλου (ίντερσεξ), ενώ παράλληλα εργάζεται για την ορατότητα και την ανάπτυξη της ίντερσεξ κοινότητας, την ευαισθητοποίηση, την προβολή και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ίντερσεξ ανθρώπων στην Ελλάδα, και – κατ επέκταση – στο εξωτερικό.

Λίγα λόγια για το CINEDOC

Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Cinedoc Volos και τον Δήμο Βόλου, τον Χώρο Πολιτισμού «Σημείο» στο Ρέθυμνο, το Cyclades Preservation Fund (CPF) και το Thalassa Foundation. Οι προβολές έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις γύρω από θεματικές όπως το περιβάλλον, η ισότητα των φύλων, η συμπεριληπτικότητα, η εκπαίδευση, η ιστορία κ.ά. Παράλληλα, το CineDoc διευρύνει συνεχώς το δίκτυό του μέσα από το CineDoc Island, διοργανώνοντας προβολές στις Κυκλάδες, τις Σποράδες, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κινηματογραφικές λέσχες.

Οι προβολές του CineDoc πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos