The salt of the earth

The salt of the earth - κριτική ταινίας

Διόλου τυχαία, το "Salt of the earth" βραβεύτηκε στις Κάννες και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ.

Ο Βιμ Βέντερς απεικονίζει τη ζωή και το έργο του Βραζιλιάνου φωτογράφου και οικολογικού ακτιβιστή Σεμπαστιάο Σαλγκάδο (ο οποίος έχει απαθανατίσει με προσωπικό στιλ τη ζωή των κατοίκων σε κάθε γωνία του πλανήτη, ρισκάροντας μερικές φορές και την ίδια τη ζωή του) με κομψή καλλιτεχνική ματιά, χωρίς να παραλείπει να επιχειρεί (με την εικόνα του), καίρια περιβαλλοντολικά και πολιτικά ζητήματα.

Ο Βέντερς είναι προφανώς ενθουσιασμένος με τον 70χρονο θρύλο Βραζιλιάνο φωτογράφο και δείχνει να τον αντιμετωπίζει (μαζί με τον γιο του, συνσκηνοθέτη Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο) σαν έναν αυθεντικό κινηματογραφικό ήρωα, τον οποίο προσθέτει δίπλα στα υπόλοιπα τρία πορτραίτα ανθρώπων που περιγράφουν τον κόσμο μέσα από την τέχνη τους και τα οποία έχει σκηνοθετήσει ο Βέντερς, τους Buena Vista Social Club (μουσική), Pina Bausch (χορό) και Cathedrals of Culture (αρχιτεκτονική). 

Και ειδικά στην προκειμένη περίπτωση, ο Βέντερς βρίσκεται μάλλον στο στοιχείο του, καθώς και ο ίδιος διακρίνεται από την αγάπη του στην φωτογραφία όσον αφορά στα φιλμ του, με αποτέλεσμα να τοποθετεί στο κάδρο της αφήγησης τον Σαλγκάδο και να συντονίζει το πλούσιο υλικό του με μαεστρία, αποδεικνύοντας ότι παραμένει ένας εφευρετικός ντοκιμαντερίστας. Ικανότητα που σε κάνει να απορείς σε αντίστοιξη με το γεγονός ότι μάλλον δείχνει να έχει χάσει την έμπνευσή του στο σινεμά μυθοπλασίας.

Υπόθεση:
Tα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας μας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία σε ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη. Για τον Σεμπαστιάο Σαλγκάδο οι άνθρωποι παντού διαφορετικοί και όμως ίδιοι, αποτελούν «Το αλάτι της γης». Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, οι εικόνες του, οι ιστορίες του και η σοφία που έχει αποκτήσει μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες του, παρουσιάζονται στο ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ μέσα από τα μάτια του γιου του, Τζουλιάνο Σαλγκάδο, και του Βιμ Βέντερς, σκηνοθέτη -μεταξύ άλλων- των εξαιρετικών ντοκιμαντέρ "BuenaVistaSocialClub" και "Pina". Μια συγκινητική ταινία που ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της και μεταμορφώνεται σε σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. 

 

Πρώτη δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2015, 21:01
Ενημέρωση: 27 Μαρτίου 2015, 03:21
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The salt of the earth (Το αλάτι της Γης)
Έτος: 
Διάρκεια: 
109
Εταιρία διανομής: 
Release: 
19 Μαρτίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos