Sugartown: Για Μια Χούφτα Ψήφους

Sugartown: Για Μια Χούφτα Ψήφους - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο έκπτωτος δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος καταφέρνει, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, να του επιτραπεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της πόλης. Αποφασισμένος να νικήσει οριστικά τους αντιπάλους του και «να μην ξαναπατήσουν στην πόλη», βάζει σε λειτουργία τα όπλα που τον κρατούν εδώ και 12 χρόνια απόλυτο άρχοντα της περιοχής.

Άποψη: Έπειτα από τα «Sugartown-Οι Γαμπροί» του 2006 και «Sugartown-Η επόμενη μέρα» του 2009, ο Κίμων Τσακίρης κλείνει την τριλογία ντοκιμαντέρ για την Ζαχάρω με το «Sugartown-Για μια χούφτα ψήφους» ακολουθώντας τον εδώ και πάνω από μια δεκαετία δήμαρχο του χωριού της Ηλείας, Πανταζή Χρονόπουλο, ο οποίος ήταν δήμαρχος και το 2006, όταν έφερε Ρωσίδες και Ουκρανές για τους γαμπρούς του χωριού του και το 2009 όταν στο «Η Επόμενη Μέρα» μιλούσαν για το πώς κατάφεραν να ξεπεράσουν τις γνωστές πυρκαγιές στην Ηλεία του 2007. Εν όψει των αυτοδιοικητικών και ευρωβουλευτικών εκλογών του Μαΐου, κυκλοφορεί το τρίτο μέρος της σειράς σχετικά με κάποιες προηγούμενες εκλογές και πώς κατάφερε να συμμετέχει σε αυτές παρά τις ποινές που υπάρχουν εις βάρος του, τις παρανομίες του και τα ογδόντα χρόνια φυλάκισης που στέκουν ως δαμόκλειος σπάθη.

Μέσα από το παράδειγμα της Ζαχάρως, της Sugartown δηλαδή, βλέπουμε όλο το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, την διαφθορά δηλαδή στην πολιτική, τις πελατειακές σχέσεις με τον κόσμο, τα έργα που γίνονται λίγο πριν τις εκλογές αλλά και το μαφιόζικο στοιχείο που κάνει τον πολιτικό ισάξιο με τον νονό της νύχτας, απλώς σε μεγαλύτερη κλίμακα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η χρήση της μουσικής του Nino Rotta από τον «Νονό», ή τα πλάνα του Παντελή Χρονόπουλου, καθώς ακόμα και η σκηνοθεσία έχει στόχο να τον αναδείξει ως έναν άλλον Νονό, πιο τοπικής εμβέλειας.

Είναι αναμφίβολα ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που μαθαίνουμε πολλά τόσο για τις παλαιές νοοτροπίες που εξακολουθούν να βλάπτουν την χώρα, όπως αν με τακτοποιήσεις θα σε ψηφίσω κ.ο.κ., όσο και για το ήθος των ανθρώπων που κυβερνούν. Δεν έχει όμως κανένα κινηματογραφικό ενδιαφέρον μιας και έχει εμφανώς μια τηλεοπτική λογική, προσιδιάζοντας περισσότερο σε επεισόδιο ενημερωτικής εκπομπής που θέλει να αναδείξει την περίπτωση της Ζαχάρως και έχει πάει το συνεργείο για επιτόπιο ρεπορτάζ. Ο Κίμων Τσακίρης που έπαιρνε πλάνα από το χωριό τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες όσο γίνεται, δείχνοντας μας την πορεία αυτού του ανθρώπου από την πτώση στην προσπάθεια για επαναφορά στα πράγματα.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Μαΐου 2019, 20:31
Ενημέρωση: 23 Μαΐου 2019, 09:09
Τίτλος:
Sugartown: Για Μια Χούφτα Ψήφους
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
73
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Μαϊου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos