Sorry we missed you

Sorry we missed you - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Ρίκι και η Άμπι παλεύουν για την οικογένειά τους μετά από αλλεπάλληλες οικονομικές δυσχέρειες. Η νέα δουλειά του Ρίκι, η οποία απαιτεί την αγορά ενός βαν και την πώληση του αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί η Άμπι, θα φέρει καινούργια χρέη και δυσκολίες σε μία ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα με δύο παιδιά στην εφηβεία.

Άποψη: Σε μία ακόμη προσπάθεια για τον Χρυσό Φοίνικα, το δίδυμο Κεν Λόουτς και Πολ Λάβερτι κρατάει σε μικρό οικογενειακό κύκλο το πολιτικό του δράμα “Sorry We Missed You” και ακόμα και αν δεν βρίσκει ανάλογη τύχη όπως με τα “I, Daniel Blake” και “The Wind that Shakes the Barley” πετυχαίνει μία αξιόλογη εμφάνιση σε ένα σινεμά που ξέρει να ρίχνει το βλέμμα στην εργατική τάξη με απόλυτη συναίσθηση και κατανόηση αλλά ποτέ με οίκτο.

Εγκλωβισμένη στον κύκλο της μεσαίας τάξης του μόχθου, η οικογένεια Τέρνερ είναι και αυτή θύμα μιας οικονομικής κρίσης που της πήρε το σπίτι και βήμα βήμα στραγγίζει ό,τι της έχει απομείνει. Ο Ρίκι υποστηρίζει από τα πρώτα λεπτά της ταινίας την τιμιότητα που τον διακρίνει και η Άμπι όταν δεν λείπει 12 ώρες στην δουλειά φροντίζει να κρατά την οικογένεια ενωμένη.

Αν και γηραιός ο Κεν Λόουτς δείχνει με το “Sorry We Missed You” την έντονη αντίρρηση του προς την υπάρχουσα εκμετάλλευση της ανάγκης του ανθρώπου από αδηφάγες εταιρείες που βλέπουν τους υπαλλήλους σαν νούμερα και επιδιώκει, ως επί το πλείστον με επιτυχία, να μην γίνεται γλυκερός αλλά να διοχετεύει ρεαλισμό και κατάφωρη κυριολεξία στις σκηνές που απαρτίζουν την ταινία και που τόσο φυσικά έγραψε ο Λάβερτι. Σύντομες στην διάρκεια, οι εν λόγω σκηνές αντανακλούν ξεκάθαρα τον ανάστατο βίο των Τέρνερ σχεδόν σαν η ίδια η κάμερα να προσπαθεί να ξεκλέψει λίγη ζωή από τον χρόνο τους και όχι το αντίθετο.

Συνεργοί σε αυτήν την πράξη αντικειμενικής απόδοσης της πραγματικότητας, οι Κρις Χίτσεν και Ντέμπι Χάνιγουντ ανταποκρίνονται χωρίς προβλήματα και με ιδιαίτερη αντίληψη στους ρόλους τους παρότι οι ίδιοι  άγνωστοι στον κινηματογραφικό κύκλο –το ίδιο ισχύει και για τους Κέιτι Πρόκτορ και Ρις Στόουν. Οι τέσσερις τους πράγματι δομούν μία συγκεκριμένη οικογένεια, ταλαίπωρη θα έλεγε κανείς, που είναι καταδικασμένη να μην γνωρίζει το παιχνίδι που ήδη παίζει άθελά της και που γυρνάει συνεχώς εις βάρος της. Ο Λόουτς δεν αφήνει στιγμή τους Τέρνερ να αποδράσουν από αυτήν την αμετάκλητη αρχή και συνεπώς δεν παίρνουν ανάσα –πιθανώς και σε υπερβολικό βαθμό.

Εκεί που εστιάζουμε ωστόσο, είναι η ικανότητα του Λόουτς με την βοήθεια του Λάβερτι να προσφέρει μία αξιέπαινη δουλειά, ένα φιλμ με έντονο πολιτικό μήνυμα αλλά χωρίς την εχθρική στάση και όλα αυτά με τρία βασικά υλικά: σενάριο, σκηνοθεσία, ηθοποιοί. Μπορεί το “Sorry We Missed You” να μην έκανε την έκπληξη του “I, Daniel Blake” και να μην είναι φορτωμένο με τις δηλώσεις ενός απελπισμένου ανθρώπου που απαιτεί τα δικαιώματά του όμως διεκδικεί και αυτό μία κοινωνία πιο αξιοκρατική.

Πρώτη δημοσίευση: 7 Νοε. 2019, 14:42
Ενημέρωση: 15 Νοε. 2019, 14:22
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Sorry we missed you (Δυστυχώς απουσιάζατε)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
101
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Νοεμβρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos