Στο δρόμο που χάραξε το Oσκαρικό “12 χρόνια σκλάβος”, η Άνα Ντυβερνέ άδραξε την ευκαιρία να δημιουργήσει μια ταινία ζωής, βρήκε το πιασάρικο θέμα που χρειαζόταν και τον κατάλληλο ηθοποιό που θα στεκόταν ικανός να υποστηρίξει έναν Οσκαρικού βεληνεκούς ρόλο  και έφτιαξε το “Selma”  με θέμα τον αγώνα του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ  για τα πολιτικά δικαιώματα και τα γεγονότα που διαμόρφωσαν  τη σύγχρονη Αμερικανική και παγκόσμια ιστορία σε επίπεδο κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης.

Το στόρι εκτυλίσσεται τη χρονιά του 1965 όπου λαμβάνει χώρα η γνωστή ως "πορεια προς την ελευθερία" από τη Σέλμα ως το Μοντγκόμερι με θέμα τη διεκδίκηση του δικαιώματος ψήφου ολόκληρης της αφροαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ με επικεφαλής τους Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Τζέιμς Μπέβελ, Χόζα Γουίλιαμς και Τζον Λούις.  Τη χρονιά εκείνη ψηφίστηκε ο νόμος «περί πολιτικών δικαιωμάτων» για την απάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.

Αυτό που κάνει τη “Selma” να διαφέρει από κάποιες συνήθεις βιογραφίες, είναι ότι δεν ‘γυαλίζει τα παπούτσια’ του Κίνγκ. Δεν λαϊκίζει και δεν ‘ηρωοποιεί’, αντίθετα σκιαγραφεί και παίρνει αποστάσεις.  Πέρα από το θέμα της ακριβούς ιστορικής πιστότητας -που πραγματικά δε με απασχολεί όταν πρόκειται για ταινία και όχι για σχολικό ιστορικό εγχειρίδιο-, η δυναμική της ταινίας είναι τεράστια, ειδικά στις σκηνές των αντιπαραθέσεων, ενώ τη στιγμή που στα πρώτα λεπτά της ταινίας σκάει η βόμβα, συνειδητοποιείς ότι  ήδη αρχίζεις να νιώθεις άβολα, για να ‘ξεκουνήσεις’ στις σκηνές των εντάσεων, του δρόμου και των μαχών. Παρά τη μεγάλη της διάρκεια (128 λεπτά), η ΝτυΒερνέ έχει τη μυστική συνταγή που κρατάει στο μεγαλύτερο μέρος της τσιτωμένο.  

Μια αριστοτεχνική ταινία που οφείλει το 50% της επιτυχίας της στον πρωταγωνιστή σε ρόλο Κινγκ, Ντέιβιντ Ογιελόβο, καθώς και στις υπέροχες μαύρες μουσικές που αποτελούν συνοδοιπόρο  στην κινηματογραφική πορεία (ενδεικτικά μόνο, Μπομπ Ντίλαν, Ότις Ρέντινγκ, Κέρτις Μέιφιλντ, Fink).Ολόκληρο το καστ μας προσφέρει ηλεκτρικές ερμηνείες (εξαιρετικοί οι Τόμ Γουίλκινσον και Τιμ Ροθ) που η σκηνοθέτης συμπληρώνει με υπέροχα πλάνα που σε παρασύρουν σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό κύμα σαν τυφώνας.

Η ταινία είναι υποψήφια για δύο Όσκαρ, στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και καλύτερου τραγουδιού- το δεύτερο το έχει στο.. τσεπάκι προφανώς, άλλωστε ήδη τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα στην εν λόγω κατηγορία.

Υπόθεση:
Την άνοιξη του 1965, μια σειρά από δραματικά γεγονότα άλλαξαν την πορεία της Αμερικής και τη σύγχρονη αντίληψη σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών. Θαρραλέοι διαδηλωτές, όπως ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, προσπάθησαν αρκετές φορές να προβούν σε ειρηνική πομπή από την πόλη Σέλμα έως το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα διεκδικώντας το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ψήφου. Οι συγκλονιστικές αντιπαραθέσεις, η θριαμβευτική πορεία και η ψήφιση του νόμου περί δικαιωμάτων το 1965, είναι πλέον ένα ανεξίτηλο μέρος της Ιστορίας. Η ανθρώπινη ιστορία όμως της Selma - από τις πολιτικές μάχες στις αίθουσες της εξουσίας μέχρι την πίστη των ανθρώπων και τους αγώνες που έδωσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ - δεν είχε προβληθεί ποτέ στη μεγάλη οθόνη.   

 

Πρώτη δημοσίευση: 5 Φεβ. 2015, 01:11
Ενημέρωση: 12 Φεβ. 2015, 11:21
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Selma (Selma)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
128
Εταιρία διανομής: 
Release: 
5 Φεβρουαρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos