Transcendence

Ο Δρ. Γουίλ Κάστερ είναι ένας επιφανής ερευνητής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εργάζεται για τη δημιουργία μιας μηχανής ικανής να επεξεργάζεται το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης. Τα εξαιρετικώς αμφιλεγόμενα πειράματά του τον έχουν κάνει διάσημο, αλλά και κύριο στόχο εξτρεμιστών κατά της τεχνολογίας, που θα κάνουν ότι χρειάζεται για να τον σταματήσουν.

Φιλόδοξο φουτουριστικό θρίλερ

Ο Γουόλι Φίστερ, ένας από τους πλέον ταλαντούχους διευθυντές φωτογραφίας του καιρού μας και μόνιμος συνεργάτης του Κρίστοφερ Νόλαν, για την υποδειγματική δουλειά του στο «Inception» του οποίου, μάλιστα, τιμήθηκε και με το αντίστοιχο Oscar, πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με ένα φιλόδοξο φουτουριστικό δραματικό θρίλερ εσωτερικών εντάσεων, που αντλεί έμπνευση από τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, αλλά και από την cyberpunk λογοτεχνία, με την αγωνιώδη πλοκή του να εκτυλίσσεται γύρω από την κεντρική ιδέα πως «οι άνθρωποι φοβούνται αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν».

Μια ευφάνταστη, υπέρ το δέον σοβαροφανής, ίσως, μα βαθιά φιλοσοφημένη ταινία σύγχρονων αντιλήψεων, αλλά παλιομοδίτικης αισθητικής, η οποία καταπιάνεται μεταξύ άλλων με την απειλή των λεγόμενων τεχνοτρομοκρατών, την ανυπολόγιστη δύναμη του internet, αλλά και με την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να «αγγίξει» τον Θεό μέσα από τα έργα του, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο έχουμε το (ηθικό) δικαίωμα να επεμβαίνουμε στην φύση, ακόμη κι αν είναι για καλό σκοπό.

Όλα αυτά, ο Φίστερ μας τα σερβίρει δίχως την παραμικρή διάθεση εντυπωσιασμού, με «σοφή» χρήση των ειδικών εφέ (το trailer τα δείχνει πολύ πιο «σαματατζίδικα» απ' όσο πραγματικά είναι) και στηριζόμενος σε μεγάλο βαθμό στις πειστικές ερμηνείες του πρωτοκλασάτου καστ, απ' όπου ξεχωρίζουν η Ρεμπέκα Χολ στο ρόλο της αθεράπευτα ρομαντικής συζύγου και συναδέλφου του Γουίλ, Εβελιν, και ο Πολ Μπέτανι σε εκείνον του Μαξ, του σκεπτικιστή στενού φίλου και συνεργάτη τους. Και, παρά την ολοένα αυξανόμενη δράση στο δεύτερο μέρος, ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης φροντίζει να μας υπενθυμίζει διαρκώς πως στο επίκεντρο της ιστορίας του βρίσκεται η bigger-than-life σχέση ανάμεσα στον Γουίλ και την Εβελιν, γεγονός που προσδίδει στην ταινία έναν έντονα μελαγχολικό τόνο.

Το «Transcendence» μπορεί να μην σας αφήσει με ανοιχτό το στόμα (όπως, πολύ πιθανόν να συνέβαινε, αν πίσω από την κάμερα βρισκόταν ο Νόλαν) οπωσδήποτε όμως θα σας βάλει σε σκέψεις. Ενδεχομένως δε και να σας συγκινήσει, χάρη (και) στο εξαιρετικής αισθητικής τελευταίο πλάνο του.

Χάρης Παπαπαναγιώτου

Δημοσίευση: 20 Απριλίου 2014, 13:31
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Knives Out - Στα μαχαίρια - 5 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Σπέντζος
Τίτλος:
Transcendence (Κυριαρχία)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
114
Εταιρία διανομής: 
Release: 
20 Απριλίου 2014
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

"Prodigal son" season 1: "Εύκολο"

"Prodigal son" season 1: "Εύκολο"

Σύνοψη: Ο Μάλκομ Μπράιτ εργάζεται ως δημιουργός προφίλ δολοφόνων στο NYPD και εξαιτίας μιας...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
54986
Spentzos
26000
Tulip
11298
Odeon
8400