Ζωϊκό βασίλειο

Ζωϊκό βασίλειο - κριτική ταινίας

Στο εγγύς μέλλον, ένα μυστηριώδες φαινόμενο χτυπά την ανθρωπότητα και ανεξήγητες μεταλλάξεις μεταμορφώνουν σταδιακά τμήματα του πληθυσμού σε υβρίδια ανθρώπου-ζώου. Τα πλάσματα, που θεωρούνται απειλή από πολλούς, στέλνονται σε εξειδικευμένο κέντρο σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις μεταλλάξεις τους από το να προχωρήσουν σε άλλο επίπεδο και να ελέγξουν τις φαινομενικά βίαιες τάσεις τους.

Όταν μια συνοδεία που μεταφέρει υβρίδια σε μια νέα εγκατάσταση, συντρίβεται σε ένα δάσος, η παράνοια εξαπλώνεται στην τοπική κοινότητα καθώς τα επιζώντα πλάσματα σκορπίζονται στην άγρια φύση.

Ο Φρανσουά, μαζί με τον 16χρονο γιο του Εμίλ, ξεκινούν μια απεγνωσμένη αναζήτηση για την σύζυγό του Λένα, η οποία μετατράπηκε σε ένα είδος λυκανθρώπου. Καθώς ο Φρανσουά προσκολλάται στο παρελθόν της οικογένειας, χάνει σταδιακά την επαφή με τον Εμίλ, ο οποίος έχει αρχίσει να παρατηρεί μεταλλάξεις στο σώμα του, και η μοίρα του μοιάζει όλο και περισσότερο αβέβαιη.

Η ταινία του Καγιέ καταφέρνει καταρχήν να πετύχει κάτι αρκετά δύσκολο. Να μας βάλει μέσα στον κόσμο της ταινίας με τη φανταστική συνθήκη του ιού που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε ζώα, με ειδικά εφέ "χειροποίητα", ένα μακιγιάζ πολύ επιδέξιο, χωρίς χολλυγουντιανές μανιέρες, μελοδραματικές ηχητικές κορυφώσεις, κλισέ καταθλίψεις. Αντίθετα ποντάρει στις ματιές, στους ήχους, στις εκφράσεις και με ευαισθησία αναμιγνύει αλληγορική φαντασία και πραγματικότητα, δείχνοντας ίσως τον δρόμο στις αντίστοιχες ταινίες με τους μεταλλαγμένους σούπερ ήρωες.  

To "Ζωικό Βασίλειο" είναι και ιστορία ενηλικίωσης και περιπέτεια επιβίωσης, αλλά κυρίως είναι οικογενειακό δράμα και η σχέση πατέρα και γιού, είναι αυτή που τελικά κλέβει την παράσταση, με τις ταιριαστές και φυσικές ερμηνείες των Ρομέν Ντουρίς και Πολ Κιρσέρ σε ένα μελοδραματικό μπρα ντε φέρ, με στιγμές αγωνίας και μυστηρίου αρμονικά ενταγμένες όσο το φιλμ εξελίσσεται.

Ο Καγιέ δεν λοξοδρομεί στη στόχευσή του ακόμα και όταν βρίκει χρόνο να μιλήσει για την κοινωνική αλληλεγγύη και κυρίως την αποδοχή της διαφορετικότητας, ενώ χωρίς να κρύβει εκπλήξεις και καινοτομίες (όλα με κάποιο τρόπο τα περιμένεις) και χάνοντας κάποια στιγμή την νοηματική πυξίδα του μέσα στο δάσος, καταφέρνει να συγκινήσει με ένα τρυφερό φινάλε. 

Πρώτη δημοσίευση: 30 Μαΐου 2024, 03:38
Ενημέρωση: 6 Ιουνίου 2024, 10:58
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ζωϊκό βασίλειο (Le règne animal)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
128
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Μαϊου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos