Σύνοψη:1947: Ο Seretse Khama, βασιλιάς της Μποτσουάνα, συναντά την Αγγλίδα Ruth Williams και η έλξη μεταξύ τους είναι μοιραία. Εκείνη μαγεύτηκε από το όραμα του για έναν καλύτερο κόσμο, εκείνος από τη θέληση της να εμπλακεί μ’ αυτό. Ήταν ιδανικοί ο ένας για τον άλλο, η σχέση τους όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οικογενειακές, αλλά και πολιτικές. Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, που είχε μόλις εφαρμόσει την πολιτική του απαρτχάιντ, θεώρησε ανεπίτρεπτο η γειτονική χώρα να κυβερνάται από ένα ζεύγος μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών φυλών. Παρά τις τεράστιες πιέσεις, ο Seretse και η Ruth δεν αμφιταλαντεύτηκαν, αλλά αγωνίστηκαν για την αγάπη τους. 

Άποψη: Η νέα ταινία της Amma Asante έρχεται να απασχολήσει με την αληθινή ιστορία αγάπης μεταξύ του Seretse Khama, βασιλιά της Bechuanaland (σημερινή Botswana) και της Ruth Williams, μίας Βρετανής υπαλλήλου από το Λονδίνο, οι οποίοι ερωτεύτηκαν και αποφάσισαν να παντρευτούν. Εκείνος μαύρος, εκείνη λευκή, κόντρα στην λογική του απαρτχάιντ που προσπαθούσε να εφαρμοστεί, οι ίδιοι ακολούθησαν έναν δύσβατο δρόμο για να καταφέρουν να επιβάλλουν τον γάμο τους, τόσο στα οικογενειακά τους περιβάλλοντα, όσο και στις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Κι ενώ από την προσπάθεια αυτή, κατέληξε η Bechuanaland να ανεξαρτητοποιηθεί, και να είναι από τις πόλεις στις οποίες έλαβε χώρα μια δημοκρατική διαδικασία επιλογής αρχηγού, η ίδια η ταινία χάνει κάτι σε σημασιολογικό ενδιαφέρον. Είναι λες και δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το στάδιο του απλά ρομαντικού δράματος και να πραγματευτεί τέτοια πολιτικά ζητήματα. Όσο David Oyelowo και η Rosamund Pike ανυψώνουν την ταινία με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους, συναρπάζουν το μάτι, το ελλιπές σενάριο όμως είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Αρχικά, μια αγχωτική προσπάθεια στην αρχή να εδραιωθεί η σχέση τους και ο κεραυνοβόλος έρωτάς τους. Πότε γνωρίστηκαν, πότε ερωτευτήκαν, πότε έγιναν όλα, θα’ναι δε θα’ναι κανένα δεκάλεπτο ταινίας που αφορά την γνωριμία τους και προσπαθεί να δικαιολογήσει τις μετέπειτα επιλογές τους.

Αλλά στην τελική, αυτό που ενοχλεί, είναι η διολίσθηση στη δημιουργία μιας ταινίας από αληθινά γεγονότα που εστιάζει τόσο πολύ σε χολλιγουντιανές ιστορίες αγάπης, παρά στο ίδιο το ιστορικό γεγονός που πραγματεύεται. Η Ruth παρουσιάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας ως μία απλή κοπέλα που θυσίασε τη ζωή της για να πάει να μείνει με τον Seretse ενώ στους τίτλους τέλους, εκ των πραγμάτων, θα διαβάσει κανείς πόσο φιλάνθρωπος υπήρξε και σε πόσες καταστάσεις βοήθησε σαν ενεργό μέλος μετά τον γάμο.

Θα μπορούσε η Asante να είναι λιγάκι πιο ‘τακτοποιημένη’ στην θεματική της και να μην αφήνει την εστίασή της να γλιστρά στον ρομαντισμό όταν το ενδιαφέρον πρέπει να είναι αλλού.

Πρώτη δημοσίευση: 31 Aug 2017, 13:52
Ενημέρωση: 7 Σεπτεμβρίου 2017, 01:38
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
A United Kingdom (Ένα Ενωμένο Βασίλειο)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
111
Εταιρία διανομής: 
Release: 
31 Αυγούστου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

No one gets out alive

No one gets out alive

Θα το βρείτε: Netflix

Συνοψη: Νεαρή Μεξικάνα προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή στο παγωμένο Κλίβελαντ. Για κακή της...
5 ώρες
Campari και Fellini forward

Campari και Fellini forward

Το Cinobo σε συνεργασία με το διάσημο ιταλικό aperitif Campari, φέρνει αποκλειστικά για τους συνδρομητές της πλατφόρμας...
5 ώρες