Sex & ψυχανάλυση

Sex & ψυχανάλυση - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Σιμπίλ, μία κουρασμένη ψυχοθεραπεύτρια, αποφασίζει να αφήσει τις συνεδρίες και να αφοσιωθεί και πάλι στο γράψιμο που παλιότερα την ενθουσίαζε. Αυτό δεν θα την αποτρέψει από το να δεχτεί την Μάργκο ως ασθενή, μία νέα ηθοποιό που είναι το τρίτο άτομο στην σχέση της Μίκα και του Ίγκορ, σκηνοθέτη και συμπρωταγωνιστή της αντίστοιχα στην ταινία που ετοιμάζουν στην νήσο Στρομπόλι. Τα πράγματα θα περιπλεχθούν όταν η Σίμπιλ βλέποντας την Μάργκο και το πρόβλημά της ως έμπνευση θα ταξιδέψει μέχρι τον τόπο των γυρισμάτων για ψυχολογική υποστήριξη.

Άποψη: Η Ζιστίν Τριέτ έχει κερδίσει στο παρελθόν κοινό και κριτικούς με τις δύο πρώτες της ταινίες “Age of Panic” και “In Bed with Victoria” αμφότερες με επίκεντρο την σύγχρονη γυναίκα και τον σύγχρονο κόσμο σε συνάρτηση με αυτές. Οι ενδιαφέρουσες σκέψεις της, γεμάτες μαύρο χιούμορ, δόσεις σκληρού ρεαλισμού και δράμα καλής κοπής, προμηνύουν ένα λαμπρό μέλλον στον κινηματογράφο όταν υπάρχουν βέβαια και οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Φέτος, με το Sibyl το οποίο διαγωνίσθηκε και για τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάνεες, οι εκτιμήσεις έπεσαν εκτός και η Τριέτ νικήθηκε κατά κράτος.

Από το ρομαντικό της ψυχόδραμα δεν λείπει το στυλ και η καλαισθησία, αν σκεφτείτε ότι την μοιραία Σιμπίλ ενσαρκώνει η πολυτάλαντη Βιρζινί Εφιρά που εκτός από γούστο διαθέτει και διάχυτη ελκυστικότητα, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα ένα θέαμα ευχάριστο στην όψη. Κατά πόσο όμως η εικόνα έχει συναίσθηση του σεναρίου και επίγνωση των χαρακτήρων;

Προφανώς, η Σιμπίλ είναι στο κέντρο του σύμπαντος στην ταινία αλλά η ίδια δεν επηρεάζει όσο επηρεάζεται. Στην προκειμένη περίπτωση η ασυνέπεια του χαρακτήρα και ο παθητικός της ρόλος δεν της αποδίδει γοητεία ή περιπλοκότητα καθώς αυτά τα δύο θα ήταν ωφέλιμα χαρακτηριστικά και τελικά θα δικαιολογούσαν κάποιες από τις πράξεις της. Αντίθετα, η Τριέτ ενώ προσπαθεί να ολοκληρώσει την Σιμπίλ ως προσωπικότητα για τον θεατή, οι διάσπαρτες πληροφορίες που μας δίνει μέσω εμπειριών και αναμνήσεων συμβάλλουν σε μία δύσκολη αποσαφήνιση και ταύτιση. Οι ενέργειές της θυμίζουν περισσότερο μία εποχή εφηβείας όπου η περιέργεια αποδεικνύεται κακός σύμβουλος και η αντίληψη των ανθρώπινων σχέσεων δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό βάθος.

Το υπόλοιπο καστ με Αντέλ Εξαρχόπουλος, Γκασπάρ Ουλιέ και Σάντρα Χούλερ σε επικά ξεσπάσματα θυμού, έχει τη δική του ιστορία μοιχείας και εκδίκησης η οποία σταδιακά εκτυλίσσεται σε θρίλερ -με ειδυλλιακό τοπίο για να είμαστε ειλικρινείς- και με κάποιες στιγμές πραγματικής έντασης. Πέρα από αυτό, το ψυχογράφημα της Σιμπίλ παραμένει βατό και ενοχλητικά μέτριο.

Παραδόξως, η πρώτη σκηνή με την πρωταγωνίστρια να βυθίζεται στις σκέψεις της ενώ ο διπλανός της επιδίδεται σε ένα λογύδριο περί συγγραφικού ταλέντου και πάθους είναι η περισσότερο ενδιαφέρουσα αλλά επιτελεί γρήγορα τον σκοπό της.

Πρώτη δημοσίευση: 25 Ιουλίου 2019, 14:23
Ενημέρωση: 1 Aug 2019, 16:04
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Sex & ψυχανάλυση (Sibyl)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Ιουλίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos