Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και με τον τίτλο της να παραπέμπει ευθέως στην ψυχαναλυτική μέθοδο όπου με τη βοήθεια της ύπνωσης μπορούν να αναδυθούν στην επιφάνεια καταπιεσμένες μνήμες από το (κοντινό ή μακρινό) παρελθόν, η νέα αυτή ταινία του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ απογοητεύει ποικιλοτρόπως.

Κεντρικός της ήρωας ένας αστυνομικός ντετέκτιβ επαρχιακής αμερικανικής πόλης στη δεκαετία του '90, ο οποίος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση μιας θεοσεβούμενης 17χρονης που ισχυρίζεται πως ο πατέρας της όχι μόνο την κακοποίησε σεξουαλικά, αλλά αυτό συνέβη και κατά τη διάρκεια μιας αποτρόπαιης σατανιστικής τελετής. Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως ο πατέρας της, ο οποίος αποδέχεται τις κατηγορίες, δεν μπορεί να θυμηθεί το περιστατικο, ενώ και η γιαγιά της επιμένει πως ο γιος της είναι αθώος. Την ίδια στιγμή τα τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αυξανόμενες ενδείξεις πως οι λάτρεις του Σατανά ολοένα και πληθύνονται.

Κι ενώ το ξεκίνημα της ταινίας φαντάζει αν μη τι άλλο υποσχόμενο, σύντομα αρχίζουν να διαφαίνονται οι σεναριακές αδυναμίες της (ο ντετέκτιβ κυκλοφορεί μονίμως με ένα δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι, την κρίσιμη στιγμή, ωστόσο, "ξεχνά" να το χρησιμοποιήσει), οι οποίες και καπελώνουν την απεγνωσμένη προσπάθεια του Ίθαν Χοκ (ο μόνος που διασώζεται ερμηνευτικά) να μας κάνει κοινωνούς της παράνοιας στην οποία βυθίζεται σταδιακά ο ήρωάς του.

Ο Αμενάμπαρ από την πλευρά του επιχειρεί μεν να συνδυάσει το αστυνομικό whodunnit με το ψυχολογικό και το μεταφυσικό θρίλερ, δημιουργώντας παράλληλα ένα γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας για το αν αυτά που βλέπουμε όντως συμβαίνουν ή αποτελούν αποκύημα της φαντασίας των ηρώων του με απώτερο σκοπό να καταπιαστεί με το φαινόμενο της μαζικής υστερίας, η άτσαλη σκηνοθεσία του, ωστόσο, αποδυναμώνει την όποια αίσθηση σασπένς, ενώ κάποιες επιμέρους εμπνεύσεις του κατευθύνουν τον θεατή στο να μαντέψει τη λύση του μυστηρίου από τα μισά κιόλας της ταινίας.

Όσο για το αδικαιολόγητα αποκλιμακωτικό φινάλε της, παραπέμπει περισσότερο σε πιλότο τηλεοπτικής σειράς, όπου κάλλιστα θα κολλούσε ένα "to be continued".

Σύνοψη: Μινεσότα, 1990. Ο ντετέκτιβ Μπρους Κένερ ερευνά την υπόθεση της νεαρής Άντζελα, που κατηγορεί τον πατέρα της Τζον Γκρέι, για ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Όταν ο Τζον ομολογεί στο έγκλημα για το οποίο δεν έχει καμία ανάμνηση, επιστρατεύεται ένας ψυχολόγος για να τον βοηθήσει να ανακτήσει τις καταπιεσμένες του αναμνήσεις. Ένα τρομερό μυστήριο αποκαλύπτεται σιγά σιγά.

 

Πρώτη δημοσίευση: 15 Οκτ. 2015, 09:15
Ενημέρωση: 22 Οκτ. 2015, 14:56
Τίτλος:
Regression (Σκοτεινή ανάμνηση)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
106
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Οκτωβρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
9571
Feelgood
8266
Odeon
7830
Tanweer
2832