Πρίμα Μπαλαρίνα

Πρίμα Μπαλαρίνα - κριτική ταινίας

Η Joika–Πρίμα Μπαλαρίνα βασίζεται στην αληθινή ιστορία τηςΤζόι Γουόμακ, μία από τις ελάχιστες Αμερικανίδες που έγιναν δεκτές στην Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας, κοινώς γνωστή ως Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών άφησε το οικογενειακό της σπίτι στο Τέξας για να ταξιδέψει στη Μόσχα, προκειμένουνα ακολουθήσει το όνειρό της-να γίνει Πρίμα Μπαλαρίνα στα παγκοσμίου φήμης Μπαλέτα Μπολσόι.Αυτή η συναρπαστική ιστορία τράβηξε το ενδιαφέρον του συγγραφέα-σκηνοθέτη Τζέιμς Νάπιερ Ρόμπερτσον, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τη Τζόι εμπνεύστηκε απόλυτα την αξιοσημείωτη ιστορία της.Η Γουόμακ ήθελε η ταινία να δείξει τι πραγματικά χρειαζόταν για να γίνει μια ελίτ μπαλαρίνα σε μια τόσο έντονα ανταγωνιστική ατμόσφαιρα.

Η ανερχόμενη Ταλία Ράιντερ (Never Rarely Sometimes Always) υπηρετεί άψογα εμφανισιακά τον ρόλο, ωστόσο το υποκριτικό της εύρος δείχνει πολύ περιορισμένο, ως η πρίμα μπαλαρίνα. Μαζί της η δύο φορές νικήτρια του βραβείου Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας των Καννών, Νταϊάν Κρούγκερ, ως η αινιγματική Ρωσίδα δασκάλα χορού και μέντορας της Τατιάνα Βολκόβα.

Μια ταινία βασσμένη σε αληθινή ιστορία λοιπόν, η οποία έχει σκοπό να εξιστορήσει τα γεγονότα όπως συνέβησαν, όπως σε αυτές τις περιπτώσεις, η αγιογραφία, ο μελοδραματισμός και ο διδακτισμός είναι μεγάλοι πειρασμοί και ο σκηνοθέτης δεν καταφέρνει να μην υποκύψει. Επίκληση στο συναίσθημα, οι Ρώσοι δάσκαλοι "κακοί", το άμοιρο κορίτσι το πονεμένο και ο νοών νοείτο. 

Η Νταϊάν Κρούγκερ υποδύεται τη Βόλκοβα, μια βασίλισσα του κλασικού χορού που μπορεί να φτιάξει ή να σπάσει το ακατέργαστο, νεαρό ταλέντο που έχει στην ευθύνη της –συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού χαρακτήρα της Τζόι.

«Η Βόλκοβα είναι μια πρώην μπαλαρίνα», λέει η Κρούγκερ, «μια διάσημη δασκάλα και σκηνοθέτις στην Ακαδημία Μπολσόι που έδωσε τη ζωή της στο μπαλέτο. Έχει  μεγάλη πειθαρχία, αλλά και καλή καρδιά. Αγαπά πραγματικά τις μαθήτριές της και θα κάνει τα πάντα για να προσπαθήσει να τις βοηθήσει να ανθίσουν σε έναν κόσμο που είναι πραγματικά δύσκολος. Μπορεί να είναι σκληρή γιατί περιμένει το καλύτερο από εκείνες».

Η Ράιντερ εκπαιδεύτηκε ιδιωτικά για ένα χρόνο πριν μπει στα παπούτσια της για το Joika. «Λατρεύω το μπαλέτο και είχα μια τεχνική βάσης μπαλέτου, αλλά ποτέ δεν ήταν το δυνατό μου σημείο». Είχε την πίεση να υποδυθεί μία πραγματική γυναίκα, η οποία έτυχε να βρίσκεται στο πλατό σε όλο το γύρισμα. «Είναι εκπληκτικό να έχεις αυτό το άτομο εκεί, για τί είναι ο καλύτερος πόρος που μπορείς να έχεις. Η Τζόι ήταν  τόσο ανοιχτή για το σενάριο, απαντώντας σε μερικές πραγματικά προσωπικές ερωτήσεις γιατί ήθελε να με βοηθήσει να δώσω μια εντελώς ειλικρινή απεικόνιση της. Έλεγα, ‘Θέλω απλώς να σε κάνω περήφανη μέσω της απεικόνισής μου...»

Πρώτη δημοσίευση: 29 Φεβ. 2024, 04:54
Ενημέρωση: 7 Μαρτίου 2024, 01:56
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Πρίμα Μπαλαρίνα (Joika)
Έτος: 
Διάρκεια: 
110
Εταιρία διανομής: 
Release: 
29 Φεβρουαρίου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos