Σύνοψη: Η ιστορία των Τριών Βασιλείων της Κίνας, ενός ισχυρού Βασιλιά και του λαού του που έχουν εκδιωχθεί από την πατρίδα τους και επιθυμούν να την πάρουν πίσω. Ο Βασιλιάς είναι άγριος και φιλόδοξος αλλά τα κίνητρα και οι μέθοδοί του είναι άγνωστα και μυστήρια. Ο αρχιστράτηγός του είναι ένας οραματιστής που επιθυμεί διακαώς να κερδίσει τη μάχη αλλά χρειάζεται να αναπτύξει το σχέδιό του με απόλυτη μυστικότητα. Οι γυναίκες του παλατιού αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο που δεν έχει χώρο για εκείνες. Και υπάρχει και ένας κοινός θνητός γύρω από τον οποίο στροβιλίζονται οι αδυσώπητες δυνάμεις της ιστορίας, έτοιμες να τον κατασπαράξουν.

Άποψη: Μια 15ετία μετά τα αξέχαστα "Ιπτάμενα Στιλέτα" & "Ήρωας", ο Ζαν Γιμού αφήνει τα μελοδράματα (με την εξαίρεση του περυσινού αστείου The Great Wall με τον Ματ Ντέιμον που ήταν κάτι σαν ταινία) και επιστρέφει στην wuxia οπτική και θεματολογία, περισσότερο εντυπωσιακός ίσως και από ποτέ. 

Τόσο εντυπωσιακός που δεν σε αφήνει να καταπιαστείς με την ιστορία που εδώ και τα λέμε, μελόδραμα είναι επίσης απλά όχι και τόσο κραυγαλέο. Η αλήθεια είναι ότι δεν αξίζει και να ασχοληθείς με μια τρομερά κοινότοπη ιστορία και ερμηνείες που κινούνται επικεικώς στο μέτριο, επομένως οι αισθητικοί πειραματισμοί του Γιμού (και η συμβολική μάχη του λευκού με το μαύρο) σου δίνουν μια αφορμή να ασχοληθείς με το φιλμ έστω και ως απλός παρατηρητής, δίχως ουσιαστικά να νοιάζεσαι για τα τεκταινόμενα (Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στους ανθρώπους «σκιά» που χρησιμοποιούσαν οι βασιλιάδες για να τους αντικαταστούν σε συμβούλια, σημαντικές συναντήσεις, αλλά και μάχες στο πεδίο του πολέμου).

Δύο επικές στιγμές μάχης, στα όρια της ανθολογίας, non-stop ναρκισιστική εμμονή του Γιμού στο slow motion και ορισμένες σκηνές υπερβολικού εντυπωσιασμού για να ερεθίσουν το μάτι, στο σύνολό της άλλη μια προσπάθεια του Γιμού να συστήσει την Κινέζικη πολιτισμική κληρονομιά με μια φιλική προς το δυτικό κοινό αφήγηση. Η οποία θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και ίσως να άγγιζε τα ύψη των δύο ταινιών που αναφέρθηκαν στην αρχή του σημειώματος, αν η πλοκή ήταν λιγότερο σύνθετη, πολύπλοκη και τελικά μάλλον φλύαρη

Πρώτη δημοσίευση: 15 Μαρτίου 2019, 04:10
Ενημέρωση: 21 Μαρτίου 2019, 13:42
Τίτλος:
Σκιά (Ying)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
116
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Μαρτίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos