Broadway 2022

The space between us

the space between us - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Έχοντας γεννηθεί στον Άρη, αποτέλεσμα μιας αναπάντεχης εγκυμοσύνης πριν την απογείωση του διαστημόπλοιου που έφερε την μητέρα του στον Κόκκινο Πλανήτη, ο 16χρονος Γκάρντνερ ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Γη. Λαχταρά να γνωρίσει όλα τα θαύματα του πλανήτη, όμως οι γιατροί του τον αποτρέπουν από τις εξερευνήσεις του, καθώς τα όργανά του δεν αντιδρούν καλά στην γήινη ατμόσφαιρα. Επιθυμώντας διακαώς να βρει τον πατέρα του, ο Γκάρντνερ θα αποδράσει για να αποκαλύψει το μυστήριο της γέννησής του και για να βρει το πού ανήκει στο σύμπαν.

Άποψη: Μία από εκείνες τις ταινίες που στο χαρτί φαντάζουν εξαιρετικά υποσχόμενες, αλλά στην εκτέλεση υποπίπτουν σε... διαρκή φάουλ, το “The Space Between Us” καταφέρνει να αυτο-σαμποτάρεται με εντυπωσιακή... συνέπεια, κάθε φορά που ως θεατής, επιχειρείς να αφεθείς έστω και λίγο στο καλοπροαίρετο high concept love story ανάμεσα σε μια γήινη και έναν, χμ, αρειανό.

Η κεντρική ιδέα είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα, το νεαρό πρωταγωνιστικό ζεύγος των Έισα Μπάτερφιλντ και Μπριτ Ρόμπερτσον ιδιαίτερα ταλαντούχο και δοκιμασμένο στο είδος της νεανικής περιπέτειας με στοιχεία φαντασίας, επιστημονικής και μη, ο Γκάρι Όλντμαν είναι σταθερά στιβαρός ως παρουσία, και τα ηθικά διλήμματα με τα οποία έρχονται, αναπάντεχα, αντιμέτωποι οι βασικοί υπεύθυνοι του διαστημικού προγράμματος που φιλοδοξεί να αποικίσει τον Κόκκινο Πλανήτη εμπεριέχουν αρκετή δόση αλήθειας. Όμως, το συνολικό αποτέλεσμα παραπέμπει περισσότερο σε κινηματογραφική μεταφορά νουβέλας του Νίκολας Σπαρκς, παρά σε – ενδεχομένως – μια young adult εκδοχή του Βεντερικού “Winds of Desire”, το οποίο παρακολουθεί στον – βρισκόμενο εντός επιστημονικών εγκαταστάσεων στον Άρη – θάλαμό του ο Γκάρντνερ, με σκοπό να αντιληφθεί τι εστί έρωτας, καθότι η – μέσω... διαπλανητικού Skype(;) – συχνή επικοινωνία του με την ατίθαση ορφανή συνομήλική του Τάλσα, αρχίζει να του ξυπνά πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Τα προβλήματα της ταινίας αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται από τη στιγμή που ο Γκάρντνερ φτάνει στη γη, αλλά αποφασίζει να το σκάσει από τις εγκαταστάσεις της NASA όπου βρίσκεται έγκλειστος εξαιτίας της εξαιρετικά εύθραυστης υγείας του, με σκοπό να αναζητήσει τον βιολογικό του πατέρα με τη βοήθεια της Τάλσα, η οποία, φυσικά, αρνείται να πιστέψει πως συναναστρέφεται έναν “εξωγήινο”. Η πλοκή αναλώνεται σε διαρκή ανθρωποκυνηγητά και ποικίλα κλισέ εφηβικής ρομαντζάδας, με τη φάση “fish out of water” του κεντρικού ήρωα να περιορίζεται σε δυο-τρεις σκηνές και το γεγονός πως δύο σκαστοί έφηβοι επιδίδονται σε... car-stealing spree να αποσιωπάται “διακριτικά” από τους πάντες, για να φτάσουμε στη δυνατή (μελο)δραματική σκηνή της ταινίας όπου ο Γκάρντνερ βουτά αποκαρδιωμένος στη θάλασσα, η οποία, όμως, δίνει πάσα σε ακόμη μία εξωφρενική σεκάνς, επαναφέροντάς μας στη θλιβερή πραγματικότητα του προβλέψιμου happy end.

H μετριότατη πορεία του “The Space Between Us” στο αμερικανικό box office αποδεικνύει πως, τελικά, το space του τίτλου στην ουσία αφορά στην... τεράστια απόσταση της ταινίας από το – προφανώς ασυγκίνητο – target group της.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Φεβ. 2017, 04:16
Ενημέρωση: 16 Φεβ. 2017, 11:32
Τίτλος:
The space between us (Το διάστημα ανάμεσά μας)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
120
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Φεβρουαρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Odeon
15370
Tanweer
6866
Tanweer
4380