Θα έρθω κοντά σου σιγά σιγά

Θα έρθω κοντά σου σιγά σιγά - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Jocelyn είναι μανιώδης ψεύτης, αρέσκεται στο να προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος. Όταν πεθάνει η μητέρα του, θα πάει από το σπίτι της και εκεί θα γνωρίσει την νέα γειτόνισσα. Μόνο που θα τον δει να κάθεται στο αναπηρικό καροτσάκι της μητέρας του, οπότε ένας νέος ρόλος θα γεννηθεί για αυτόν. Θα κάνει ότι είναι ανάπηρος, ώστε έτσι να καταφέρει να ρίξει την Julie. Όταν όμως εκείνη του συστήσει την ανάπηρη αδερφή της, την Florence, ένας πραγματικός έρωτας θα γεννηθεί.

Άποψη: Το χιτσκοκικό μοτίβο του ανίκανου άνδρα και της γοητευτικής γυναίκας, που στην ταινία «Rear Window» θα αποθεωθεί με τον ανάπηρο James Stewart και την όμορφη γειτόνισσα Grace Kelly, μετατρέπεται σε κωμωδία στην νέα γαλλική κομεντί «Tout le monde debout», με την διαφορά ότι ο Jocelyn δεν είναι πράγματι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά βρήκε αυτόν τον τρόπο να προσεγγίσει την Julie. Επίσης, φέρνει στον νου την άλλη γαλλική κομεντί, «Οι Άθικτοι», με τον ανάπηρο Philippe και τον Driss, με τον οποίον αναπτύσσεται βαθιά φιλία, μόνο που εδώ δεν αναπτύσσεται η ίδια ειλικρινής σχέση.

Το χιούμορ δεν πρέπει να εξαιρεί κανένα άνθρωπο, επομένως θα μπορούσε να έχει πράγματι πλάκα ο σατιρικός τρόπος που προσεγγίζει τους ανθρώπους με αναπηρία ο Jocelyn, τον οποίον υποδύεται ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Franck Dubosk. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει μία στοιχειώδης αίσθηση μέτρου, προκειμένου να μην μετατραπεί το χιούμορ σε καφρίλα. Στην προκειμένη περίπτωση, άλλοτε ξεπερνάει κάθε είδους τακτ και άλλοτε προσπαθεί το ίδιο το σενάριο να συμμαζέψει κάπως αυτά που έχουν ειπωθεί. Σεξιστικά αστεία δίνουν και παίρνουν, απευθυνόμενος μάλλον ο δημιουργός περισσότερο σε μεσήλικες άνδρες που θα συμπαθήσουν τον τόσο «μάτσο» ήρωα που ρίχνει την μία μετά την άλλη και με μότο του «το Σάββατο της τηλεφωνώ, την Κυριακή την πηδάω και την Δευτέρα την κοπανάω». Για πρώτη φορά θα νιώσει ουσιαστικά συναισθήματα για την Florence, την αδερφή της γειτόνισσας, την οποίαν όμως έχει φλομώσει στο ψέμα, σχετικά με το δήθεν ατύχημά του που τον άφησε ανάπηρο. Δειλιάζει να παραδεχτεί την αλήθεια, φοβούμενος ότι θα την χάσει, ενώ εκείνη αποδεικνύεται πολύ εξυπνότερή του, δείχνοντας ότι όταν αγαπάς πολύ έναν άνθρωπο, και κυρίως όταν έχει ανάγκη να αγαπήσεις, τότε προσπερνάς και συγχωρείς ευκολότερα κάποια πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο, έστω και έμμεσα, δηλώνεται ο τρόπος που βλέπει η κοινωνία έναν άνθρωπο σε αναπηρικό αμαξίδιο, αφού λίγοι είναι αυτοί που θα μπουν στην διαδικασία να τον αγαπήσουν και να κάνουν σχέση.

Απουσιάζει βέβαια μία εντονότερη και ακριβέστερη παρουσίαση της ισχύουσας αντιμετώπισης αυτών των ανθρώπων, μένοντας περισσότερο σε μία πιο επιδερμική ανάλυσή του. Η Alexandra Lamy είναι πολύ καλή στον ρόλο της Florence, και κυρίως προς το τέλος αναδεικνύει το συναισθηματικό βάθος της ηρωίδας της. Σε μικρό ρόλο ο Claude Brasseur, παλιός γάλλος ηθοποιός που έχει παίξει σε ταινίες του Jean Renoir, Roger Vadim, Jean-Luc Godard, Francois Truffaut, Andre Techine, που εδώ αρκείται σε ένα μικρό, αλλά κωμικό πέρασμα. Άλλη μία γαλλική κωμωδία, που προσπαθεί ανεπιτυχώς να αφήσει το στίγμα της.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Aug 2018, 09:01
Ενημέρωση: 9 Aug 2018, 00:38
Τίτλος:
Θα έρθω κοντά σου σιγά σιγά (Tout Le Monde Debout)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
107
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Αυγούστου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

You hurt my feelings

You hurt my feelings

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Όταν η Μπεθ ακούει κρυφά τον σύζυγό της, Ντον, να γίνεται επικριτικός για...
22 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos