Σύνοψη: Η Stephanie είναι μία μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τον γιό της, μετά τον θάνατο του συζύγου της. Όταν γνωρίσει την μητέρα ενός συμμαθητή του γιού της, την Emily Nelson, θα γίνουν φίλες. Μία μέρα η Emily θα ζητήσει από την Stephanie να πάρει εκείνη τον γιό της από το σχολείο, αλλά δεν θα επιστρέψει ποτέ. Εξαφανίστηκε? Αποφάσισε να εγκαταλείψει τα πάντα? Την σκότωσε κάποιος? Από μία μικρή χάρη θα ξεδιπλωθεί ένα μεγάλο μυστήριο.

Άποψη: Ο Paul Feig είναι ένας σκηνοθέτης που ξέρει πολύ καλά πώς να κάνει ταινίες με γυναικείους χαρακτήρες στο επίκεντρο και πώς να παίρνει τα καλύτερα στοιχεία από τις γυναίκες ηθοποιούς που τις υποδύονται. Αυτό έκανε στο «Bridesmaids», στο «The Heat», στο «Spy», ή ίσως όχι τόσο επιτυχημένα στην τελευταία του ταινία, τους θηλυκούς «Ghostbusters». Τώρα επιστρέφει για πρώτη φορά με μία μαύρη κωμωδία μυστηρίου που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Darcey Bell (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος ως «Μία μικρή χάρη»), σε σενάριο της Jessica Sharzer («American Horror Story»). Αν και πρόκειται για μία παλιομοδίτικη ιστορία που έχουμε διαβάσει και δει στο σινεμά πολλές φορές, ο Feig και η Sharzer καταφέρνουν να την κάνουν τόσο απενοχοποιημένα διασκεδαστική που δεν χορταίνεις να την βλέπεις.

Παίρνοντας ένα βιβλίο που δεν έχει τόσο χιούμορ όσο η ταινία, και κάνοντας αρκετές διαφοροποιήσεις, καταφέρνουν να χτίσουν μία ιστορία γεμάτη σπιρτόζικους διαλόγους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, που ακόμα και αν η υπόθεση μυστηρίου κάτι σου θυμίζει ή κάπου την έχεις ξαναδεί, δεν σε νοιάζει και τόσο. Οι επιρροές βέβαια είναι αρκετές και προφανείς, με πιο ξεκάθαρη αυτή του «Gone Girl» της Gillian Flynn, από το οποίο έχει επηρεαστεί η συγγραφέας του βιβλίου και κατ’ επέκταση η ταινία. Διαφέρει πολύ ως προς την ατμόσφαιρα, καθώς το «Gone Girl» είναι πιο δραματικό, με ενέσεις μαύρου χιούμορ και σάτιρας προς την σημερινή κοινωνία και τα ΜΜΕ, ενώ το «A Simple Favor» δεν ενδιαφέρεται να κάνει κάποιο βαθύτερο σχόλιο, πέρα από μία ανάλυση χαρακτήρων. Το θετικό όμως είναι ότι δεν προσποιείται ότι κάνει, δεν προσποιείται ότι είναι κάτι πιο σοβαρό από μία χαβαλετζίδικη ταινία μυστηρίου, σαν ένα βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι, που ξέρεις ότι δεν θα βρεις κάποιο βαθυστόχαστο μήνυμα, αλλά ποτέ δεν σου πλασάρει κάτι τέτοιο, ξέρεις ότι το διαβάζεις για να περάσεις καλά. Το ίδιο ισχύει με την ταινία, με τον Paul Feig να ξέρει πολύ καλά πώς να διαχειριστεί το υλικό του βιβλίου και να το μετατρέψει σε κάτι καλύτερο και πιο δυνατό.

Ο σκηνοθέτης μάλιστα έχει την ευφυΐα αντί να κρύψει, να τονίσει τις επιρροές του, διότι «αμαρτία εξομολογούμενη ουκ έστιν αμαρτία». Έτσι, η Stephanie λέει στον άνδρα της εξαφανισμένης φίλης της ότι μην προσπαθεί να το κάνει να φανεί σαν «Diaboliques», αναφερόμενη σε κάποιες ομοιότητες με τις «Διαβολογυναίκες» του Clouzot, ενώ από τους στιλιζαρισμένους τίτλους αρχής, μέχρι τα γαλλικά τραγούδια των 60s του Serge Gainsbourg, κάνει εξ αρχής εμφανή τόσο το παλιομοδίτικο στιλ που θα ακολουθήσει, όσο και τις γαλλικές επιρροές, καθώς πέραν της θρυλικής ταινίας του Clouzot, ομοιότητες υπάρχουν και με το στιλ του Francois Ozon, σε ταινίες όπως «Une nouvelle amie» και «L’ amant double». Οι δύο πρωταγωνίστριες, η Anna Kendrick και η Blake Lively αποδεικνύονται εξαιρετικό ντουέτο, κάνοντας και οι δύο μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές εμφανίσεις τους. Μία ευχάριστη έκπληξη ακομπλεξάριστης διασκεδαστικής ταινίας, που παίζει με τον ίδιο της τον εαυτό.

Πρώτη δημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2018, 22:16
Ενημέρωση: 4 Οκτ. 2018, 04:20
Τίτλος:
A simple favor (Μια μικρή χάρη)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 
Release: 
27 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos