Το πρόβλημά μου, είσαι εσύ!

Το πρόβλημά μου, είσαι εσύ! - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Σε μια περιοχή στη Γαλλική Ριβιέρα, ζει η ντετέκτιβ Ιβόν, η νεαρή χήρα του τοπικού ήρωα αστυνομικού Σαντί. Όταν ανακαλύπτει ότι ο εκλιπών σύζυγός της δεν ήταν ακριβώς το μοντέλο ηθικής που τόσο θαυμάζει ο μικρός τους γιος, αλλά κι ότι ένας αθώος άντρας, ο Αντουάν, έχει περάσει οχτώ χρόνια μέσα στα κάτεργα ως εξιλαστήριο θύμα του Σαντί, αναστατώνεται. Η Ιβόν θέλει να κάνει κάτι για να βοηθήσει τον Αντουάν, ώστε να πάρει πίσω τη ζωή του και τη γυναίκα του. Αλλά ο Αντουάν έχει πρόβλημα να προσαρμοστεί με τη ζωή εκτός φυλακής, που πυροδοτεί το φιτίλι για μια θεαματική σειρά γεγονότων.

Άποψη: Η κωμωδία του Pierre Salvadori χρησιμοποιεί και συμπλέκει έξυπνα την αστυνομική ταινία δράσης με την κωμωδία καταστάσεων σε ένα σουρεαλιστικό μείγμα που ακόμα και αν είναι πάντα το ίδιο νόστιμο, τουλάχιστον δεν είναι ποτέ άνοστο.

Με ένα αρκετά σουρεαλιστικό χιούμορ που είναι ταυτόχρονα όπλο και κίνδυνος για την ταινία που πότε είσαι αντιμέτωπος με μια αλλόκοτη σεκάνς διασκεδαστικού παραλογισμού, πότε όμως στέκεσαι άβολα απέναντι σε ιδιόρρυθμές σκηνές που δεν βγάζουν ακριβώς νόημα ή σε ήρωες που είναι αν μη τι άλλο ακατάληπτοι. Η νεαρή αστυνομικός έχει χάσει τον σύζυγό της και ενώ όλοι τον θαυμάζουν για τις αστυνομικές του επιτυχίες ανακαλύπτει ότι δεν ήταν τόσο τίμιος όσο έδειχνε με αποτέλεσμα να έχει φυλακιστεί κάποιος αδίκως από δικό του λάθος. Αυτό θα ξυπνήσει στους ήρωες το ζήτημα του τι είναι ηθικό και τι όχι, ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι αλλά και να δείχνει τίμια, το πώς πλάθονται οι ήρωες στις μέρες μας που απεγνωσμένα ψάχνουμε να τιμήσουμε κάποιον για τα κατορθώματά του δίνοντας συχνά υπεραξία σε αυτά, αλλά και το τι αυταπάτες έχει το παιδί, το κάθε παιδί, για τον πατέρα του που τον φαντάζεται ήρωα, θριαμβευτή, Σούπερμαν, ώστε να έρθει η αναγκαία αποκαθήλωση στα εφηβικά χρόνια με το φροϋδικό και συμβολικό θάνατο του πατέρα που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του παιδιού.

Από τις πιο ωραίες σκηνές της ταινίας είναι αυτές που εικονοποιούν τις βραδινές αφηγήσεις της μάνας στο γιο της, όπου εν είδη παραμυθιού του αφηγείται τα κατορθώματα του πατέρα κάθε φορά όμως διαφορετικά ανάλογα πώς νιώθει για εκείνον την κάθε φορά και τι έχει δει μέσα στην μέρα που την επηρεάζει.

Σκηνοθετημένα αυτές οι σκηνές παραπέμπουν σε 70s αμερικάνικες ταινίες δράσης με τα μεγάλα κίτρινα γράμματα που παραπέμπουν στον Ταραντίνο, θαυμαστή εκείνης της εποχής. Ως κωμωδία τα πάει πολύ καλά, παρά τις ορισμένες υπερβολές, ενώ ως αστυνομική ταινία αναζήτησης και εξιλέωσης δεν διαθέτει την απαιτούμενη δράση που θα χρειαζόταν το φιλμ για να απογειωθεί, λαμβάνοντας υπόψιν και τον προδιαγραμμένο δρόμο που φαίνεται εξ αρχής να έχει λάβει η ταινία. 

Πρώτη δημοσίευση: 23 Μαΐου 2019, 16:15
Ενημέρωση: 30 Μαΐου 2019, 04:32
Τίτλος:
Το πρόβλημά μου, είσαι εσύ! (En liberte)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
108
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Μαϊου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos