Σύνοψη: Μετά από ένα μάθημα βιολογίας η νεαρή Μάργκο αγνοείται. O πατέρας της, Ντέιβιντ, αποφασίζει να επικοινωνήσει με την αστυνομία για να δηλώσει την εξαφάνιση και η υπόθεση ανατίθεται στην ντετέκτιβ Βικ. Αφού οι ώρες περνούν χωρίς στοιχεία ούτε σημεία ζωής από την αγνοούμενη, ο Ντέιβιντ στρέφεται στον υπολογιστή της κόρης του και τους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα. Τα ψηφιακά της αποτυπώματα θα τον οδηγήσουν στην αλήθεια που κρύβεται γύρω από την εξαφάνισή της.

Άποψη: Στην εποχή των millennials η χρήση κοινωνικών δικτύων και του internet γενικότερα στο πλαίσιο της επικοινωνίας είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο. Πολλές πλατφόρμες προσφέρουν εφήμερη αναγνώριση και συντροφικότητα, εγκυμονώντας ωστόσο και άμεσους κινδύνους. Όπως πιθανόν να θυμάστε και από το “Trust” του 2010, μία μέτρια ταινία σκηνοθετημένη από τον Ντέιβιντ Σουίμερ με τον Κλάιβ Όουεν, δεν είναι δύσκολο οι έφηβοι να ξεγελαστούν από μία φαινομενικά φιλική συμπεριφορά από κάποιο ψεύτικο προφίλ. Στην ίδια λογική, αλλά χωρίς την αμιγώς ανθρωπολογική χροιά, το “Searching” στηρίζεται στην υπέρμετρη ενασχόληση των ανθρώπων με τα social media πηγαίνοντας το ένα βήμα παραπέρα για να το εξελίξει σε πραγματικό θρίλερ μυστηρίου.

Ο βαθμός δυσκολίας με τον οποίο παίζει ο Άνις Τσαγκαντί στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο κρύβει αδιαμφισβήτητα μεγάλο ρίσκο. Από την αρχική sequence, που έχει σκοπό να δείξει την ιστορία της οικογένειας, μέχρι και το τέλος της ταινίας, η εξιστόρηση των γεγονότων είναι αντισυμβατική και έξω από τα πεπραγμένα, με την έννοια ότι μοναδικό φόντο είναι η οθόνη ενός υπολογιστή. Ο πατέρας (στον ρόλο ο Τζον Τσο από τα “Harold and Kumar”, “Star Trek”, “Colombus”) μεταφέρεται στον ψηφιακό κόσμο της κόρης του και από την μία πλατφόρμα στην άλλη με πολύ ρεαλιστικά γραφικά και άψογο συγχρονισμό κινήσεων και οπτικής επαφής από την μεριά του. Φυσικά οι σκηνές στις οποίες έχουμε καθαρόαιμη ηθοποιία είναι ελάχιστες όμως ακόμα και σε συνθήκες εξαιρετικά κοντινών πλάνων (για τις ανάγκες βίντεο κλήσεων) το αποτέλεσμα παραμένει καλαίσθητο και κυρίως αρμόζων.

Στην παγκόσμια πρεμιέρα του που έγινε στο Φεστιβάλ Sundance τον Ιανουάριο που μας πέρασε, το “Searching” εντυπωσίασε δικαίως με το ανατρεπτικό σενάριό του και με την πρωτότυπη δομή του φεύγοντας με το Βραβείο Κοινού. Πιθανόν το επίκαιρο θέμα της κοινωνικής έκθεσης στα social media να έπαιξε έναν ρόλο για την νίκη του βραβείου αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την καινοτομία της ως παραγωγή.

Η ξεχωριστή οπτική γωνία από την πλευρά του υπολογιστή μπορεί να φαίνεται ότι μένει εκτός της πραγματικής δράσης και μακριά από τα σημεία ενδιαφέροντος όμως ο Τσαγκαντί αποδεικνύει ότι καθώς τα πάντα είναι συνδεδεμένα, ο θεατής μπορεί να βρίσκεται παντού. Και συνεπώς να βλέπει τα πάντα.

Πρώτη δημοσίευση:: 26 Σεπτεμβρίου 2018, 23:13
Ενημέρωση: 4 Οκτ. 2018, 07:50
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Searching (Searching)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
102
Εταιρία διανομής: 
Release: 
27 Σεπτεμβρίου 2018
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Διπλή Ζωή της Ασάκο

Η Διπλή Ζωή της Ασάκο

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Η Ασάκο είναι μια νεαρή γυναίκα που γνωρίζει και ερωτεύεται τρελά τον μονίμως...
1ώρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870