Τζο, ο Λεμονάδας (1964)

Τζο, ο Λεμονάδας (1964) - κριτική ταινίας

Ο Lipský θεωρείται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του Νέου Κύματος του Τσεχικού Κινηματογράφου. Ειδικεύτηκε με μεγάλη επιτυχία στην κωμωδία, ενώ διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Σατιρικού Θεάτρου της Πράγας. 

Ένα δείγμα αυτής της κινηματογραφικής αφύπνισης είναι η εκκεντρική παρωδία γουέστερν «Τζο ο Λεμονάδας», που βάλλει ανελέητα κατά των χολιγουντιανών γουέστερν και κατά του αμερικανικού καπιταλισμού.

Σε μια τυπική πόλη του Φαρ Ουέστ, που μαστίζεται από τον αλκοολισμό και την εγκληματικότητα, φτάνει ο «φτωχός και μόνος καουμπόι», ο Τζο ο Λεμονάδας, που συμμαχεί με τους ελάχιστους «καλούς» του αντιαλκοολικού αγώνα και λανσάρει την Λόκα Κόλα, ένα μη αλκοολούχο αναψυκτικό.

Η ταινία, γυρισμένη με τρόπο που θυμίζει άλλοτε βωβή ταινία άλλοτε μιούζικαλ ή animation,  έχει όλα τα κλισέ γουέστερν: καυγάδες, σαλούν, πιστολέρος, μονομαχίες. Τα πάντα σατιρίζονται και κατακεραυνώνονται με έναν πρωτότυπο και απολαυστικό τρόπο.

Ένα άκρως σουρεαλιστικό δημιούργημα, που έκανε φύλλο και φτερό το υπερηρωϊκό φωτοστέφανο της αμερικανικής Δύσης και την αίγλη του καταναλωτισμού. Κυρίαρχο θέμα του έργου ήταν η εισαγωγή της Cola-Loca στην αμερικανική κωμόπολη με τη συνήθη χωροταξία: Σαλούν, κρατητήριο σερίφη, τράπεζα, γραφείο κηδειών... 

Υπό την προώθηση του Τζο, η «λεγάμενη» ανέβαζε τα γράδα των μπεκροκαουμπόυδων της περιοχής, απογείωνε τις εργασίες του εργολάβου κηδειών και αναδείκνυε τον Τζο σε υπερπρωταθλητή της σκοποβολής. 

Πρώτη δημοσίευση: 30 Ιουνίου 2022, 00:00
Ενημέρωση: 7 Ιουλίου 2022, 00:38
Τίτλος:
Τζο, ο Λεμονάδας (1964) (Limonádový Joe aneb Konská opera)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
84
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Ιουνίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos