Ο σύγχρονος ιαπωνικός κινηματογράφος στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Δημοσίευση: 12 Φεβ. 2024, 17:37
Συντάκτης:

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Japan Foundation, διοργανώνει το Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου 2024 από 15 έως 18 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το οποίο εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για το 2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης "Περιοδεύον Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών" του Japan Foundation και περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες από τον σύγχρονο ιαπωνικό κινηματογράφο. Πρόκειται για έργα σκηνοθετών με ισχυρή παρουσία στη σύγχρονη κινηματογραφική βιομηχανία της Ιαπωνίας και με ιδιαίτερα διακριτά σκηνοθετικά χαρακτηριστικά. Όλες οι ταινίες, παραγωγής 2018 και 2019, προβάλλονται (με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους) για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πόρτες του την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου και ώρα 7.30 μ.μ. με την προβολή της ταινίας "They Say Nothing Stays the Same" του Joe Odagiri που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την εναρκτήρια τελετή. Στη συνέχεια, από τις 16 έως τις 18 Φεβρουαρίου θα προβληθούν οι ταινίες "Another World", "And Your Bird Can Sing" και "Sea of Revival".

Παράλληλα, στο φουαγιέ του κινηματογράφου θα φιλοξενηθεί έκθεση "Ιkebana" (ιαπωνική παραδοσιακή ανθοδετική τέχνη) από την κ. Σοφία Σπίθα, Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Ανθοδετικής ΙΚΕΒΑΝΑ Σχολής ΟΗΑRA Ιαπωνίας.

And Your Bird Can SingAnd Your Bird Can Sing

"They Say Nothing Stays the Same" | Joe Odagiri (2019, 137’)

Ο ηθοποιός Odagiri Joe σκηνοθετεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, σε πρωτότυπο σενάριο δικό του, όπου αναζητά μια ζωή με κατανόηση και συμπόνια. Στους συντελεστές της ταινίας βρίσκονται, εκτός άλλων, ο διεθνώς αναγνωρισμένος διευθυντής φωτογραφίας Christopher Doyle και η σχεδιάστρια κοστουμιών Wada Emi.

Υπόθεση: Στο χωριό μιας κοιλάδας, ο Toichi (Emoto Akira), βαρκάρης που ζει σε ταπεινή καλύβα κατά μήκος της όχθης του ποταμού, περνάει τις μέρες του μεταφέροντας ανθρώπους κ αγαθά από την μια πλευρά του ποταμού στην άλλη, καθώς μια σύγχρονη γέφυρα βρίσκεται υπό κατασκευή. Έως τη μέρα που εμφανίζεται ένα ορφανό κορίτσι (Kawashima Ririka) και η ζωή του Toichi αλλάζει πορεία.

Another World | Junji Sakamoto (2019, 120’)

Κοινωνικό δράμα σε σενάριο και σκηνοθεσία Sakamoto Junji ("The Projects", "ERNESTO"). Πρωταγωνιστούν οι: Inagaki Goro ("Thirteen Assassins"), Hasegawa Hiroki ("Shin Godzilla") και Shibukawa Kiyohiko ("Enokida Trading Post").

Υπόθεση: Ο Κο (Inagaki) βγάζει τα προς το ζην ως παραγωγός ξυλάνθρακα κάνοντας χρήση του ορεινού κλίβανου που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Οι μέρες του περνούν με σκληρή δουλειά, ενώ σπάνια αφιερώνει χρόνο στη γυναίκα και τον γιο του. Όταν όμως συναντηθεί ξανά με τον Eisuke (Hasegawa), παλιό του φίλο που υπηρετούσε στις Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας, θα αρχίσει να σκέφτεται πιο σοβαρά θέματα που σχετίζονται με την εργασία και την οικογένεια του.

And Your Bird Can Sing | Sho Miyake (2018, 106’)

Κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος ενηλικίωσης του μοναχικού συγγραφέα Sato Yasushi. Η δράση μεταφέρεται από το Tokyo στο Hakodate και οι νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, Emoto Tasuku, Ishibashi Shizuka και Sometani Shota, δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας. Η σκηνοθεσία είναι του πρωτοπόρου Miyake Sho.

Υπόθεση: Ο πρωταγωνιστής (Emoto) εργάζεται σε ένα βιβλιοπωλείο στα προάστια του Hakodate και απολαμβάνει νυχτερινές περιπέτειες με αλκοόλ, συντροφιά με τη συνάδελφό του Sachiko (Ishibashi), με την οποία διατηρεί σχέση, και τον συγκάτοικό του Shizuo (Sometani). Μια μέρα, ο πρωταγωνιστής μαθαίνει ότι ο Shizuo ενδιαφέρεται για τη Sachiko και προτείνει να πάνε οι δυο τους μαζί για κάμπινγκ.

Sea of Revival | Kazuya Shiraishi (2019, 124’)

Πρωτότυπο φιλμ του σκηνοθέτη Shiraishi Kazuya, που ακολουθεί τον δρόμο της  βίας και της παραφροσύνης  ("The Devil's Path", "The Blood of Wolves", κ.α.). Η ταινία με διεισδυτική ματιά ακολουθεί έναν απελπισμένο άνθρωπο που οι αδέξιοι χειρισμοί της ζωής του τον οδηγούν σε αδιέξοδα.

Υπόθεση: Καθηλωμένος για καιρό σε απραξία, ο Ikuo (Katori Shingo), μαζί με τη σύντροφό του Ayumi (Nishida Naomi) και την κόρη της Minami (Tsunematsu Yuri), προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή στην πόλη Ishinomaki, γενέτειρα της Ayumi. Εκεί καταφέρνει να ξαναβρεί γαλήνη στη ζωή του έως τη νύχτα που δολοφονείται η Ayumi. Οι αλλεπάλληλες δραματικές καταστάσεις οδηγούν τον Ikuo στην απόγνωση.

Είσοδος: 3€ (για κάθε προβολή)

Πληροφορίες Εισιτηρίων: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Τηλ. 210 341 8550

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos