Ταινία «σκακικών» προδιαγραφών που διαδραματίζεται στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Εχέγγυο της πετυχημένης ταινίας η σκηνοθετική ματιά του Edward Zwick (‘’Θρύλοι του Πάθους’’, ‘’Ο τελευταίος Σαμουράι’’, ‘’Ματωμένο διαμάντι’’) που εξιστορεί τη ζωή του αυτοδίδακτου Αμερικανού σκακιστή Mπόμπι Φίσερ , ο οποίος είχε την απαιτούμενη συγκέντρωση, επιμονή και εμμονή για να γίνει ο καλύτερος. Αλλά με τι ψυχικό κόστος;

 

Εμπνευσμένη επιλογή ο Tobey Maguire (παλιός Spidey) που δίνει πνοή στον ευφυέστατο αλλά προβληματικό χαρακτήρα. Στο πρόσωπο του Βorris Spassky (Liev Schreiber) αντιμετωπίζει την Σοβιετική αυτοκρατορία που πρεσβεύει πως κάθε νίκη στην σκακιέρα αποτελεί ένδειξη πνευματικής ανωτερότητας εναντίον της παρηκμασμένης Δύσης. Ο Μaguire από την άλλη πλευρά εκπροσωπεί την επανάσταση, τον πατριωτισμό σ’ αυτόν τον πόλεμο …αντίληψης. Έχοντας στο πλευρό του την κοινή γνώμη θέλει να πολεμήσει τον κομμουνισμό με το μεγαλύτερο όπλο του, τη διάνοια. Σε κάθε παρτίδα σκάκι αποκρυπτογραφεί τις κινήσεις του αντιπάλου για να τσακίζει το εγώ του ενώ παράλληλα τεστάρει τα όρια της λογικής και της νοημοσύνης του. 

 

Πράγματι ο Edward Zwick δεν κάνει μία χλιαρή προσέγγιση, μας οδηγεί στα άδυτα του μυαλού του σκακιστή αιχμαλωτίζοντας την προσοχή μας αλλά κυρίως κερδίζοντας την υποστήριξή μας στον πολυετή αγώνα του , και δη στο κομβικό παιχνίδι. Το μόνο μεμπτό σημείο της ταινίας ήταν η μακρά διάρκεια (σχεδόν 2 ώρες) αλλά και πάλι δεν «αλλοιώνει» το τελικό αποτέλεσμα.

Yπόθεση: Στην ηλικία των 12 ο Μπόμπι Φίσερ γίνεται το ανερχόμενο αστέρι στον σκακικό κόσμο απασχολώντας την κοινή γνώμη. Με την πάροδο του χρόνου το παιδί από το Μπρούκλιν φτάνει στο σημείο να προκαλέσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή και να διεκδικήσει τον τίτλο.

 

Πρώτη δημοσίευση: 8 Οκτ. 2015, 05:58
Ενημέρωση: 15 Οκτ. 2015, 08:48
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Pawn sacrifice (Θυσιάζοντας ένα πιόνι)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
116
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Οκτωβρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

No one gets out alive

No one gets out alive

Θα το βρείτε: Netflix

Συνοψη: Νεαρή Μεξικάνα προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή στο παγωμένο Κλίβελαντ. Για κακή της...
3 ώρες
Campari και Fellini forward

Campari και Fellini forward

Το Cinobo σε συνεργασία με το διάσημο ιταλικό aperitif Campari, φέρνει αποκλειστικά για τους συνδρομητές της πλατφόρμας...
4 ώρες