ΥπόθεσηΒαθιά στην αχαρτογράφητη, άγρια φύση της Αμερικής, o κυνηγός Χιου Γκλας (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο) βρίσκεται βαριά τραυματισμένος και εγκαταλελειμμένος από ένα μέλος της ομάδας του, τον προδότη Τζον Φιτζέραλντ (Τομ Χάρντι). Με ακλόνητη θέληση ως μοναδικό όπλο απέναντι στους κινδύνους, ο Γκλας περιπλανιέται σε ένα φοβερά εχθρικό περιβάλλον, μέσα στον αδίστακτο χειμώνα και περιτριγυρισμένος από εχθρικές φυλές, σε μια αδιάκοπη περιπέτεια αναζήτησης και επιβίωσης. Στόχος του: η εκδίκηση εναντίον του Φιτζέραλντ.

Ένα αγωνιώδες ταξίδι επιβίωσης και εκδίκησης στην αχαρτογράφητη, άγρια, κακοτράχαλη αμερικανική φύση... χαρτογραφημένο κάπου μεταξύ της βασανιστικής υπερβατικότητας του Βέρνερ Χέρτζογκ (χωρίς την μεγαλομανία) και της λυτρωτικής ποίησης του Τέρενς Μάλικ (δίχως την ασύντακτη πνευματική του τρικυμία), το οποίο ο Αλεχάντρο Ιναρίτου ενισχύει με σκηνοθετική μεγαλοπρέπεια και καδράρει ασφυκτικά μια ψυχοσωματική tour de force ερμηνεία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο. 

Αυτή είναι η κινηματογραφική απόσταση που διανύει το "The revenant", μια συγκλονιστικά κινηματογραφημένη ωδή στην ανθρώπινη θέληση και αξιοπρέπεια, δοσμένη μέσα από ένα πρίσμα ωμού ρεαλισμού-αποθέωσης της απόλυτης αγριότητας και βίας, χωρίς να παραλείπει να υπογραμμίζει την υπαρξιακή οδύσσεια του ήρωά μας με έναν ονειρικό εστετισμό. 

Αυτή η τρέλα του Μεξικανού δημιουργού να ολοκληρώσει αυτόν τον ανεπανάληπτο κινηματογραφικό άθλο, η εμμονή του να κινηματογραφήσει σε φυσικές κλιματικές συνθήκες (όταν έλιωσαν τα χιόνια από τον Καναδα, το συνεργείο μεταφέρθηκε στην Αργεντινή...) και με απόλυτο φυσικό φως, η μανία του να σε αφήσει εμβρόντητο και αποσβολωμένο με τα αδυσώπητης ομορφιάς πλάνα του να σου μαστιγώνουν τις αισθήσεις, η φούρια του να σε κάνει κοινωνό στο απαράμιλλης βιρτουοζιτέ κινηματογραφικό του σύμπαν, είναι όμως που τελικά δεν του επιτρέπουν να δει πιο ψύχραιμα και να αποδώσει εφάμιλλα την δύναμη της ιστορίας του.

Να βρει και να αβαντάρει τα αντίστοιχα κομμάτια του σεναριακού ιστού που θα αποτύπωναν περισσότερο συνεκτικά το μωσαϊκό μιας εικονογραφίας ανθρώπινης επιβίωσης ώστε να μην ευτελιστεί στον βασανισμό. Δεν συμβαίνει βεβαίως κάτι τέτοιο, αλλά όπως και να το κάνεις, ενοχλούν κάποιες αμήχανες φωνές και διδαχές για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, την περιβαλλοντολογική καταστροφή και τον βιασμό της κοινωνίας των ιθαγενών.

Τα ξεπερνάς όμως όλα και δεν έχεις επιλογή από το να παραμείνεις εκστασιασμένος, τόσο από τις δύο εκπληκτικές ερμηνείες του Ντι Κάπριο (που φυσικά βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, αποδίδοντας ουσιαστικά σωματικά και με το αφοπλιστικό μεγαλείο ερμηνείας/κίνησης σχεδόν βωβού κινηματογράφου) και του Χάρντι (που ουσιαστικά αποτελεί το δυναμό για να συνεχίσει να κινείται και να παλεύει ο πρωταγωνιστής), αλλά και την απόλυτη, υστερική, τόλμη του Μεξικανού δημιουργού που παρά τις υπερβολές του, την pain porn Λαγνεία και την μεγαλομανία του, σε αναγκάζει να υποκλιθείς στο κινηματογραφικό του όραμα.

 

Πρώτη δημοσίευση: 21 Ιαν. 2016, 18:15
Ενημέρωση: 28 Ιαν. 2016, 16:49
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The revenant (Η επιστροφή)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
156
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Ιανουαρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos