Σύνοψη: 1948. Ο Δημήτρης ανάμεσα σε άλλους αγωνιστές, εξορίζεται στην Μακρόνησο. Εκεί, ο σκληρός βασανιστής Κοθράς προσπαθεί μάταια να τον σπάσει ώστε να υπογράψει δήλωση. Μετά από 10 χρόνια κι ενώ καθένας τους νομίζει τον άλλο νεκρό, συναντιούνται τυχαία στο παγκάκι ενός πάρκου. Πέρα από την αμφότερη έκπληξη και την απορρέουσα συζήτηση, σιγά σιγά θα ανακαλύψουν ότι η ζωή τους έχει παίξει κι ένα απρόσμενο παιχνίδι. 

Η ταινία έχει βασιστεί στο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά “Στο Σύρμα”, το οποίο με την σειρά του είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, αλλά και περιγραφές ή αφηγήσεις αγωνιστών που υπήρξαν στην Μακρόνησο. Ο τίτλος αναφέρεται στις σκηνές απομόνωσης της Μακρονήσου. Στην ταινία συμμετέχουν 75 ηθοποιοί από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ερασιτέχνες. Όλα τα γυρίσματα έχουν γίνει κυρίως στην Μεσσηνία εκτός από δύο σκηνές που έχουν γίνει στην Αρκαδία.

Το έργο «Στο Σύρμα» γράφτηκε αρχικά και ανέβηκε ως θεατρικό που ανέβασε (και θα ξανανεβάσει) η «Θεατρική Διαδρομή», ακολούθως έγινε βιβλίο και τώρα ολοκληρώνεται και ως ταινία μεγάλου μήκους. Ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς συμμετείχε στην ταινία ως σεναριογράφος και βοηθός σκηνοθέτη, με συμβολή στη διαδικασία και απόδοση των ρόλων, για τις ανάγκες της ταινίας. Όπως, ο ίδιος λέει, είναι από τους ανθρώπους που ενδιαφέρεται να οργανώνει μία ιστορία από το μηδέν. Έχει παρακολουθήσει πάνω από 4.000 πρόβες της παράστασης από 6 καταξιωμένους σκηνοθέτες και συμμετείχε ενεργά στα γυρίσματα της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ο οποίος πρώτη φορά καταπιάνεται με την σκηνοθεσία ταινίας, ασχολήθηκε με την διεύθυνση παραγωγής της καθώς επίσης και με το post production.  Η ιδέα της ταινίας όπως αφηγούνται οι βασικοί συντελεστές της προήλθε από μία συνάντηση που είχαν ο Αντώνης Κατσάς και ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος λίγο πριν εκδοθεί το βιβλίο. Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος αναφέρει «Ήταν ο ενθουσιασμός αρχικά, αλλά επίσης το θέμα και ο τρόπος γραφής που με κέντρισε και είπα ‘πάμε’».               

Πρώτη δημοσίευση: 17 Νοε. 2022, 03:39
Ενημέρωση: 24 Νοε. 2022, 01:21
Τίτλος:
Στο σύρμα
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
17 Νοεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos