Τελευταίο καλοκαίρι

Τελευταίο καλοκαίρι - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η δεκαεφτάχρονη Γιούλια ζει με τον πατέρα και την μητέρα της σε κάποιο μικρό νησί της Κροατίας. Το πανέμορφο και λουσμένο στο φως τοπίο των ακτών της Αδριατικής έρχεται σε αντίθεση με το σκοτάδι της συντηρητικής κοινωνίας και την καταπιεστική της οικογένεια, με τις διαθέσεις και τα ξεσπάσματα του ανυπόφορου πατέρα της να σφίγγουν σαν μέγγενη γύρω από τον λαιμό της.

Όταν επισκέπτεται το νησί για διακοπές ο πλούσιος και ξένος φίλος της οικογένειας Χαβιέ, παλιές ιστορίες αναμοχλεύονται με νέους στόχους, ενώ η Γιούλια βρίσκει σε αυτόν μια πρόσκαιρη διέξοδο και μια ευκαιρία να δραπετεύσει μια και καλή από τη ζωή της.

Άποψη: “Murina”, στα ελληνικά μύραινα, αποκαλείται ένα γένος μεγάλων χελιών της οικογένειας των μυραινίδων. Και η Γιούλια με τον πατέρα της Άντε βουτούν καθημερινά στην θάλασσα ψαρεύοντάς τα.

Κάποια στιγμή στην αρχή της ταινίας, η Γιούλια παρακολουθεί μια κυρία στην κουζίνα του σπιτιού της να καθαρίζει ένα χέλι που πιάσανε με τον πατέρα της. «Κοίτα πώς έχει δαγκώσει την ίδια της την σάρκα για να ελευθερωθεί», παρατηρεί η κυρία, συνοψίζοντας με έναν τρόπο τον πυρήνα της ιστορίας.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Antoneta Alamat Kusijanović κέρδισε την Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Καννών του 2021 και αποτελεί ένα βραδυφλεγές και έντονο δράμα ενηλικίωσης και οικογενειακών δυναμικών.

Η σκηνοθέτρια επιλέγει να εστιάσει σε αυτά που δεν λέγονται και δουλεύει παρατεταμένα με τις σιωπές και τα υπονοούμενα, ενώ οι χαρακτήρες και οι σχέσεις τους ξεδιπλώνονται σταδιακά, σαν γαϊτανάκι που γυρνά γύρω από τον πολλά υποσχόμενο επισκέπτη Χάβι, που διαταράσσει τις ισορροπίες. Το καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον, ο πόνος και η βαθιά οργή που το χαρακτηρίζουν δεν εκτονώνεται μεγαλειωδώς, αλλά υπόκωφα, σαν συνεχείς τσιμπιές.

Η Γιούλια ενστερνίζεται αυτές τις συμπεριφορές και περισσότερο από το να αντιδρά άμεσα στην επιβεβλημένη σκληρότητα παρατηρεί, γνωρίζοντας πως αυτός είναι ένας πιο σίγουρος δρόμος για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της.

Αυτός είναι ο βασικός στόχος και η αιτία της εξίσου υπόκωφης επαναστατικότητάς της, ενώ το κάθε μέλος της οικογένειας διατηρεί τις δικές του επιδιώξεις, με πρωταρχική αυτή του πατέρα και την πώληση ενός οικοπέδου στον Χάβι, που θα τους επιτρέψει την αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη του Ζάγκρεμπ.

Το σενάριο διαθέτει πολύ ενδιαφέρουσες προεκτάσεις, μεταξύ των οποίων η σχέση της Γιούλια με την μητέρα της Νέλα, ενώ οι μεταφορές και οι παραλληλισμοί με τα στοιχεία του τοπίου, την μαγευτική θάλασσα και το ζεστό καλοκαίρι λειτουργούν πολύ επιτυχημένα. Η εικόνα είναι ουσιαστικά ελκυστική, με την δουλειά της Hélène Louvart στην κινηματογράφηση να δουλεύει υπέροχα και πέραν του ειδυλλιακού τοπίου, καθιστώντας την ταινία ιδανική για την μεγάλη οθόνη, και οι ερμηνείες είναι ικανοποιητικότατες στο σύνολό τους, με την επιβλητική Gracija Filipović να ξεχωρίζει στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία που ξεφεύγουν της συνοχής του εγχειρήματος (η αναφορά στην τραγωδία στο νησί Κορνάτι ίσως να ήθελε μια πιο δουλεμένη προσέγγιση για παράδειγμα), αλλά το “Murina” αποτελεί ένα εντυπωσιακό, οπτικά και μη, ντεμπούτο. Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε να συζητήσει κανείς μετά την προβολή κι αυτό είναι σπουδαίο, ιδιαίτερα για ένα ξεκίνημα.

Πρώτη δημοσίευση: 28 Ιουλίου 2022, 10:51
Ενημέρωση: 4 Aug 2022, 11:53
Τίτλος:
Τελευταίο καλοκαίρι (Murina)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Ιουλίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos