Σύνοψη: Όταν ο νεαρός, διάσημος Γάλλο – Άραβας ράπερ Far’ Hook (Sadek) τσακώνεται με μια άλλη συμμορία ράπερ, οι οποίοι αρχίζουν να τον κυνηγούν και να απειλούν μέχρι και τη ζωή του, ξεκινάει ένα road-trip κατά μήκος της Γαλλίας μαζί με τον Serge (Gerard Depardieu), πατέρα του κολλητού του και μουσικού παραγωγού του. Η αρχική επιφυλακτικότητα και αντιπάθεια μεταξύ των δύο εκ διαμέτρου αντίθετων χαρακτήρων θα μετεξελιχθεί κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού σε μια βαθιά και ειλικρινή φιλία, που θα αλλάξει και τους δυο τους ριζικά.

Άποψη: Η δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Rachid Djaidani καταπιάνεται με θεματικές απολύτως αναγκαίες, relevant και επείγουσες στη σύγχρονη Γαλλία των τρομοκρατικών επιθέσεων, της ισλαμοφοβίας και της ανόδου της ακροδεξιάς. Ο ρατσισμός, το μίσος προς τη διαφορετικότητα, πίσω από το οποίο υποκρύπτονται ο φόβος και η αδυναμία κατανόησης, η σύγκρουση της γενιάς που αντιπροσωπεύει τις παραδοσιακές αξίες της γαλλικής κοινωνίας με τη γεμάτη οργή νεότερη γενιά και το χάσμα μεταξύ τους, είναι προβληματικές που θα μπορούσαν να είχαν θιγεί αποτελεσματικά εντός της αφήγησης αυτού του ιδιόμορφου road movie.

Από το φιλμ όμως λείπει η διεισδυτική ματιά, το νεύρο και η δυναμική που χρειαζόταν, και καταλήγει να είναι πλήρως αποπροσανατολισμένο και να σκαλίζει μόνο τις επιφάνειες των πολύπλοκων ζητημάτων με τα οποία ασχολείται, ενώ τελείως αχρείαστα sub-plots, που επιδιώκουν να προσδώσουν περισσότερη δράση και σασπένς, όπως η διαμάχη μεταξύ των ράπερ και η… σχεδόν αστεία κατάληξή της, κάνουν το σενάριο να φαντάζει ακόμα πιο παιδαριώδες και το φιλμ πιο αναληθοφανές.

Ο Depardieu, στο ρόλο του συντηρητικού, ρατσιστή, απομακρυσμένου από το γιό του πατέρα, παίζει βαριεστημένα και δίχως κανένα ερμηνευτικό ενδιαφέρον, αποτυγχάνοντας να δώσει στο ρόλο τη στιβαρότητα που χρειαζόταν και θυμίζοντάς μας για ακόμα μια φορά ότι η χρυσή εποχή του ως ηθοποιού έχει παρέλθει. Πολύ σύντομα κατά τη διάρκεια του φιλμ, ο θεατής σταματά να νοιάζεται για την τύχη των ηρώων του και περιμένει απλώς την ώρα που αυτή η διδακτική, προβλέψιμη και γεμάτη κλισέ και κοινοτοπίες ταινία θα τελειώσει, από την οποία το μόνο που θα μείνει (δυστυχώς) χαραγμένο για καιρό στο μυαλό του είναι η γελοία εικόνα του Gerard Depardieu να αποπειράται να ραπάρει.

Πρώτη δημοσίευση: 20 Απριλίου 2017, 13:10
Ενημέρωση: 9 Aug 2021, 12:37
Τίτλος:
Tour de France (Μια βόλτα στη Γαλλία)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 
Release: 
20 Απριλίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos