RBG: Μια ζωή για την δικαιοσύνη

RBG: Μια ζωή για την δικαιοσύνη - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η 85χρονη Ρουθ Μπάιντερ Γκίνσμπουργκ, το γηραιότερο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, δεν είναι τυχαία ένα σύμβολο των φιλελεύθερων Αμερικανών, καθώς σε όλη την καριέρα της δεν σταμάτησε να μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών και άλλων μειονοτήτων.

Γνώμη: Για έναν πολύ ντροπαλό άνθρωπο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γνωστών και φίλων της - με εξαίρεση το όταν βρίσκεται στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ή όταν καλείται να μιλήσει σε μαθητές ή φοιτητές - η Ρουθ Μπάιντερ Γκίνσμπεργκ, αποτελεί ένα συναρπαστικό αντικείμενο για το «RBG», το ντοκιμαντέρ των Μπέτσι Γουέστ και Τζούλι Κόεν.

Μιλάει βέβαια από μόνο του το έργο της. Παράδειγμα; Όταν η Γκίνσμπουργκ εισήχθη στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 1957 ήταν μία από τις μόλις εννέα γυναίκες μεταξύ 500 ανδρών, ενώ είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που κατάφερε να αποκτήσει μια θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το RBG προσπαθεί να σκιαγραφήσει την προσωπικότητας αυτής της μικροσκοπικής γυναίκας με τα μεγάλα γυαλιά μυωπίας, που έχει γίνει εσχάτως και σύμβολο της pop κουλτούρας. Η γυναίκα που οι υποστηρικτές της αποκαλούν «Notorious R.B.G.» ενώ οι πολέμιοί της ζόμπι, είναι απλά… περίπτωση!

Η αφοσίωση, η ευφυΐα, το πείσμα και η αγάπη που επιδεικνύει για το αντικείμενό της παρουσιάζονται μέσα από αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με την ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της, επιφανείς φιγούρες των ΗΠΑ, από την πολιτική ακτιβίστρια Γκλόρια Στάινεμ μέχρι τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος και την διόρισε στο αξίωμά της το 1993.

Η μέχρι σήμερα δράση της δεν έχει ενδιαφέρον μόνο για όσους έχουν γνώσεις Νομικής ή γνωρίζουν τη λειτουργία του δικαστικού και νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί το «RBG» δεν χάνει χρόνο στο να παραθέσει τέτοιου είδους πληροφορίες, αλλά αρκείται στο να δείξει μερικές από τις πολύκροτες υποθέσεις τις οποίες ανέλαβε, είτε ως δικηγόρος είτε ως δικαστής, και το πώς αυτές συνέβαλαν στην ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των δυο φύλων.

Παράλληλα, σκιαγραφείται και μια υπέροχη ιστορία αγάπης, αυτής ανάμεσα στην Γκίνσμπουργκ και τον σύζυγό της, Μάρτι, ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος θαυμαστής και υποστηρικτής της. Η σχέση τους αν ήταν meme θα ήταν ανήκε στην κατηγορία «βρες κάποιον να σε κοιτάζει όπως ο Μάρτι την Ρουθ» και αποδεικνύει γιατί ο αλληλοσεβασμός και –θαυμασμός ανάμεσα στα ζευγάρια θα έπρεπε να είναι κάτι το αυτονόητο.

Το «RBG» είναι – και δεν το κρύβει – ένα ντοκιμαντέρ που αγγίζει την αγιογραφία, αλλά μόνο κάποιος εξαιρετικά καχύποπτος θα φύγει από την αίθουσα χωρίς να νιώσει θαυμασμό στην όρεξη για ζωή και δράση αυτής της γυναίκας. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η αποχώρησή της, αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, θα σημαίνει τον διορισμό ενός τρίτου συντηρητικού δικαστή και τη μείωση της πολυφωνίας απόψεων στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε μια εποχή που τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών αμφισβητούνται στις ΗΠΑ και όχι μόνο και η εργασιακή ισότητα δεν είναι δεδομένη σε όλες τις κοινωνίες του δυτικού κόσμου, ιστορίες όπως αυτή της Ρουθ Μπάιντερ Γκίνσμπουργκ είναι το λιγότερο ευπρόσδεκτες στη μεγάλη οθόνη. Και ακόμα κι αν το «RBG» είναι αρκετά επιδερμικό ή συναισθηματικό σε σημεία, παρακολουθείται ευχάριστα και μπορεί να αποτελέσει τροφή για προβληματισμό και έμπνευση.

Πρώτη δημοσίευση: 21 Νοε. 2019, 19:13
Ενημέρωση: 28 Νοε. 2019, 06:10
Συντάκτης: 
Τίτλος:
RBG: Μια ζωή για την δικαιοσύνη
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Νοεμβρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos