Τα φαινόμενα απατούν για τον Κρίστι, έναν αστυνομικό ερευνητή στο Βουκουρέστι που ταλαντεύεται ανάμεσα στις δύο πλευρές του νόμου, ανάλογα με το συμφέρον του. Όταν η όμορφη Τζίλντα τον παρασύρει στα Κανάρια Νησιά με σκοπό  να βοηθήσει στην δραπέτευση ενός μαφιόζου από την φυλακή, θα μάθει την μυστική γλώσσα των Σφυριχτών και θα μπλεχθεί σε ένα παιχνίδι προδοσίας και διαφθοράς.

Ρουμανικό νεο-νουάρ από έναν εκ των βασικών εκπροσώπων του "νέου ρουμάνικου κύματος", το οποίο παίζει με τους κανόνες της κλασσικής αφήγησης του είδους, χρησιμοποιώντας ένα εύρημα, αυτό της σφυρικτής γώσσας, μια τοπική διάλεκτος που όντως υπάρχει στα Κανάρια Νησιά και που προσπάθεια εκμάθησής της στο φιλμ προσδίδει μια νότα σουρρεαλισμού στο συνολικό εγχείρημα, η οποία άλλες φορες εντάσσεται αρμονικά στο φιλμ, κάποιες άλλες όχι και τόσο προκαλώντας "αρρυθμίες". 

Ο Πορουμπόιου χωρίζει την ταινία του σε κεφάλαια, όπου στο κάθε ένα δεσπόζει ο βασικός χαρακτήρας που πρωταγωνιστεί, μέχρι που ξεχωρίζει και κάποιο ιδιαίτερο χρώμα σε κάθε κεφάλαιο, επιλογή που προσθέτει ενδιαφέρον στην κατακρήμνιση της αφήγησης, ρισκάροντας με την αποσμασματική της χροιά.

Σωστός ο κωμικός -κυνικός- τόνος, οι ερμηνείες συμπαθείς, μια καλοδεχούμενη άσκηση ύφους λοιπόν, με το εγχείρημα όμως να μην καταφέρνει να απογειωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρακολουθείται ευχάριστα.

Πρώτη δημοσίευση: 27 Φεβ. 2020, 17:05
Ενημέρωση: 5 Μαρτίου 2020, 14:38
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The whistlers (Οι σφυριχτές)
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Release: 
27 Φεβρουαρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The model

The model

Θα το βρείτε: Cinobo

Η Emma, ένα νέο και φιλόδοξο μοντέλο από τη Δανία, καταφθάνει στο Παρίσι με...
1 hour