Στη χώρα του Θεού

Στη χώρα του Θεού - κριτική ταινίας

Στο τέλος του 19ου αιώνα, ένας νεαρός Δανός ιερέας ταξιδεύει σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ισλανδίας (μέρος τότε της Δανίας) με στόχο να χτίσει μια εκκλησία, αλλά και να απαθανατίσει φωτογραφικά τους κατοίκους της για πρώτη φορά.

Ωστόσο, όσο προχωράει μέσα στο δύσβατο, αφιλόξενο τοπίο, τόσο απομακρύνεται από τον σκοπό του, την αποστολή του και τις βεβαιότητες που ως τότε ακολουθούσε.

Συχνά πυκνά πλάνα εκθαμβωτικής ομορφιάς (σε τετράγωνοκάδρο ρετρό φωτογραφικής απεικόνισης), με την επίγευση του χειροποίητου, αποτελούν το μεγάλο όπλο οης ταινίας του Ισλανδού Χλινούρ Πάλμασον (Winter Brothera, A whie white day), ο οποίος συνήθως όπως και στις προηγούμενες ταινίες του κατασκευάζει ένα δράμα πλούσιο στο μάτι, αλλά ρηχό στην σεναρικά του κατασκευή, έως και εκνευριστικά αργό στην εξέλιξή του, ειδικά στο πρώτο μισό του ταξιδιού προς τη "Χώρα του Θεού". 

Με ένα travelling της κάμερας κάπου να αφήνει την επίγευση του μεθυστικού, σε περισσότερα σημεία όμως να "φωνάζει" αυτάρεσκο, με ένα τέμπο σταθερό και επαναλαμβανόμενο που οδηγεί και σε μια αχρείαστα μεγάλη διάρκεια. .

Οι αδρά σκιαγραφημένοι ήρωές του βασανίζονται από τις εμμονοληπτικές συμπεριφορές τους, σε ένα φιλμ όπως που αποτυγχάνει στο μελό (που έτσι κι αλλιώς δεν θα του ταίριαζε για να είμαστε δίκαιοι), αποτυγχάνει στην ενδοσκόπηση των κινήτρων των χαρακτήρων του, δεν πετυχαίνει στην κλινική καταγραφή συναισθημάτων και καταστάσεων.

Μια προσπάθεια που ίσως θυμίζει πολύ λίγο Χέρτζογκ χωρίς την «βρωμιά» και κάπου μπεργκμανίζει, χωρίς το ψυχοπλαστικό φινίρισμα, τη στιγμή που το ένστικτο και ο αυτοπεριορισμός θριαμβεύουν έναντι της όποιας safe ηθικολογίας. 

Με καθαρό βλέμμα που σαγηνεύει, αλλά και εμφανή αδυναμία στο χτίσιμο και τον συγχρονισμό χαρακτήρων που θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. 

Πρώτη δημοσίευση: 26 Ιαν. 2023, 02:40
Ενημέρωση: 2 Φεβ. 2023, 03:49
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Στη χώρα του Θεού (Godland)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
143
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Ιανουαρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos