Berlinale 2024: Πολιτικά φορτισμένο ξεκίνημα

Δημοσίευση: 16 Φεβ. 2024, 00:53
Συντάκτης:

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο αυτές τις μέρες στο Βερολίνο καθώς η 74η Μπερλινάλε μόλις ξεκίνησε. Το Βερολίνο όμως για μια ακόμα φορά στρέφει το δικό του βλέμμα στην πολιτική και σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Δεν μας ξαφνιάζει μιας και ανέκαθεν ήταν το πιο πολιτικοποιημένο φεστιβάλ από τα τρία παλαιότερα και σημαντικότερα της Ευρώπης (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο). Η Lupita Nyong’o (Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος) ηγείται της επιτροπής με τους Brady Corbet, Ann Hui, Christian Petzold, Albert Serra, Jasmine Trinca και Oksana Zabuzhko να αποτελούν μέλη της εκλεκτής επιτροπής που θα απονείμει την Χρυσή Άρκτο.

<a href="/festival-verolino/berlinale-2024-izampel-iper-i-zoi-den-einai-ta-social-media-elpizo/69538">Berlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."

Η συζήτηση φυσικά περιστράφηκε γύρω από φλέγοντα πολιτικοκοινωνικά ζητήματα, όπως τους πολέμους σε Γάζα και Ουκρανία και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Γερμανία που οδήγησε το φεστιβάλ να αποσύρει τις προσκλήσεις σε ακροδεξιούς πολιτικούς. Μια άβολη στιγμή, αν και αναμενόμενη, ήταν όταν ο ισπανός σκηνοθέτης Albert Serra κλήθηκε από ερώτηση δημοσιογράφου να εξηγήσει τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2018 με τις οποίες εξέφραζε τον θαυμασμό του για τον Πούτιν. «Δεν ξέρω. Είναι πολιτική ερώτηση. Όλοι τώρα είναι αναστατωμένοι με την Ρωσία. Θεωρώ ότι η πολιτική είναι πολύ πιο περίπλοκη από το να λες ότι κάποιος είναι καλός ή κακός. Λες ότι ο Τραμπ είναι κακός άνθρωπος. Τι αλλάζει; Είναι απλώς μια δήλωση». Μια εξήγηση που ίσως περιπλέξει τα πράγματα ακόμα περισσότερο για τον δημιουργό.

Ακόμα πιο περίεργο ότι πλάι του στην κριτική επιτροπή βρίσκεται η ουκρανή συγγραφέας Zabuzhko που ρωτήθηκε από τον ίδιο δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που βρίσκεται στην ίδια επιτροπή με έναν θαυμαστή του Πούτιν. «Μου κίνησε το ενδιαφέρον η απάντησή του. Υπάρχουν καλά νέα. Ήμασταν σε δείπνο χθες βράδυ και είχε μια μετάφραση ενός βιβλίου μου για τον πόλεμο. Ελπίζω ότι θα μορφωθεί λίγο σχετικά με το θέμα». Σε εκείνο το σημείο η Nyong’o ακούστηκε να αναφωνεί «ω Θεέ μου», ενώ ο Corbet υπερασπίστηκε τον σκηνοθέτη με τον Serra να δικαιολογείται πως είχε πει και πολλά άλλα σε εκείνη την δύωρη συνέντευξη.

Η Nyong’o ρωτήθηκε για τις αρχικές προσκλήσεις του φεστιβάλ προς εκπροσώπους του ακροδεξιού κόμματος AfD με την ίδια να δηλώνει «Είμαι ξένη εδώ. Δεν γνωρίζω την πολιτική κατάσταση εδώ. Είμαι χαρούμενη που δεν χρειάζεται να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Είμαι χαρούμενη που δεν χρειάζεται να είμαι σε αυτή την θέση».

Ο Petzold, συχνός θαμώνας του φεστιβάλ με ταινίες του στο παρελθόν να έχουν βρεθεί σε τμήματα της Μπερλινάλε, έδωσε πιο συγκεκριμένη απάντηση. «Όλες αυτές οι ερωτήσεις τους κάνουν δυνατότερους. Το έχουμε συζητήσει αυτό για μέρες. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που διαμαρτύρονται εναντίον τους και είναι πιο σημαντικοί από αυτές τις συζητήσεις» ενώ πρόσθεσε «Δεν θεωρώ ότι είναι πρόβλημα να έχουμε πέντε μέλη του AfD στο κοινό. Δεν είμαστε δειλοί. Αν δεν μπορούμε να αντέξουμε να έχουμε πέντε ανθρώπους του AfD στο κοινό, έχουμε χάσει την μάχη».

Φυσικά μετά η συζήτηση έφτασε και στην Γάζα, στην οποία δεν υπάρχει τόσο ξεκάθαρη στάση του Φεστιβάλ όσο σε άλλα πολιτικά ζητήματα, δηλώνοντας για παράδειγμα ευθαρσώς την στήριξη στην Ουκρανία ή την στήριξη σε καλλιτέχνες που τους απαγορεύεται η έξοδος από την χώρα στο Ιράν. Ο Petzold τότε κουράστηκε από την τόση πολιτική κουβέντα ή βρήκε την ευκαιρία να ξεφύγει από την απάντηση. «Θα μου άρεσε πολύ να πάω σε ένα μη πολιτικό φεστιβάλ. Δεν θεωρώ ότι οι καλλιτέχνες μιλώντας για την Γάζα, την Ουκρανία, το AfD είναι αυτό που πρέπει να κάνουν. Είναι για τις ταινίες». Ο Serra σχολίασε επί του θέματος «Δεν είμαστε ο Χριστός. Δεν έχουμε όλες τις λύσεις». Η Nyong’o ανέφερε πως είναι η πρώτη της φορά στην Μπερλινάλε αλλά της είχαν πει να περιμένει ένα πολιτικοποιημένο φεστιβάλ. Σίγουρα η συνέντευξη τύπου επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες της. Με την σειρά της η Hui δήλωσε ευτυχισμένη που βρίσκεται με δημιουργούς με διαφορετικές οπτικές γωνίες και σίγουρα αυτό είναι το πιο εποικοδομητικό. Θα φανεί βέβαια και όταν φτάσει η ώρα να αποφασίσουν για τα βραβεία.

To 74o Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 15-25 Φεβρουαρίου 2024.

To MOVE IT βρίσκεται στo Φεστιβάλ Βερολίνου για 14η χρονιά και σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο ειδικό section του περιοδικού μας που ανανεώνεται συνεχώς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos