The priest's children

O νεαρός ιερέας ενός ειδυλλιακού νησιού στην περιοχή της Δαλματίας υποκαθιστά το χέρι του θεού, τρυπώντας, σε συνεργασία με δύο κατοίκους, τα προφυλακτικά προς πώληση. Οι συνέπειες είναι αυτοσαρκαζόμενες, κωμικές και δραματικές ταυτόχρονα, αλλά μήπως αυτές δεν είναι και οι δύο όψεις του ίδου λευκού φύλλου χαρτιού;

Φύσει πεσιμιστικό και ευαίσθητο

Aπό ποιόν προφυλάσσουν τα προφυλακτικά; Aπό τι “προστατεύουν” η θρησκεία και τα ψυχιατρεία; Ένα σχόλιο για τις πάσης φύσεως κοινωνικές κατασκευές, με ευαισθησία που βοηθά στην προσέγγισή μας όταν διαπραγματευόμαστε το ο,τιδήποτε, από αυτό το κροάτικο φιλμ του Vinko Bresan.

Με επιρροές ίσως από τον τρόπο του Εmir Κusturica και του Woody Allen, που επανεφευρίσκει, όμως, με φρεσκάδα και ενδιαφέρουσα ματιά. Η υψηλή αισθητική της φωτογραφίας και της σκηνογραφίας χρησιμεύει, ενδεχομένως, ως αντίβαρο στον εκνευρισμό που νιώθεις, σκεπτόμενος, με αφορμή όλα τα τραγελαφικά που εκτυλίσσονται στην ταινία, πως η απομάκρυνση από τη Φύση είναι τόσο μεγάλη, που κάθε προσπάθεια επιστροφής σ' αυτή οδηγεί σε νέα λοξοδρόμηση.

Το φιλμ, φύσει πεσιμιστικό και μαύρα ανάλαφρο, ταυτόχρονα, σκορπά το βλέμμα του θεού κάτω από το μεγάλο πάπλωμα που σκεπάζει όλο το νησί. Τα μωρά, ως αντικείμενα, πηγαινοέρχονται, ανάλογα με τις ασπρόμαυρες διαθέσεις των μεγαλύτερων και όλα, εν τέλει, ανατρέπονται, με μία λευκή αμόρσα να ξεπλένει τις ταμπέλες που φορέθηκαν στους πάντες. Ένα κενό πριν τη γέννηση, που το ξέρεις από τώρα, θα είναι απλώς αυτό που μπορεί να είναι, χωρίς να είναι δυνατό να εξυπηρετήσει το φιλόδοξο όραμα κανενός επίδοξου “θεού”.

Εύη Αβδελίδου

Πρώτη δημοσίευση: 14 Aug 2014, 12:52
Ενημέρωση: 20 Aug 2014, 23:19
Τίτλος:
The priest's children (Θεϊκό κόλπο)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Αυγούστου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos