Παιχνίδια φωτιάς

Παιχνίδια φωτιάς - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Κορίτσι μετρημένο ερωτεύεται αγόρι παρορμητικό, εθισμένο στον τζόγο και τον ανάλογο υπόκοσμο. Το κορίτσι μπλέκει σε δράματα και επικίνδυνες ιστορίες πιστεύοντας ότι μπορεί να τον αλλάξει, να τον βοηθήσει ή απλά να μείνει πλάι του. Το αγόρι αδράττει κάθε πιθανή ευκαιρία να την απογοητεύσει. Αυτή είναι η ιστορία μεταξύ της Ella (Stacy Martin) και του Abel (Tahar Rahim) στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Marie Monge, η οποία μας θυμίζει ότι ο έρωτας είναι το μεγαλύτερο ρίσκο.

Άποψη: Αν ο τζόγος είναι μια από τις χειρότερες μορφές εθισμού, ο έρωτας μπορεί να είναι μια εξίσου άσχημη εξαρτητική εμπειρία. Γι’ αυτό και οι δύο θεματικές έχουν αποτελέσει πολλάκις τον καμβά πάνω στον οποίο ο κάθε σκηνοθέτης έρχεται να δημιουργήσει την δική του αφήγηση. Γι’ αυτό και όταν συνδυάζονται, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από πολύ ανιαρό και προβλέψιμο ως εκρηκτικό και δαιδαλώδες.

Στην ταινία «Παιχνίδια φωτιάς» (ένας ατυχής τίτλος, ίσως η ακριβής μετάφραση του γαλλικού «Παίχτες» να ήταν καταλληλότερη) την μονοτονία στη ζωή της Ella και στην καθημερινότητά της στο εστιατόριο του πατέρα της διακόπτει ο γοητευτικός και χειμαρρώδης Abel, παρασέρνοντάς την από την πρώτη στιγμή στο μεγαλύτερο πάθος του, τον τζόγο. Ο υπόκοσμος του Παρισιού και η ζωή που τον συνοδεύει, η παρανομία, ο κίνδυνος, ο έρωτας και η έξαψη  δίνουν το έναυσμα σε μια σειρά περιπετειών για το ερωτικό δίδυμο, που μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ συναισθηματικού και οικονομικού οργασμού. Το rollercoaster του έρωτα όμως έχει σούπερ ανηφόρες αλλά και πολύ απότομες κατηφόρες. Η ευεργετική επίδραση της αδρεναλίνης δίνει εύκολα τη θέση της  στο απογοητευτικό μούδιασμα που επιφέρει κάθε ψέμα. Ο Abel δυσκολεύεται να είναι εντάξει, χρωστά παντού και η Ella καλείται να πληρώσει τα σπασμένα.

Αν και η αφήγηση κινείται σε γνωστούς δρόμους, και η παθιασμένη ιστορία των δύο πρωταγωνιστών ακολουθεί πιστά τις στροφές, η ταινία κυλά χωρίς να κουράζει. Δεν είναι πάντα αξιόπιστη, ειδικά σε ό,τι αφορά τους χαρακτήρες, καθότι μένουμε με απορίες και αναρωτήσεις (ιδιαίτερα στον χαρακτήρα της Ella, σπάμε το κεφάλι μας στα κίνητρα και τις αποφάσεις). Οι όποιες ανατροπές δεν τραβούν ακριβώς το χαλί κάτω από τα πόδια μας, αλλά υπάρχει κάποια εξέλιξη. Ο υπόκοσμος της πόλης του φωτός και οι παράνομες λέσχες αποτελούν ένα δυνατό σκηνικό για να φιλοξενηθεί ένα ερωτικό δράμα εξαρτήσεων, και οι ερμηνείες στέκουν, χωρίς να ξεπερνούν τα αναμενόμενα.

Φυσικά,  οι θεματικές μπορούσαν να λάβουν πολύ μεγαλύτερο βάθος και οι δημιουργοί να εκμεταλλευτούν  τις υπάρχουσες δυναμικές, αλλά συνολικά η ταινία καταφέρνει να λειτουργήσει, ακριβώς ίσως λόγω των συγκεκριμένων θεματικών.

Υπάρχει ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τον τζόγο, γνωστό ως «απώλειες μεταμφιεσμένες σε νίκες». Όσες φορές και να παίξεις, και να νικήσεις, τα παιχνίδια είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε ακόμα κι αν συμψηφιστούν τα κέρδη από τις νίκες, πάλι θα είναι λιγότερα από το αρχικό ποσό που επένδυσες. Κάθε νίκη ωστόσο, ακόμα κι αν είναι μεταμφιεσμένη απώλεια, εμφανίζεται με έντονα φώτα, ήχους και συναισθήματα που σε παρασέρνουν.

Το αποτέλεσμα αυτού; Τα παιχνίδια γίνονται πιο ευχάριστα και επομένως πιο επιθυμητά από τους παίχτες, οι οποίοι υπερεκτιμούν το πόσο συχνά κερδίζουν και βέβαια δυσκολεύονται να αντιληφθούν τον χρόνο που περνούν σε αυτά και το τι επενδύουν. Νιώθουν ότι κερδίζουν, ενώ στην πραγματικότητα χάνουν. Υπάρχει καλύτερη μεταφορά για τον τραγικό έρωτα;

Aνδρομάχη Σδούκου

Πρώτη δημοσίευση: 20 Aug 2020, 12:28
Ενημέρωση: 27 Aug 2020, 14:48
Τίτλος:
Παιχνίδια φωτιάς (Jouers)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
20 Αυγούστου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos