Θάνατος στο Σαράγεβο

death in sarajevo - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Το ξενοδοχείο Ευρώπη στο Σαράγεβο προετοιμάζεται για το γκαλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα 100 χρόνια από τη δολοφονία του Αρχιδούκα Franz Ferdinand. Αλλά το δυσαρεστημένο προσωπικό του σχεδιάζει να απεργήσει, επειδή δεν έχει πληρωθεί δύο μήνες τώρα. Εάν αυτό το αριστοκρατικό πολιτικό δείπνο αποτύχει, το ήδη υποθηκευμένο στις τράπεζες ξενοδοχείο θα κλείσει. Με ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του για να σταματήσει την απεργία, ο διευθυντής του ξενοδοχείου Ομέρ θα στραφεί στον σκληρό Έντσο, ο οποίος διευθύνει ένα στριπτιτζάδικο. Από την ταράτσα του ξενοδοχείου στο στριπτιτζάδικο, μέσω της ρεσεψιόν, του δωματίου των πλυντηρίων και την κουζίνα, οι αυξανόμενες εντάσεις θα μετατρέψουν το ξενοδοχείο Ευρώπη σε μια ιδεολογική χύτρα ταχύτητας.

Άποψη: Mαεστρικά σκηνοθετημένο από τον Τάνοβιτς στο "Θάνατος στο Σαράγεβο", κλιμακώνει σωστά και χωρίς σεναριακές και χρονικές "κοιλιές" το σασπένς του, εκμεταλλευόμενο άρτια τα 85 λεπτά της διάρκειάς του. 

Το πρόβλημα είναι όμως ότι δεν συμβαίνει τίποτα αληθινά συναρπαστικό και σίγουρα τίποτα μη προβλέψιμο, ενώ και ο πολιτικός του διδακτισμός, είναι ξεκάθαρος, έντονος και κατά διαστήματα αμπελοφιλοσοφικός.

Επαναλαμβάνω όμως ότι σκηνοθετικά είναι δυνατός και όχι παράλογα πήρε το βραβείο της Επιτροπής και της Fipresci, δεν σε αφήνει ουσιαστικά να χαλαρώσεις ποτέ, απλά είναι κάπως υπερφίαλο το εγχείρημά του να βασιστεί σε ένα λογοτεχνικό κείμενο (το Hotel Europe του Μπερνάρ Ανρί Λεβί), δεδομένου ότι ουσιαστικά αυτοπαγιδεύει το ίδιο του το φιλμ.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Νοε. 2016, 15:15
Ενημέρωση: 17 Νοε. 2016, 15:27
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Θάνατος στο Σαράγεβο (Smrt u Sarajevu)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
85
Εταιρία διανομής: 
Release: 
10 Νοεμβρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
38156
Spentzos
8900
Spentzos
8809
Summer
2854
BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos