Richard says goodbye

Richard says goodbye - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Richard είναι ένας καθηγητής πανεπιστημίου ο οποίος αφότου μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο, αποφασίζει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του απαλλαγμένος από συμβάσεις, αντιμετωπίζοντας τους γύρω του με ειλικρίνεια και την κατάστασή του με κυνισμό.

Άποψη: Ο Johny Depp παραδόξως σε αυτή την ταινία, περιορίζεται σε μία συγκρατημένη ερμηνεία, χωρίς γκριμάτσες και υπερβολές, σαν να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους μετά το πρόσφατο ταραχώδες διαζύγιο του με την Άμπερ Χερντ.

Το The Professor αντιμετωπίζει με σκωπτική διάθεση και σαρκασμό το πολυαναγωσμένο  θέμα του και το μεγαλύτερό του προτέρημα είναι ότι δεν γίνεται ούτε σε μία σκηνή μελοδραματικό. Πετυχαίνει έτσι μερικές έξυπνες ατάκες και στιγμές που βγάζουν γέλιο, αλλά στο σύνολό του το σενάριο υποδαυλίζεται από τους επιφανειακά γραμμένους, καθόλου πιστευτούς της χαρακτήρες, με αποκορύφωμα τη Βερόνικα, σύζυγο του πρωταγωνιστή, η οποία είναι τόσο ακατανόητη που είναι αδύνατον να προκαλέσει την παραμικρή εντύπωση ή συναίσθημα στο θεατή αν δεν λάβουμε υπόψη τον εκνευρισμό.

Ο Richard αποφασίζει να περάσει τις τελευταίες μέρες του απελευθερωμένος από κανόνες, κάνοντας πράγματα που αγαπάει και χωρίς να φοβάται να αποδεχθεί ότι η ζωή του ήταν λίγο πολύ μία αποτυχία – χωρίς ωστόσο ποτέ να μάθουμε γιατί το πιστεύει και το διαλαλεί αυτό συνεχώς, εφόσον φαίνεται να μην είναι πρόθυμος να αλλάξει και πολλά στοιχεία της τώρα που μπορεί, πέρα από  το να προσθέσει λίγο περιστασιακό σεξ και κάπως περισσότερο αλκοόλ.

Αυτό ακριβώς είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας, η οποία βομβαρδίζει το τελευταίο της μισάωρο με όχι κακογραμμένους αλλά και σε καμία περίπτωση πρωτότυπους seize the day μονολόγους. Παρόλα αυτά ο κεντρικός της ήρωας, παρά τις έξυπνες ατάκες του και την άνετη ομολογουμένως παρουσία του Depp, την περισσότερη ώρα μοιάζει με έφηβος που θέλει να πάει κόντρα στους γονείς του και να κάνει επίδειξη στους φίλους του, αφού η επανάσταση του έξυπνου, σαρκαστικού και τρομερά ψύχραιμου καθηγητή, τελικά περιορίζεται στο να καπνίζει χόρτο στο πανεπιστήμιο και να βρίζει μέσα στην τάξη. Τίποτα πιο βαθύ, τίποτα πιο ουσιώδες, σε μία ταινία που αποτυγχάνει να εμπνεύσει παρόλο που συνεχώς το προσπαθεί και προδίδει έτσι τους ήρωες και το σκοπό της.

Πρώτη δημοσίευση: 7 Νοε. 2019, 16:04
Ενημέρωση: 14 Νοε. 2019, 11:52
Τίτλος:
Richard says goodbye (Ποτέ δεν είναι αργά κύριε καθηγητά)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
90
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Νοεμβρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
23951
Feelgood
13609
Film Group
11150
Spentzos
4790
ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos