ΣΕΙΡΕΣ

"How to with John Wilson" season 1: Ακαταμάχητο

Δημοσίευση: 6 Φεβ. 2021, 17:24
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Αμερικανός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Τζον Γουίλσον οργώνει τη Νέα Υόρκη οπλισμένος με την κάμερά του για να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που καλύπτουν από το πώς να πιάνεις ψιλή κουβεντούλα μέχρι τον τρόπο να φτιάξεις το τέλειο ριζότο.

nuclear family hboΣΧΕΤΙΚΑ"Nuclear family": Οικογένεια και αγάπη

Γνώμη: “To show μου είναι κάτι σαν το Planet Earth, αν αυτό γυριζόταν αποκλειστικά στη Νέα Υόρκη και ο Ντέιβιντ Ατένμπορο έπρεπε να τραβήξει όλα τα πλάνα μόνος του.”

Έτσι περιγράφει, κρυμμένος πάντα πίσω από την κάμερά του, ο John Wilson τη σειρά 6 50λεπτων ντοκιμαντέρ που δημιούργησε για λογαριασμό του HBO.

Αλλά είναι άλλο πράγμα να διαβάζεις για το “How to with John Wilson” κι άλλο να το βλέπεις! Η σειρά δεν βρέθηκε τυχαία στις λίστες με τα καλύτερα του 2020, καθώς είναι μια βαθιά ανθρώπινη, χιουμοριστική και άκρως ακαταμάχητη απεικόνιση της ζωής στη Νέα Υόρκη, κυρίως πριν την εμφάνιση του COVID-19.

Μακριά από κονσερβέ πλάνα του Empire State Building ή του Central Park, ο Wilson στρέφει διαρκώς την κάμερά του σε πρόσωπα, καταστάσεις και σκηνές της πόλης που σπάνια βλέπουμε στην οθόνη, ενώ ο τρόπος που η αφήγησή του συνδυάζεται με τις εκάστοτε εικόνες που έχει επιλέξει μπορεί να προκαλέσει από δυνατό γέλιο μέχρι μια ύπουλη συγκίνηση.

Και λέω ύπουλη γιατί είναι ακριβώς η ίδια μορφή μελαγχολίας που μπορεί να πιάσει οποιονδήποτε κάτοικο μιας μεγάλης πόλης κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, όταν συνειδητοποιείς ότι οι εκατομμύρια άνθρωποι με τους οποίους μοιράζεσαι τον ίδιο δημόσιο χώρο έχουν και εκατομμύρια ιστορίες να διηγηθούν.

Κάθε επεισόδιο έχει ως εφαλτήριο την απάντηση σε ένα -φαινομενικά- απλό ερώτημα, αλλά ο Wilson αφήνει τους συνειρμούς του να τον οδηγήσουν σε παραπλήσιες αναζητήσεις. Για παράδειγμα, η αναζήτηση του σωστού τρόπου για να μοιράζεις τον λογαριασμό μετά από ένα δείπνο με φίλους καταλήγει να είναι μια σπουδή πάνω στη λειτουργία του φορολογικού συστήματος, στο καλύτερο ίσως επεισόδιο της σειράς.

Η φυσικότητα, η απλότητα του εγχειρήματος και η εμμονή του Wilson για τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας είναι πραγματικά δύσκολο να περιγραφούν με λέξεις.

Το τελευταίο επεισόδιο της σεζόν, όταν η πανδημία κάνει την εμφάνισή της, είναι μια ψύχραιμη αλλά εξαιρετικά ακριβής καταγραφή των όσων έχουμε στερηθεί εδώ και έναν χρόνο, φιλτραρισμένα μέσα από την προσπάθεια του Wilson να φτιάξει ένα ριζότο της προκοπής, με τα ράφια του σουπερμάρκετ άδεια και τις ουρές για τα ταμεία να μοιάζουν ατελείωτες.

Αυτός ο συγκερασμός του ασήμαντου με το σημαντικό είναι η δύναμη αυτής της εξαιρετικής σειράς, η οποία θα έχει και δεύτερη σεζόν (*αναστεναγμός ανακούφισης*). Δώστε του μια ευκαιρία και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορείτε να περιμένετε μέχρι να τελειώσει για να στείλετε στους φίλους σας “Δες How to with John Wilson, μ’ ευχαριστείς μετά!”

 

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Locked down

Locked down

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Ο Πάξτον και η Λίντα είναι ένα ζευγάρι σε διάσταση που λόγω του lockdown...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
16387
Tanweer
15288
Feelgood
7264
Feelgood
1977