Α prayer before dawn

Α prayer before dawn - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Βασισμένο σε πραγματική ιστορία, το «A prayer before dawn» ξετυλίγει την εφιαλτικά βίαιη ιστορία του Billy Moore, ενός νεαρού Άγγλου που βρίσκεται φυλακισμένος στην Ταϋλάνδη και έχει ως μοναδικό τρόπο διαφυγής το μποξ.

Άποψη: Ταινία φυλακής, ταινία με θέμα το box και ταινία που πραγματεύεται το αίσθημα της επιβίωσης: το «A prayer before dawn» θέλει να αποτελέσει μια μίξη αυτών των τριών κινηματογραφικών ειδών και παρότι παρακολουθείται με δυσκολία, καταφέρνει να αποτελέσει μια ιδιαίτερα δυνατή κινηματογραφική εμπειρία.

Εν αρχή είναι η βία, η οποία είναι παρούσα σε σχεδόν κάθε πλάνο. Το σύμπαν της ταϋλανδέζικης φυλακής στην οποία βρίσκεται ο ήρωας της νέας ταινίας του Jean-Stéphane Sauvaire (Johnny Mad Dog) αποδίδεται τόσο εφιαλτικά ρεαλιστικά που – σε πολλές στιγμές – γίνεται αφόρητο για τον θεατή. Η κάμερα δεν αφήνει υπαινιγμούς για όσα λαμβάνουν χώρα σε αυτό το πραγματικό κολαστήριο, δεν απομακρύνεται, αλλά τα αποτυπώνει με ωμότητα και με μια απώλεια συναισθήματος, που εκφράζει την ψυχοσύνθεση του λιγομίλητου Billy, ο οποίος παρουσιάζεται δικαίως αρχικά να έχει χάσει πάσα ελπίδα και να προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι του συμβαίνει κι αν όλο αυτό δεν είναι παρά ένα bad trip, από το οποίο κάποια στιγμή θα συνέλθει.

Η απόφαση του Sauvaire να γυρίσει την ταινία σε πραγματική πρώην φυλακή της Ταϋλάνδης, με ένα cast από πρώην κρατούμενους, των οποίων οι συνομιλίες μένουν πολλές φορές χωρίς μετάφραση, κατορθώνει κάτι πραγματικά ανατριχιαστικό: σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι εκεί. Η δε ερμηνεία του Joe Cole (Peaky Blinders) είναι πραγματικά καθηλωτική. Χωρίς να μαθαίνουμε ποτέ τίποτα το ιδιαίτερο για το παρελθόν του, καταφέρνει να χτίσει έναν πολυεπίπεδο χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας κυρίως το βλέμμα και τις κινήσεις του σώματός του.

Ο δρόμος του προς την εξιλέωση και την επιβίωση ευτυχώς δεν περνάει από κλισέ του είδους. Δεν είναι το παρεξηγημένο καλό παιδί που έμπλεξε και βρέθηκε σε αυτή τη θέση λόγω μιας άτυχης στιγμής, είναι ένας αυτοκαταστροφικός και αποπροσανατολισμένος άντρας, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα βρισκόταν σε κάποια φυλακή, απλά του έτυχε αυτή να είναι μια από τις χειρότερες στον κόσμο. Ο πάτος που θα αναγκαστεί να ξύσει εκεί μέσα θα τον κάνει να πάρει τον έλεγχο της ζωής του στα χέρια του και συγκεκριμένα στις γροθιές του, καθώς θα αποζητήσει να γίνει μέλος της ομάδας Muay Thai της φυλακής, αποκτώντας έτσι μια ιδιότυπη οικογένεια και ένα μέσο διαφυγής.

Ο έντονος ρεαλισμός της ταινίας σίγουρα δεν την καθιστά ιδανική επιλογή για όλους, καθώς τόσο οι ρυθμοί όσο και οι εικόνες της καταλήγουν να είναι εξουθενωτικές. Όμως εάν έχετε γερό στομάχι και αντέχετε τις κινηματογραφικές «μπουνιές», τότε υπάρχουν πολλά στο «A Prayer Before Dawn» για να εκτιμήσετε και η εμπειρία της θέασής του σίγουρα θα αργήσει να σας εγκαταλείψει αφού εγκαταλείψετε την αίθουσα.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Δεκ. 2018, 15:13
Ενημέρωση: 13 Δεκ. 2018, 05:17
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Α prayer before dawn (Προσευχήσου πριν πεθάνεις)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
116
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Δεκεμβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos