"How to with John Wilson": Γιατί αυτή η σειρά-διαμάντι σταματά;

Δημοσίευση: 2 Aug 2023, 19:04
Συντάκτης:

Λίγο πριν την πρεμιέρα της τρίτης και τελευταίας σεζόν του “How To With John Wilson”, ο δημιουργός και πρωταγωνιστής της σειράς του HBO που επιχειρεί να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα των κατοίκων της Νέας Υόρκης –ερωτήματα που αφορούν βέβαια και τους περισσότερους κατοίκους των μεγάλων πόλεων του πλανήτη– έλαβε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα από τον Έρικ Άνταμς, τον δήμαρχο του Μεγάλου Μήλου. Ο δήμαρχος οργάνωνε μία συνέντευξη τύπου σχετικά με τις σκαλωσιές, που είναι πανταχού παρούσες στα πεζοδρόμια της πόλης, κι ο Τζον Γουίλσον κλήθηκε να μιλήσει στη συνέντευξη αυτή.

<a href="/nea/sympathizer-ypodeigmatiki-metafora-enos-spoydaioy-vivlioy/69825">"The Sympathizer": Υποδειγματική μεταφορά ενός σπουδαίου βιβλίου</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"The Sympathizer": Υποδειγματική μεταφορά ενός σπουδαίου βιβλίου

Εάν είστε fan του Τζον Γουίλσον, τότε σίγουρα θυμάστε το δεύτερο επεισόδιο της πρώτης σεζόν της σειράς, με τίτλο “How to Put Up Scaffolding”, στο οποίο ο Γουίλσον κατέγραφε με την κάμερά του τις σκαλωσιές που φαίνεται να έχουν κατακλύσει την πόλη του, σχολιάζοντας το φαινόμενο, πριν περάσει, όπως κάνει σε κάθε επεισόδιο, σε βαθύτερες υπαρξιακές αναζητήσεις γύρω από τη σύγχρονη ζωή.

Η αντίδραση του Γουίλσον στην πρόσκληση αυτή είναι ενδεικτική τόσο της προσωπικότητάς του όσο και του στυλ του ως δημιουργού. «Αρνήθηκα να μιλήσω στη συνέντευξη τύπου γιατί δεν ήθελα να μου ζητηθεί να βγάλω φωτογραφία με τον Έρικ Άνταμς”, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Indiewire. Τι θα γινόταν, όμως, αν ο Γουίλσον χρειαζόταν υλικό για μια τέταρτη σεζόν της σειράς, η οποία δυστυχώς δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί; «Θα το έκανα και το επεισόδιο θα είχε τίτλο “How to Get the Key to City”. Παρότι η σειρά είναι ημι-σατιρική, είναι σουρεαλιστικός ο αντίκτυπος που έχει στην πραγματική ζωή» .

Γιατί, λοιπόν, ο 36χρονος Γουίλσον σταματάει τώρα, μετά από μόλις τρία χρόνια, ενώ η σειρά του θεωρείται δικαίως ένα low-budget διαμάντι σε μια τηλεοπτική εποχή γεμάτη από πανάκριβες παραγωγές που αποδεικνύονται… άνθρακας από άποψη περιεχομένου;

«Είναι περίεργο. Ένιωθα ότι μέσα μου δεν έχω αλλάξει, αλλά ο εξωτερικός κόσμος άλλαξε. Είχα απλά αυτή τη συνειδητοποίηση. Δεν ήμουν πλέον σίγουρος για το τι ακριβώς αναζητώ», είπε για την απόφασή του, η οποία πάρθηκε κάπου στα μέσα των γυρισμάτων της δεύτερης σεζόν, όταν πλέον η σειρά είχε αποκτήσει ένα μεγαλύτερο και φανατικό ακροατήριο.

"Ηow to with John Wilson" season 1: Ακαταμάχητο

Βέβαια, εδώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι σε κάθε επεισόδιο της σειράς, ο Γουίλσον μοιάζει σαν να μην ξέρει τι ακριβώς αναζητά. Έτσι, αυτό που ξεκινά π.χ. ως μια καταγραφή των σκαλωσιών της πόλης καταλήγει στο τέλος να είναι μια σχεδόν φιλοσοφική σπουδή πάνω στο πώς ο δημόσιος χώρος επηρεάζει την καθημερινότητα και την προσωπική ζωή των ατόμων.

«Δεν μετανιώνω για τίποτα απ’ όσα έβαλα στη σειρά. Αλλά καμιά φορά, όταν φτιάχνω ένα επεισόδιο, νιώθω ότι πρέπει να κάνω μια παύση και να στοχαστώ πάνω στην προσωπική μου ζωή, ώστε να δώσω στο επεισόδιο μια νέα κατεύθυνση που να ρίχνει φως σε κάποια πτυχή που δεν είχα αντιληφθεί νωρίτερα», λέει ο ίδιος.

Κι η επιτυχία της σειράς δεν έκανε τα πράγματα πιο απλά ή πιο εύκολα για τον Γουίλσον. «Δεν θέλω να ακουστώ γκρινιάρης. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Αγαπώ την πλατφόρμα που μου δόθηκε. Είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου μου. Απλά περίμενα να νιώθω διαφορετικά. Δεν μπορώ να πω ακριβώς τι σημαίνει αυτό. Είχα απλά μία επίμονη σκέψη, από ένα σημείο κι έπειτα: Και τώρα, τι;»

"How to with John Wilson" season 2: Αυθεντικά μαεστρικό

Εάν περιμένετε να μάθετε ποιο είναι το επόμενό του βήμα, τότε θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή. «Ελπίζω να μπορέσω να ξανακάνω κάτι τόσο φιλόδοξο. Θα έχει ενδιαφέρον να δω αν μπορώ να ξαφνιάσω τον κόσμο».

Κι εμείς που, εν μέσω καραντίνας, γνωρίσαμε και ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα από τον τρόπο με τον οποίο ο Τζον Γουίλσον βλέπει τον κόσμο, του ευχόμαστε καλό διάλειμμα. Μας έδωσε πολλά παραπάνω απ’ όσα περιμέναμε, γι’ αυτό κάντε κι εσείς μια χάρη στον εαυτό σας και δείτε το “How To With John Wilson”.

tags: 
Πρώτη δημοσίευση: 2 Aug 2023, 19:04
Ενημέρωση: 2 Aug 2023, 19:05
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos