Το στόρι: Η ταινία διαδραματίζεται το 2045, με τον κόσμο στα όρια του χάους και της κατάρρευσης. Η ανθρωπότητα έχει βρει σωτηρία στο OASIS, ένα επεκτατικό σύμπαν εικονικής πραγματικότητας που δημιουργήθηκε από τον ευφυή και εκκεντρικό Τζέιμς Χάλιντεϊ (Μαρκ Ράιλανς). Όταν ο Χάλιντεϊ πεθαίνει, αφήνει την αμύθητη περιουσία του στο πρώτο άτομο που θα βρει ένα ψηφιακό Πασχαλινό αυγό, το οποίο έχει κρύψει κάπου στο OASIS, πυροδοτώντας έναν διαγωνισμό που καθηλώνει όλο τον κόσμο. Όταν ένας απίθανος νεαρός ήρωας με το όνομα Γουέιντ Γουότς (Τάι Σέρινταν) αποφασίζει να πάρει μέρος στο διαγωνισμό, παρασύρεται σε ένα ιλιγγιώδες κυνήγι θησαυρού που αψηφά τους κανόνες.


► Εaster eggs είναι τα καλά κρυμμένα στοιχεία αρχικά σε video games και μετά και σε ταινίες, τα οποία σε οδηγούσαν σε κρυφές πίστες, έκαναν μια αναφορά για πολύ έξυπνους και παρατηρητικούς ή απλά σινεφίλ.
Το "Ready Player One" είναι γεμάτο από αυτά και θες 2,3 θεάσεις ακόμα (που θα τις κάνουμε) για να τα μετρήσουμε. Spoiler δεν χρειάζεται να κάνουμε, στα trailer είχαμε ήδη δει πολλά, αλλά υπάρχει μια σκηνή-φόρος τιμής σε μια ταινία-μύθο ενός δημιουργού που λατρεύει ο Σπίλμπεργκ, που με την... πρώτη ματιά έγινε κλασική!

Ο Σπίλμπεργκ είναι 71 ετών και τρέχει σαν 20άρης. Αν κάποιος έπρεπε να κινηματογραφήσει το μυθιστόρημα του Κλάιν είναι αυτός. Και ο Κλάιν σε αυτόν "πάτησε" με το κλασικό σπιλμπερικό μοτίβο ενός αγοριού χωρίς πατρική φιγούρα ή μιας ομάδας παιδιών που λειτουργούν πιο έξυπνα και σοφά σε έναν κόσμο μεγάλων.
Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα να γράψουμε από όσα θαυμαστά είδαμε. Αλλά ένα έχει σημασία. Να πας να τη δεις. Αν είσαι οπαδός του Σπίλμπεργκ, θα αποθεώνεις κάθε 2 λεπτά. Αν όχι, δεν αγαπάς το σινεμά. Γιατί κάποιο έχουν υπερβεί το Μέσο και ο Αμερικανός δημιουργός είναι ατόφιο το σινεμά. Σχεδόν πενήντα χρόνια εδώ, περνά τα είδη με άνεση, δεν σταματά να κάνει ταινίες και μπορεί να μην φτάσει ξανά στα ύψη που έφτασε νεαρός, αλλά πόσοι έχουν τέτοια καριέρα;

Πρέπει να ξέρεις τι πας να δεις. Ο Σπίλμπεργκ ποτέ δεν δίσταζε για απενοχοποιημένο fun πριν καν... ανακαλυφθεί η κλισέ ατάκα. Παραλαμβάνει ένα χάος, και το τακτοποιεί αφηγηματικά για να το καταλάβει και ένας 7χρονος.
Αν πρόλαβες τα 80s, η pop κουλτούρα ρίζωσε μέσα σου με εικόνες και ήρωες όπως αυτές που βλέπουμε στην ταινία, είναι αδύνατον να μην συγκινηθείς. Ο Σπίλμπεργκ γίνεται παιδί, για να ξορκίσει τον χρόνο που μας προλαβαίνει όλους. Κάτω από τη δράση που κρατά τα μάτια σου ορθάνοιχτα, κρύβετε μια μελαγχολία που πάντα κρύβει η νοσταλγία. Στα υπέροχο χρόνια που έζησες και η εικόνα πχ της Delorean σε μεταφέρει πίσω ή τα άσχημα με το μοναδικό καταφύγιό σου να είναι η σκοτεινή αίθουσα, το walk-man και τα video games...

Ναι, η ταινία απευθύνεται σε νέους, το στόρι είναι απλό για τον απλούστατο λόγο πως ο Σπίλμπεργκ θέλει να το καταλάβουν. Αγωνιά -ως πατέρας, παππούς και πάνω απ'όλα σινεφίλ- για την τύχη της Μεγάλης Οθόνης. Eδώ το "καταραμένο" για πολλούς CGI δεν έχει καμία ενοχή, γιατί είναι... κυριολετικά CGI.  Η δράση είναι καταιγιστική -κυρίως στην οργιώδη πρώτη ώρα- σινεμά, video games και βέβαια 80s τραγούδια, κάνουν παρέλαση.
Aν κάποιο blockbuster πρέπει να ξεχωρίσει φέτος, είναι αυτό. Οχι πως έχει ανάγκη ο δημιουργός της έννοιας blockbuster. Το σινεμά το χρειάζεται.

Πρώτη δημοσίευση: 29 Μαρτίου 2018, 21:33
Ενημέρωση: 7 Απριλίου 2018, 01:29
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ready Player One
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
130
Εταιρία διανομής: 
Release: 
29 Μαρτίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10128
Tanweer
5947
Film Group
2726
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos