Ο Γιόζεφ Κ., τραπεζικός υπάλληλος, κατακεραυνώνεται από μια σειρά γεγονότων που τον αφοπλίζουν σιγά-σιγά, τον ακυρώνουν και του στερούν κάθε βεβαιότητα, εφόσον «τον πιάνουν στον ύπνο», τον συλλαμβάνουν χωρίς να του πουν ποτέ το γιατί. Ανακρίνεται επίμονα, σε διαδικασίες ονειρικά διαστρεβλωμένες, προσπαθώντας του κάκου να ανακαλύψει τις αιτίες της ενοχής του.

Διασκευή του κλασικού έργου του Φραντς Κάφκα που παρουσιάζει την εφιαλτική εικόνα ενός ανθρώπου που συλλαμβάνεται και δικάζεται για κάτι που ούτε ο ίδιος ξέρει.

Στα μέσα της παγκόσμιας περιπλάνησής του, και μετά την αποτυχία του στο Χόλλυγουντ, ο Όρσον Γουέλλς, με απόλυτη πλέον καλλιτεχνική ελευθερία, συλλαμβάνει στις αρχές του ’60 την πιο φιλόδοξη μεταφορά σε ταινία του ανολοκλήρωτου μυθιστορήματος του Φραντς Κάφκα, πετυχαίνοντας να το εντάξει στο δικό του ασπρόμαυρο εξπρεσσιονιστικό σύμπαν.

Γυρισμένη στην Γιουγκοσλαβία και στο Παρίσι, Η Δίκη είναι το αριστουργηματικό κινηματογραφικό δοκίμιο περί πολυπρόσωπης εξουσίας (Νόμος, Τέχνη, Εκκλησία) και θύματος, και αυτή που ο πιο συγκλονιστικός δημιουργός του 20ού αιώνα χαρακτήριζε ως την καλύτερη ταινία της ζωής του.

Ένα εφιαλτικό αριστούργημα.

Πρώτη δημοσίευση: 9 Ιουλίου 2020, 12:47
Ενημέρωση: 16 Ιουλίου 2020, 11:30
Τίτλος:
The trial / 1962 (Η δίκη)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
119
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Ιουλίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos