Υπόθεση: Ο κόσμος χρειάζεται ήρωες κι ο Λανς Άρμστρονγκ ήταν ο απόλυτος ήρωας στον κόσμο του αθλητισμού. Μετά από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο Άρμστρονγκ επέστρεψε στην ποδηλατική του καριέρα το 1999, αποφασισμένος να κερδίσει το Tour de France. Με τη βοήθεια του γιατρού του Μισέλ Φεράρι και τον αρχηγό της ομάδας του Γιόχαν Μπράινιλ, ανέπτυξαν το πιο εξελιγμένο πρόγραμμα ντόπινγκ στην ιστορία του αθλήματος. Το πρόγραμμα επέτρεψε στο Λανς και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του να κατακτήσουν τον κόσμο της ποδηλασίας, κερδίζοντας το Tour de France εφτά συνεχόμενες χρονιές. Δεν πίστεψαν όλοι όμως αυτό το παραμύθι.. ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Ντέιβιντ Γουόλς, αρχικά μαγεμένος από το ταλέντο του Άρμστρονγκ, δεν άργησε να αναρωτηθεί αν ήταν «καθαρός». Πάλεψε για να ξεσκεπάσει την αλήθεια, ρίσκαρε την καριέρα του και κόστισε στην εφημερίδα του αμέτρητα δικαστικά έξοδα. Δικαιώθηκε όταν κάποιοι αποφάσισαν να αποκαλύψουν την αλήθεια για τη μεγαλύτερη πλάνη του αιώνα μας.

Κάποιοι, κάποτε, επιχείρησαν να παρομοιάσουν τον Λανς Άρμστρονγκ με τον Μάικλ Τζόρνταν. Τι πλάκα που έχουν.

Μπορεί πολλοί να ξεγελάστηκαν για λίγο καιρό, λίγοι για περισσότερο, ελάχιστοι τον υποστήριξαν μέχρι το τέλος (εδώ ο τύπος ήθελε να πιστέψουμε ότι μερικούς μήνες μετά την νίκη του κόντρα στον καρκίνο ανέβηκε στην σέλα και νίκησε σε Γύρο Γαλλίας...), η ουσία είναι ότι η ιστορία του ποδηλάτη Λανς Άρμστρονγκ είναι η μεγαλύτερη αθλητική απάτη στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού και φυσικά ένα ντοκιμαντέρ για το πως ξεσκεπάστηκε (και του αφαιρέθηκαν φυσικά όλες οι διακρίσεις) έχει a priori πολύ «ζουμί».

Και σίγουρα είναι συναρπαστική και κινηματογραφικό υλικό αποτελεί. Και ο Στίβεν Φρίαρς την σκηνοθετεί σφιχτοδεμένα, με ένταση στα αγωνιστικά πλάνα, είναι ακριβής, αλλά αρκείται στον ρόλο του παθητικού αφηγητή.

Απουσιάζει η διαπεραστική ματιά, το συναίσθημα, γιατί όχι και η γνώμη για τα κίνητρα του Άρμστρονγκ, μια πιο σύνθετη ματιά άρα. Η εξαιρετική ερμηνεία του Μπεν Φόστερ πάντως, ανεβάζει την βαθμολογία του φιλμ πάνω από τον μέσο όρο.

Πρώτη δημοσίευση: 13 Δεκ. 2015, 18:58
Ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2019, 20:37
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The program (To πρόγραμμα)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
103
Εταιρία διανομής: 
Release: 
10 Δεκεμβρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ