Σύνοψη: Το φιλμ είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που συνέβησαν όταν η Ουάσινγκτον Ποστ και οι Νιου Γιορκ Τάιμς συμμάχησαν λόγω της επερχόμενης αποκάλυψης στους Τάιμς για μια μυστική κυβερνητική συνωμοσία που θα γινόταν αργότερα γνωστή στον κόσμο ως «Φάκελοι του Πενταγώνου». Αν και η είδηση αποκομίσθηκε αρχικά από τους Νιου Γιορκ Τάιμς, η Ουάσινγκτον Ποστ αναλαμβάνει μια ιστορία που έχει προκαλέσει ήδη αρκετές νομικές απειλές.

Άποψη: H ελευθερία του δημοσιογραφικού λόγου είναι ένα υπερπολύτιμο και απαραίτητο αγαθό που εσχάτως έχει αρχίσει και αμφισβητείται έντονα και από αρκετούς υπερφίαλους (είτε λέγονται Πρόεδροι των ΗΠΑ, είτε απλοί σκηνοθέτες ξερωγώ) που δεν μπορούν να ανεχθούν την κριτική. Μοιάζουν όμως ταυτόχρονα να παραμελούν και την τεράστια δύναμη των ΜΜΕ. Που προκύπτει αν προτιμάτε και από τα καθημερινά διλήμματα αναφορικά με την πίστη στην αλήθεια και την κατοχύρωσή της μέσω της δημοσίευσης, της πληροφόρησης του κοινού. 

Με αφορμή το πραγματικό περιστατικό των "Pentagon Papers" και την απειλή που ελόχευε ώστε να καταρρεύσει η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποδεικνύει ξανά πόσο μεγάλος μάστορας είναι, καθώς καταφέρνει να στήσει υποδειγματικά ένα απόλυτα διασκεδαστικό φιλμ (κομμάτι του σινεμά στο οποίο θεωρείται και είναι αυθεντία), στρογγυλεύοντας μεν αρκετά τις δημοσιογραφικές πρακτικές, τα άγχη και τα διλήμματα που σας ανέφερα πιο πάνω, όχι ομως τόσο ώστε να διαστρεβλώνει την αλήθεια, τουλάχιστον ως προς το ρεαλιστικό και πραγματιστικό σκέλος της, διότι όσον αφορά στην πολιτική παράμετρο, δεν γνωρίζω κατά πόσο εκεί ο ο φανατικός Δημοκρατικός δημιουργός, άμβλυνε (μαζί με τον σεναριογράφο Τζος Σίνγκερ του "Spotlight") την ρητορική του και υποβάθμισε τις ευθύνες της παράταξής του στο σκάνδαλο. 

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά προσεγμένη δουλειά, με άρτια παραγωγή, υποδειγματική τεχνική, ένα πολύπειρο πρωταγωνιστικό δίδυμο (στο οποίο ίσως δόθηκαν περισσότερες δυνατότητες αυτοσχεδιασμού από όσες μάλλον θα έπρεπε, χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί απαραίτητα λανθασμένη τακτική), εθιστική αφήγηση ένα φιλμ που προσυπογράφει μια συναλλαγματική χολλιγουντιανού θεάματος υψηλής αξίας, έστω και αν δεν ρισκάρει -και εδώ ταιριάζει απόλυτα- δημοσιογραφικά. Από την άλλη, αν αναζητούσα μια ακριβή καταγραφή των γεγονότων και κλινική απεικόνιση της δημοσιογραφικής καθημερινότητας, όπως την γνωρίζω εδώ και 22 χρόνια που βρίσκομαι στον χώρο, θα αναζητούσα ένα σχετικό ντοκιμαντέρ. Εδώ μιλάμε για μυθοπλασία εξαιρετικού επιπέδου.

Πρώτη δημοσίευση: 11 Ιαν. 2018, 14:55
Ενημέρωση: 18 Ιαν. 2018, 09:25
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The Post (The Post: Απαγορευμένα μυστικά)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
116
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Ιανουαρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
10 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos