Racer & the jailbird

Racer & the jailbird - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Μια μέρα που ο Gigi (Matthias Schoenaerts) βρίσκεται στους αγώνες αυτοκινήτων γνωρίζει την Bibi (Adèle Exarchopoulos) που αγωνίζεται και η έλξη μεταξύ τους είναι άμεση. Η σχέση τους εξελίσσεται η Bibi ωστόσο δεν γνωρίζει πως ο Gigi είναι ληστής. Καθώς ερωτεύονται όλο και περισσότερο ο Gigi σκέφτεται να εγκαταλείψει τη συμμορία με την οποία δουλεύει. Σε μια από τις ληστείες τους τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και όλοι τους συλλαμβάνονται αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό για να χωρίσει τους δύο ήρωες. Όσο δυνατή όμως και αν είναι η αγάπη τους φαίνεται πως δε μπορεί να κερδίσει τα πάντα.

Άποψη: Το Racer and the Jailbird (με γαλλικό τίτλο La Fidéle) είναι μια ταινία που έχει όλα τα κλασσικά γνωρίσματα των crime films διαθέτει όμως και κάποια εκμοντερνισμένα στοιχεία. Το πιο ενδιαφέρον ίσως είναι η θέση που έχει η γυναίκα στην πλοκή. Συνήθως στις ταινίες του είδους οι γυναίκες είναι έρμαια των καταστάσεων και των αποφάσεων των ανδρών, αδύναμες να πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους. Στο Racer and the Jailbird η Bibi δεν είναι έτσι, χωρίς όμως να ξεφεύγει εντελώς από τη φόρμα που θέλει τη γυναίκα ως το αδύναμο φύλο. Αν και η ίδια συχνά κινεί καταστάσεις το κίνητρο της είναι πάντα η αγάπη της για τον Gigi και σπάνια εξετάζεται πέρα από αυτό το πρίσμα.

Στυλιστικά, το αποτέλεσμα που παραδίδει ο σκηνοθέτης Michaël R. Roskam είναι αξιέπαινο. Καταφέρνει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που μαγνητίζει και κινηματογραφεί τη χημεία των Schoenaerts και Exarchopoulos με δεξιοτεχνία. Ο ρυθμός της ταινίας δεν κουράζει καθόλου, παρά την υπερβολή που διέπει την τρίτη πράξη της ταινίας, ενώ αξιοσημείωτος είναι και ο τρόπος με τον οποίο είναι γυρισμένη η σκηνή της ληστείας. Μπορεί το Racer and the Jailbird να μην έχει στυλ εφάμιλλο τω κλασσικών crime film, ωστόσο η γοητεία του είναι αρκετή για να συνεπάρει το θεατή.

Σε αυτό συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό η αύρα που αποπνέουν οι δύο πρωταγωνιστές που θυμίζει αυτή των σταρ της χρυσής εποχής του Hollywood. Η χημεία μεταξύ τους δίνει πνοή στην ταινία ενώ και οι δύο είναι σε θέση να παρουσιάσουν ήρωες τρισδιάστατους που κινούνται πάντα σε γκρίζες ζώνες ενώ είναι εντυπωσιακό το πως δεν λυγίζουν κάτω από το βάρος του κλισέ της τόσο έντονης αγάπης που βιώνουν οι χαρακτήρες τους και καταφέρνουν να την κρατήσουν ρεαλιστική, χωρίς περιττές υπερβολές.

Το Racer and the Jailbird είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση των crime film που αν και δεν είναι χωρίς τα ελαττώματα της εγγυάται να προσφέρει μια ευχάριστη βραδιά σε ένα θερινό μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Μπορεί να μην φτάνει πέρα από αυτό, αλλά και αυτό πολλές φορές είναι αρκετό.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Aug 2018, 21:40
Ενημέρωση: 23 Aug 2018, 02:34
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Racer & the jailbird (Μη φέρνεις λουλούδια)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
130
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Αυγούστου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos