Οι πέντε διάβολοι

Οι πέντε διάβολοι - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Βικί, ένα ιδιαίτερο και μοναχικό κορίτσι, έχει ένα μαγικό χάρισμα: μπορεί να αναπαράγει οποιαδήποτε μυρωδιά της αρέσει, και τις συλλέγει όλες σε μια σειρά από βάζα τα οποία διαχωρίζει προσεκτικά χρησιμοποιώντας καρτελάκια. Στα κρυφά, έχει «αιχμαλωτίσει» τη μυρωδιά της μητέρας της, Ζοάν, για την οποία θρέφει μια ασυγκράτητη, υπέρμετρη αγάπη. Όταν η αδερφή του πατέρα τους, η Ζουλιά, έρχεται ξαφνικά στη ζωή τους, η Βικί αναπαράγει τη μυρωδιά της και μεταφέρεται σε σκοτεινές, αρχέγονες αναμνήσεις οι οποίες την οδηγούν στην ανακάλυψη μυστικών του χωριού, της οικογένειας και της ίδιας της ύπαρξης της.

Γνώμη: Η δύναμη της όσφρησης στην ενεργοποίηση της μνήμης είναι τέτοια που έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης. Η όσφρηση είναι επίσης κι ένας τρόπος δεσίματος των νεογέννητων με τη μητέρα τους. Κι η όσφρηση είναι αυτή που παίζει καταλυτικό ρόλο στο “The Five Devils”, τη δεύτερη μεγάλη μήκους ταινία της Γαλλίδας σκηνοθέτριας και σεναριογράφου, Λέα Μισιού.

Μπλέκοντας στοιχεία από διαφορετικά είδη, από το οικογενειακό δράμα και την ερωτική ιστορία μέχρι τον μεταφυσικό τρόμο και τον μαγικό ρεαλισμό, η Μισιού παραδίδει ένα γοητευτικό φιλμ που ξεπερνάει τις αδυναμίες του, κυρίως επειδή διαθέτει μεγάλη αγάπη και τρυφερότητα για τους χαρακτήρες που βρίσκονται στον πυρήνα του.

Η ταινία ξεκινάει με μια ατμόσφαιρα που θυμίζει προγενέστερες κινηματογραφικές ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστεί ένα παιδί με υπερφυσικές, σχεδόν, δυνατότητες που αρχίζουν να προβληματίζουν και να τρομάζουν τους γύρω του. Στην περίπτωσή του “The Five Devils”, αυτό το παιδί είναι η μικρή Βικί, η κόρη ενός Σενεγαλέζου (Μουσταφά Μπένγκε) και μιας Γαλλίδας (Αντέλ Εξαρχόπουλος). Στην επαρχιακή πόλη όπου ζουν, η Βικί ξεχωρίζει κυριολεκτικά σαν τη μύγα μες στο γάλα, βιώνοντας εκφοβισμό και κοινωνικό αποκλεισμό από τους συμμαθητές της. Έτσι, είναι απόλυτα προσκολλημένη στη νεαρή μητέρα της, η οποία ενίοτε δείχνει να ασφυκτιά. Όταν η μικρή αδερφή του πατέρα της επιστρέφει στο σπίτι της οικογένειας, η Βικί εισέρχεται βίαια στον πολύπλοκο κόσμο των ενηλίκων, με όπλο το μοναδικό της χάρισμα στην αναπαραγωγή διάφορων οσμών. Μέσω αυτών, θα κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν και θα ζήσει τα γεγονότα που σημάδεψαν τους γονείς της και οδήγησαν στην ύπαρξή της.

Το εύρημα του σεναρίου της Μισιού (η οποία έχει συνεργαστεί ως σεναριογράφος με σημαντικά ονόματα του σύγχρονου γαλλικού σινεμά, όπως η Κλερ Ντενί και ο Ζακ Οντιάρ) είναι μεν κομματάκι εξωφρενικό, όμως το γειώνει σκηνοθετικά μέσα από μια νηφάλια προσέγγιση που υποστηρίζεται από το σύνολο του καστ της.

Αυτή, όμως που κλέβει την παράσταση είναι η μικρή Σάλι Ντραμέ στον ρόλο της Βικί. Με μια ερμηνευτική ωριμότητα ευθέως αντίστροφη της ηλικίας της, κουβαλάει το όλο εγχείρημα στους ώμους της και μεταφέρει όλο το εύρος των συναισθημάτων που νιώθει ένα παιδί που προσπαθεί να καταλάβει τους γονείς του, ενώ παράλληλα βασανίζεται από τον φόβο της απώλειά τους.

Και μπορεί η μετάβαση από το πιο αφαιρετικό και ατμοσφαιρικό πρώτη μισό της ταινίας στο δεύτερο να γίνεται λίγο άτσαλα, καθώς η Μισιού προσπαθεί να χωρέσει και να πει πολλά, όμως η σύντομη διάρκεια του “The Five Devils” (1 ώρα και 35 λεπτά) και το μεταδοτικό του νοιάξιμο για τις αγωνίες και την έκβαση των μελών αυτής της οικογένειας, δύσκολα σε αφήνουν ασυγκίνητο.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Δεκ. 2022, 16:00
Ενημέρωση: 15 Δεκ. 2022, 00:31
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Οι πέντε διάβολοι (Les cinq diables)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
103
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Δεκεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
9 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos