Σύνοψη: Ο Τσάκι και ο Ντους, δύο αδέρφια μικροαπατεώνες, θα συνεργαστούν με μία ομάδα κακοποιών για να πραγματοποιήσουν μία από τις μεγαλύτερες ληστείες που έχει γίνει ποτέ στις ΗΠΑ το 1975 όταν τα 30 εκατομμύρια της Μαφίας εξαφανίστηκαν μέσα από ένα θησαυροφυλάκιο.

Άποψη: Το τελευταίο heist movie του Τομ ΝτεΝούτσι μπορεί να υποστηρίζει ότι βασίζεται σε μία θρυλική ληστεία, μία εκ των μεγαλύτερων και πιο ριψοκίνδυνων στην Αμερική, όμως η αυτοπεποίθηση του χαλαρώνει παράλληλα με την διάρκεια και χάνει την αίγλη του τίτλου που κουβαλάει. Το “Vault” ξεκινάει δυναμικά, θυμίζει το “American Animals” με το fast forward ενώπιον της δικαιοσύνης και συστήνει τους πρωταγωνιστές του επί τον έργον και αρκετά άμεσα. Ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος μετά τα “Almost Mercy” και “Bleed for This” έχει μάθει τα κατατόπια αλλά προφανώς όχι με μεγάλη επάρκεια ώστε να δείξει άνεση σε ένα είδος που απαιτεί ανάλογη αγωνία, μεράκι στο σενάριο αλλά και κότσια για να συναγωνιστείς μεγάλους τίτλους του παρελθόντος.

Ενώ θα ήταν αδικία να χαρακτηρίσουμε το “Vault” κακή ταινία, ένας ευφημισμός θα ήταν εξίσου αδόκιμος. Ο ΝτεΝούτσι, βασισμένος στην αλάνθαστη μεθοδολογία τόσων χρόνων, ακολουθεί με τυφλή προσήλωση το εγχειρίδιο σε σημείο που ξεχνά την δική του σκηνοθετική άποψη. Ένα ψυχαγωγικό μοντάζ που δείχνει την ταυτότητα της “κινηματογραφικής ληστείας” δίνει στην ταινία μία τυπική ένταση η οποία γρήγορα ανατρέπεται σε οικογενειακό δράμα ανάμεσα στους “εγκέφαλους”, τα δύο αδέρφια Τσακ και Ντους.

Δύο διαφορετικές προσωπικότητες, ο ένας άπληστος ο άλλος διστακτικός, αναμειγνύονται με την Μαφία θεωρώντας ότι θα τους παραβγούν σε ικανότητες και η ιστορία είναι πιο παλιά και από τις πέτρες. Ο Θίο Ρόσσι από το “Sons of Anarchy” είναι σε έναν ρόλο που προϋποθέτει ένα εύρος συναισθημάτων καθώς εμπλέκεται και ο ερωτικός παράγοντας στο πρόσωπο της Σαμίρα Γουάιλι (“Orange is the New Black”) γιατί ποιός είναι περισσότερο καταδικασμένος από τον ερωτευμένο;

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα και με τους γκάνγκστερς να φιγουράρουν σαν καρικατούρες με επικεφαλής τον Τσαζ Παμλιντέρι, η λίστα με τα απολύτως απαραίτητα είναι τσεκαρισμένη μόνο που της λείπουν ουσιαστικές λεπτομέρειες που θα περάσουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται απλά για μία ληστεία, αλλά για ένα συνταρακτικό γεγονός που θα μας αφήσει άφωνους. Εκ των πραγμάτων, η άνιση μεταφορά “έκαψε” ένα σενάριο που σε άλλα χέρια θα μπορούσε να λάμψει.

Πρώτη δημοσίευση: 25 Ιουλίου 2019, 12:13
Ενημέρωση: 1 Aug 2019, 12:29
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Vault (Η ληστεία της μαφίας)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Ιουλίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ