Σύνοψη: Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο Ματίας, αφού παραιτείται από την εργασία του στη Γερμανία, επιστρέφει στην πατρίδα του, ένα πολυεθνικό χωριό στην Τρανσυλβανία.

 Επιθυμεί να έχει περισσότερη συμμετοχή στην ανατροφή του γιου του, που για αρκετό καιρό είχε αναλάβει αποκλειστικά η μητέρα του, ώστε το παιδί να ξεπεράσει τις φοβίες που το ταλαιπωρούν. Επιπλέον, ανησυχεί για τον ηλικιωμένο πατέρα του και ανυπομονεί να δει την πρώην ερωμένη του, ενώ μια σειρά από αναταραχές ξεκινούν όταν φτάνουν στο χωριό εργάτες από την Ασία.

Άποψη: Ο πολυβραβευμένος Ρουμάνος δημιουργός, Κριστιάν Μουνγκίου, έρχεται με μια ταινία που μιλάει για τον ρατσισμό και τον φόβο του «ξένου» μέσα από αλληγορίες και συμβολισμούς που προσφέρονται για διαφορετικές αναγνώσεις.

Με τον τίτλο «R.M.N.» να παραπέμπει στον μαγνητικό τομογράφο, σχηματίζοντας ταυτόχρονα και ένα ακρώνυμο της Ρουμανίας, ο σκηνοθέτης μας προετοιμάζει γι΄ αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσουμε: μια ακτινογραφία της χώρας του, αλλά και κάθε αφιλόξενης κοινωνίας.

Η ταινία ξεκινάει με ένα αγόρι να περπατάει στο δάσος, για να συνεχίσει αμέσως μετά με τη βίαιη σύγκρουση μεταξύ του Ματίας, ενός εργάτη σε σφαγείο της Γερμανίας, και του προϊστάμενού του. Ο Ματίας αποφασίζει να επιστρέψει στο χωριό του στην Τρανσιλβανία όπου τον περιμένουν η γυναίκα του, ο γιος του που για άγνωστο λόγο έχει σταματήσει να μιλά και η ερωμένη του. Όταν το τοπικό αρτοποιείο αποφασίζει να προσλάβει μετανάστες εκμεταλλευόμενο ένα ευρωπαϊκό επιδοτούμενο πρόγραμμα, ο ρατσισμός, οι απειλές και οι ύβρεις φουντώνουν.

Ο Ματίας παραμένει ο συνδετικός κρίκος όλων των παράλληλων ιστοριών που διαδραματίζονται στο πλαίσιο της διαμάχης για τους Αφρικανούς εργάτες και ο Μουνγκίου φτιάχνει γύρω του ένα μωσαϊκό των χαρακτήρων που εκπροσωπούν τον παλιό και το νέο, τη σύγκρουση της παράδοσης και της προόδου. Όλα εξελίσσονται μέσα σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και το μεταφυσικό αιωρείται ανάμεσα στα αγαπημένα μονόπλανα του σκηνοθέτη.

Ο Μουνγκίου αφουγκράζεται τη φύσω των φόβων που προκύπτουν αντανακλαστικά και ανθρώπινα μπροστά σε κάθε αλλαγή, χωρίς να παύει ούτε στιγμή να καταγγέλλει τις κοινωνίες του μίσους που γεννούν συχνά τόσο η εκκλησία, όσο και η παγκοσμιοποίηση. Ο τρόπος του, ωστόσο, εδώ είναι διαφορετικός.

Παρότι η κριτική του Μουνγκίου είναι σαφής, ο ακριβής ρεαλισμός που χαρακτηρίζει το έργο του και τον κάνει να ξεχωρίζει, αντικαθίσταται στο «R.M.N» από συμβολισμούς και χαρακτήρες-καρικατούρες που το κάνουν δύσκολο για τον θεατή να ταυτιστεί μαζί τους. Το πάντρεμα του ορθολογισμού και της αλληγορίας μάς αφήνει με ένα μετέωρο τέλος και ένα ακόμα πιο μετέωρο συναίσθημα ότι μάλλον, τελικά, δεν πετυχαίνει τον σκοπό του.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Δεκ. 2022, 15:31
Ενημέρωση: 15 Δεκ. 2022, 02:48
Συντάκτης: 
Τίτλος:
R.M.N.
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
125
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Δεκεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos